Stránka 1 z 1

rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2010 19:53
od Gwynnbleid
takze, vrhol som sa konecne aj na japonske caje. aaale zistil som jednu vec a to ze dost vela z nich mi vyslovene nereze. osobne mi vcelku vadi az moc sladka chut a olejovita pre mna vlezla konzistencia. takze gyokuro ani kabuse zatial pre mna nic moc. dobru skusenost mam s Sencha Saemidori Nunosawa a Yamacha(milcovska horska sencha) vedeli by ste prosim poradit daco na tento sposob?

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2010 19:56
od Dzin Tea Racer
Tak zkus treba Hojichu nebo Kukichu. Sladkost a olejovitost je jejich specifikum. Zkus taky treba Arachu.

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2010 19:57
od Gwynnbleid
no prave sladkost a olejovitost moc nechcem :-D

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2010 20:07
od Gwynnbleid
Az teraz mi dosiel vyznam odpovede. "Sladkost a olejovitost je jejich specifikum." si asi myslel na to gyokuro a kabuse? senchu by si vedel poradit daku?

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2010 20:10
od Dzin Tea Racer
To je podobné, jak říkám musel by jsi zmenit typ, treba jak jsem psal na Kukichu, hojichu, genmaichu, banchu. Sencha je chutove podobná jako gyokuro. Letosní jsem jeste nemel, tak neporadím. :-)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2010 14:27
od peer
Gwynnbleid píše:takze, vrhol som sa konecne aj na japonske caje. aaale zistil som jednu vec a to ze dost vela z nich mi vyslovene nereze. osobne mi vcelku vadi az moc sladka chut a olejovita pre mna vlezla konzistencia. takze gyokuro ani kabuse zatial pre mna nic moc. dobru skusenost mam s Sencha Saemidori Nunosawa a Yamacha(milcovska horska sencha) vedeli by ste prosim poradit daco na tento sposob?


Když čtu takovou charakteristiku chutě japonského čaje, tedy proč dotyčnému nechutná pár japonských čajů a když čtu formulaci otázky, tak jsem na rozpacích, proč vůbec byla otázka položena. Tak se ptám já, kolik dalších japonských čajů jsi ochutnal a kolik postupů přípravy jsi vyzkoušel?

Nedávej tu čáru pod citaci, vypadá to jako podpis, ta Tvá odpoved :-) Tea Racer

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:18
od FarKy
A prosimvas este jednu otazku mam k japonskym cajom. Ako je to z materialom, z ktoreho su vyrobene Kyusu? Na nete pise ze je to kamenina. Daju sa v nej robit rozne japonske caje alebo len jeden druh? Alebo jedna Kyusu len pre Senche, druha Kyusu len pre Gyokura...

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:37
od Dzin Tea Racer
Ano je lepsi mit na jeden druh čaje jedno nádobí. U glazované keramiky to je jedno, ale u keramiky bizen, imary, apod. bych volil jeden druh čaje, jedna souprava.

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:50
od HonzaS
To je sice pravda, ale jak to udělat a nekrást? :D Japonské čaje mám velmi rád. No každému chutnat nemusí, ale spíš pochopím když někomu nechutná nebo spíš nevoní Pu-Erh.....ale japonský čaj??? :.)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:56
od Dzin Tea Racer
Pokud si koupiš 100g japonského čaje, tak to stojí zhruba jako střední třída nadobí. ;-) Navíc japonskych čajů není naštesti tolik druhů jako čínských :-)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 23:01
od HonzaS
To je jasné vím kolik stojí 100g japonského čaje, ale kdybych měl na každý druh čaje jinou konvičku či jiné nádobí tak doma nemám nic jiného ;-) Kde na to brát? ;-) To snad ani nejde :e-ek:

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 23:35
od FarKy
A podla druhu caju myslis tak ze jednu kyusu pre napr. Fukamushi Senchu alebo pre vsetky Senche?

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 07:13
od Dzin Tea Racer
Bavime se o japonskych, takze mit jeden set na gyokuro, senchu, tamaryokuchu, banchu hojichu, pripadne par dalsich, je uplne v klidu. Pokud to je glazovane tak ani nemusis mit tolik.

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 08:18
od HonzaS
Taaaaak je to správně :D Dělal jsem si srandu :-.)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 10:23
od Dzin Tea Racer
Ted ctu asi jsem to napsal nepresne. Proste jeden set na senchu, dalsi na gyokuro a budes jich mit treba 6. Ale ne mit set na senchu, tsui hikaru, fukamusi atd. Takhle :-) nebo glazovany uvnitr a mej to na vsechny japonce :-)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 10:56
od FarKy
Ano chapem takze nie na jednotlive Senche, ale na vsetky. Tak to si asi zaobstaram mini Kyusu 100ml, kedze zvladnu vacsinou cca 5 nalevov :) A u cinskych zelenych sa yixing konvicky zasväcuju tiez pre vsetky napr. Long Jingy, alebo len pre jeden druh? napr. Long Jing West Lake

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 11:30
od HonzaS
Možná by nebylo od věci pořídit si hrnčířský kruh a vypalovací pec :smile: Ne v pohodě. Je to trošku nákladnější pokud chce člověk "čajovat" trošičku na vyšší úrovni. Já bych šel asi do glazovaného nádobí na běžné popíjení čajů určitě dostačující. Samozřejmě nějaký ten Yixing nebo Kyusu, gaiwan apod. není na škodu, ale nějak bych to nepřeháněl. Záleží samozřejmě na každém. Kolik do toho vloží peněz či jak moc toho doma chce mít. ;-)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 12:03
od Jamo
FarKy píše:Ano chapem takze nie na jednotlive Senche, ale na vsetky. Tak to si asi zaobstaram mini Kyusu 100ml, kedze zvladnu vacsinou cca 5 nalevov :) A u cinskych zelenych sa yixing konvicky zasväcuju tiez pre vsetky napr. Long Jingy, alebo len pre jeden druh? napr. Long Jing West Lake

ber to ako pri japoncoch tj 1 konvicka na vsetky long jing ale keby si nevedel co s peniazmi v klude to mozes robit ako navrhujes :-)
alebo to vsetko rob v glazovanom gaiwane a mas klud s riaom ;-)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 13:11
od Dzin Tea Racer
Vetšinou je to tak, že člověk pije něco radeji. Třeba Gyokura, nebo Long Jingy a na to si vyčleni nejlepsí nádobí a na zbytek da glazované a je klid. Neni nutné mít za jeden rok vše. :-)

Re: rada k japonskym cajom

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2013 15:32
od HonzaS
Dzin Tea Racer píše:Vetšinou je to tak, že člověk pije něco radeji. Třeba Gyokura, nebo Long Jingy a na to si vyčleni nejlepsí nádobí a na zbytek da glazované a je klid. Neni nutné mít za jeden rok vše. :-)


Souhlas ;-) To je ideální.