Stránka 1 z 1

Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2010 17:31
od tomdo
Jelikož je už docela po sezoně, můžete mi doporučit, jaké zelené čaje mají delší trvanlivost, tedy dají se koupit ještě teď a nejsou vyčichlé a bez chuti?

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2010 17:43
od Dzin Tea Racer
Sheng puery. :-)
To je težká otazka, zkus nejaké japonce, nebo nejaká hrubší čaje, Yunnany apod.

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2010 11:04
od IkE Blaster
Mám doma Yunnan Bao Shan Teng Chong Hui Long Zhai AAA z LongFeng.cz a zatím vypadá velice dobře (nemám ho tu ani nijak dlouho). Evidentně vydrží dobře, asi kvůli zpracovaní. Akorát je to pro mě celkem povidná vůně (spíš nezvyklá)

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2010 11:51
od Dzin Tea Racer
Tak čaje zelené by pri idealním skladovaní měli vydrzet jako i jiné čaje až do dalsí sklizne. I čaje zelené zrají. Záleží jak to bylo skladované, zpracované a celkově pokud to je nejaky levny čaj, kdoví jak zpracovaný tak to není takové jako tradične zpracovaný který vydrží více. Musiš to zkusit. Koupit třeba vzorek.

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2010 19:55
od tomdo
Aha. Takže to prostě zkusím. Jen mě to zajímalo. Dík. Já vlastně zelené až tak moc nepiju, ale někdy má člověk chuť.

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2010 19:56
od Dzin Tea Racer
Tak kup sheng puer, ten se bude časem, jen lepšit. :-)

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2010 21:58
od tomdo
Sheng mám, aspoň nějaký, ale tak je dost rozdíl mezi ním a zelenými. Jinak mám sheng puery moc rád, ale je to něco docela jiného, i ty opravdu mladé. Navíc jen tak skladovaný se asi stejně moc nezlepšuje, nevím.

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2010 22:12
od Dzin Tea Racer
Já byt tebou tak proste první objednam nejaké vzorky zelenych čaju a až potom se rozhodnu.

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 8. 11. 2010 10:22
od peer
tomdo píše:Jelikož je už docela po sezoně, můžete mi doporučit, jaké zelené čaje mají delší trvanlivost, tedy dají se koupit ještě teď a nejsou vyčichlé a bez chuti?


Jediné co lze doporučit je, abys vyzkoušel na vlastní kůži. Kolik je čajů, tolik (a více) je názorů na ně :-) . Jestli nejsi začátečník, tak snad už něco o skladování čajů víš a vybral sis svého obchodníka či dodavatele, kterému důvěřuješ. Doporučovat na dálku nemá valný význam. Já jsem v současné době otevřel plechovku s čajem Shincha (záruka byla stanovena na půl roku) a jsem zcela spokojen. Kdo nevěří, ať tam běží.

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 28. 7. 2014 20:42
od FarKy
Chcel by som sa opytat, dokedy vydrzi zeleny caj cerstvi? Tym cerstvi myslim, ze je tam len minimalna cuchova a chutova strata. Vraveli ste, ze yunnan vydrzi dlhsie ako ostatne caje, ale ako su na tom tie ostatne? Do kedy zvyknete objednavat zelenace? Budu teraz koncom jula este cerstve? Hlavne ma zaujima Sechuan a zakladne caje ako Bai Mao Hou, Lung Ching, Lu Xue Ya... dakujem :)

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 28. 7. 2014 23:44
od Dzin Tea Racer
Skladování čaje je vícero způsobů. Pochopitelně to chce skladovat ho ve vetším množství, bez pristupu svetla a vzduchu. Čaje pak zrají za určité vlhkosti. Jsou čaje, které díky jejich zpracovaní proste jen ztrací, naopak jsou čaje které skladovním získavají jiný rozmer.
Zrovna Long Jing se dá skladovat dobre relativně. Už jsme tu o tom psali. Záleží jak dlouho ho chces skladovat, jestli do přistí sklizne, nebo roky...

Re: Trvanlivost

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2014 10:27
od joda
A záleží v jakém množství. 50g Long Jingu i po měsíci ztrácí svou čerstvost. Zrovna tento čaj osobně vypiji prioritně co nejdříve. Lu Xue Ya mi přišel, že časem degradoval minimálně. Bai Mao Hou tak na pomezí, ale ty co jsem měl byly vždy náchylné na přípravu, takže během učebního procesu jsem jej vždy zpracoval relativně rychle, ve skutečnosti tedy nevím jak se chová po roce. Relativně dobře mi držela Anji Bai Cha, také Que She a Huang Shan Mao Feng, když to byla vyšší sorta. Ale osobně u všech těchto zelených preferuji maximální čerstvost. Yunnanské jsou jiné, ty se opravdu většinou dají pít i rok po sklizni bez nějakého speciálního zacházení. Hui Long, Man Kou Xiang. Druhý zmíněný jsem měl i dva roky po sklizni a stále byl dobrý. Vietnam atd, takové ty, jak psal Dzin výše, "hrubší čaje". Nebo jít cestou vakuově balených, tedy zejména japonců. Po otevření balení ale degradují sakra rychle. Takže ideálně připravit si vakuové porce po 5g, vytáhnout, rozbalit, vypít celé najednou :-)

Teď bych ještě zelené klidně objednal, jak jsou u prodejce ve větším množství, tak vydrží :-)

// edit: zajímavý článek o dané problematice:
http://tea-and-around.blogspot.cz/searc ... 0%C4%8Daje