Příspěvek 5. 1. 2008 23:49

Zelené čaje

Jsou čaje které nejsou vůbec fermentovány. Ale zato jsou bohatší na ostatní látky, které se při fermentaci ztrácejí nebo přeměňují. Zelený čaj je velmi silný antioxidant, oddaluje stárnutí a je až na vyjímky velmi povzbuzující.

Lístky se sbírají, třídí a pak se suší na slunci, kovových pánvích či kotlech, někdy se i praží, suší a zpracovávají velmi rychle. V Japonsku je způsob zpracování jiný, tam se čaje zastíní aby se obohatily o chlorofyl a pak se napařují a až pak zpracovávají dále.

Zelený čaj se připravuje vodou o teplotě 50 až 75°C, až na vyjímky které detailně popisuji v druzích. Doba louhování je od 3 vteřin po 4 minuty, opět krom vyjímek. Nálevů připravíme dle kvality čaje od jednoho až po třeba pět nebo i více. Barva nálevu je lehce zelenkavá, přes zelenou až po žlutozelenou. Platí to, dokud nám čaj chutná tak opět zaléváme... Pozor, pokud zkazíme třeba příliš horkou vodou první nálev, tak většinou už i další nálevy kvalitní nebudou. Raději vodu chladnější a postupně pak teplejší.

Zelené čaje pijeme ráno, dopoledne, ale ne nikdy před spaním, jsou velmi povzbuzující! Není lepší nápoj ráno na lačno než nějaký jemný zelený čajík jako je Da Fang, Tian Mu Long Cchu, La Gua Pian, Pi Luo Chun.... Nikdy ne Yunan, a pod. to je příliš silné. Je možné taky zelené čaje pít jen z Zhongu kam doléváme vždy teplou vodu když nám zbývá tak 1/4. Takto se s oblibou pijí právě třeba Dračí Oči, Dračí Perly, Melounová Semínka a podobné druhy.

TEA-EARTH
Socka?