Stránka 1 z 1

Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2008 21:05
od Dzin Tea Racer
Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? 8)

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 02:32
od jaffar
Po tom, čo som počul o naparovaní lístkov, robím to už len tak. Je mi to sympatickejšie, navyše mi tie čaje viac chutia (aj keď to bude len placebo efekt...). Ale hlavne mám dobrý pocit, že nič z čaju zbytočne nevylievam, všetko ostane v gaiwane...

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 11:37
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Po tom, čo som počul o naparovaní lístkov, robím to už len tak. Je mi to sympatickejšie, navyše mi tie čaje viac chutia (aj keď to bude len placebo efekt...). Ale hlavne mám dobrý pocit, že nič z čaju zbytočne nevylievam, všetko ostane v gaiwane...


To jo ale je to čaj od čaje, nějaké se musí zalévat, je to lepsi , nejake ne... sám to delam jak kdy :)

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2008 09:06
od vasaxx
Zelené čaje si vychutnám nejlépe napařené v zhongu - těšim se jako malej na to, až pochvilce odklopim pokličku a vychutnám si vůni čaje :) Nějak jsem si to napařování osvojil - dělám tak i puerhy, i když je pak "oplachuju" prvním nálevem. Ta vůně co se uvolní z čaje mi za to stojí.

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2008 09:10
od Dzin Tea Racer
vasaxx píše:Zelené čaje si vychutnám nejlépe napařené v zhongu - těšim se jako malej na to, až pochvilce odklopim pokličku a vychutnám si vůni čaje :) Nějak jsem si to napařování osvojil - dělám tak i puerhy, i když je pak "oplachuju" prvním nálevem. Ta vůně co se uvolní z čaje mi za to stojí.


Jednou jsme s kamarádem říkali proč se nevyrábí takový voňavky? To bych se i voněl... :-x

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2008 11:03
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:
vasaxx píše:Zelené čaje si vychutnám nejlépe napařené v zhongu - těšim se jako malej na to, až pochvilce odklopim pokličku a vychutnám si vůni čaje :) Nějak jsem si to napařování osvojil - dělám tak i puerhy, i když je pak "oplachuju" prvním nálevem. Ta vůně co se uvolní z čaje mi za to stojí.


Jednou jsme s kamarádem říkali proč se nevyrábí takový voňavky? To bych se i voněl... :-x


Ja jsem nasla vonavku z bileho caje... sice nevim, jak tedy vyrobci definuji bily caj (stejne jako v kosmetice jak se definuje vytazek z bileho ci zeleneho ci zluteho caje, protoze, jak vsichni vime, je to porad stejna rostina) ... nejak moc mi jako caj nepripadalo ... no mozna s trochou fantazie. Ale nevim nevim, jak by se kolegove tvarili, kdybych vonela po Pu Erhu napriklad :D ... ale takova nektera Tie Guan Yin...

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2008 11:11
od Dzin Tea Racer
Já jsem si koupil nonný olej ( čajovník zelený :-)) a vonelo to asi jako levandule plus tuty fruty pasta :)
Jednou jeden bezdomovec vedle mě vonel jako Liu Pao :)
ALe to už jsme malinko OT...

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2008 11:49
od jaffar
Dzin Tea Racer píše:Jednou jeden bezdomovec vedle mě vonel jako Liu Pao :)

Bol modry? :D
Ale ked budem mat niekedy cas, tak by som mohol doma skusit volaco vydestilovat, nemusel by to byt nejaky problem, otazka je, ako by to vonalo...

bez diakritky, nemam sk klavesnicu v praci 8)

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2008 08:27
od Doom
před časem jsem zkoušel malou prasárničku - vzal jsem Dac Biet, udělal z nej tři macerace a pak dva klasické výluhy. Chuťově se to vyvinulo velice zajímavě. zkuste taky.

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2013 22:35
od FarKy
pocul som ze oplach by sa u zelenych cajov nemal robit... zelenace by sa mali len naparovat... je to pravda?

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2013 11:21
od joda
Japonské čaje jen napařím ve vyhřáté misce, ale zbytek zelených oplachuji (rozuměj - napařím ve vyhřáté misce, přivoním, zaliju dostatečně chladnou vodou, přivoním .. ). Takže oplchajuji krátce, ale oplachuji.

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2013 16:33
od koalic
Zelené čaje neoplachuji téměř nikdy, vždycky nasypu lístky do vyhřáté nádoby a louhuji první nálev od 45ti do nějakých 75ti vteřin, záleží na množství čaje a použité nádobě.

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2013 21:32
od Jamo
ja zelenace neoplachujem, pridu mi jemne na tak hrube zaobchadzanie

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2013 22:23
od joda
Neřekl bych přímo hrubé zacházení, pakliže jej nezaliješ vroucí vodou a tímpádem zcela nezdevastuješ. Naopak čaj se pěkně probudí a první nálev je po bleskovém oplachu přiměřené teploty aromatičtější. Ale je fakt že má asi každý svoje postupy a když to vyhovuje, tak proč ne :-)

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 24. 4. 2013 08:58
od Jamo
jasne mne oplach na zelenace samozrejme s vodou o spravnej teplote pride stale taka trosku sokova terapia a aj trosku zbytocnost, ved naparenie ich krasne uvolni a rozvonia ale mas pravdu kazdemu vyhovuje nieco ine :-)

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 5. 5. 2013 20:19
od michal.l
Já osobně nahřeju zhong (konvičku) vložím do ní čaj, lehce ,,protřepu,, (jakoby prohodím, aby se jen lístky přetočily) , potom hned čuchám :-)) ... naliju trochu připravené vody, udělám bleskové opláchnutí ( nikdy nedělám vroucí vodou) sleju do misky (někdy si čuchnu :-) ) a hotové, vyřízené....

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 26. 6. 2013 14:38
od FarKy
Obcas ked si robim zeleny caj, tak 2. nalev a dalsie maju taku mdlu chut :( Cim to je sposobene, zalieval som chladnou vodou? lebo nemyslim ze som ho preluhoval ked som 2. nalev daval 1min, 3. nalev 1min 30s, ...

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 25. 9. 2018 12:32
od Boto
Ahojte ako doporučujete prípravu Japonsjých čajov Sencha a Gyokuro?myslím prvý nálev opláchnuť alebo len nahriať v kanvičke?či je to len o tom čo komu chutí a vyhovuje?som tu nový niečo som prečítal ale toto som nenašiel.

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 25. 9. 2018 16:13
od lesasyn
Čao,
Tak v první řadě u japonských zelenáčů určitě neprovádět oplach.
Nahřát konvičku, to zcela jistě.
U čaje Sencha - teplota vody kolem 70'C. 1. Nálev 45s, 2. Nálev 15s, 3. Nálev 30s. Množství čaje 5-8g (podle chuťových preferencí) a vody 100-150ml. U 2. a 3. nálevu přidat na teplotě o cca 10 stupňů.
Je to ovšem jen hrubý nástřel. Já třeba radši chladnější vodu, víc čaje a míň vody. Chce to hodně zkoušet co ti bude chutnat.
U Gyokuro teplota 50-60'C - ostatní jako u Sencha.

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

PříspěvekNapsal: 26. 9. 2018 11:24
od Boto
Ďakujem za podrobný popis veľmi pomohol.Už len skúšať... :-)