www.zalozfirmu.cz

Jaký způsob máte na přípravu....

Jaký způsob máte na přípravu před samotným nálevem?

Zalití horkou vodou a okamžité slití
8
32%
Napaření v horké konvičce
17
68%
žádný
0
Žádná hlasování
Jiný a uvedte v thredu jaký!
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 25
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 1. 2008 21:05

Jaký způsob máte na přípravu....

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? 8)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 8. 1. 2008 02:32

Po tom, čo som počul o naparovaní lístkov, robím to už len tak. Je mi to sympatickejšie, navyše mi tie čaje viac chutia (aj keď to bude len placebo efekt...). Ale hlavne mám dobrý pocit, že nič z čaju zbytočne nevylievam, všetko ostane v gaiwane...
Socka?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 8. 1. 2008 11:37

jaffar píše:Po tom, čo som počul o naparovaní lístkov, robím to už len tak. Je mi to sympatickejšie, navyše mi tie čaje viac chutia (aj keď to bude len placebo efekt...). Ale hlavne mám dobrý pocit, že nič z čaju zbytočne nevylievam, všetko ostane v gaiwane...


To jo ale je to čaj od čaje, nějaké se musí zalévat, je to lepsi , nejake ne... sám to delam jak kdy :)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

vasaxx

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 40

Registrován: 16. 5. 2008 18:27

Příspěvek 29. 7. 2008 09:06

Zelené čaje si vychutnám nejlépe napařené v zhongu - těšim se jako malej na to, až pochvilce odklopim pokličku a vychutnám si vůni čaje :) Nějak jsem si to napařování osvojil - dělám tak i puerhy, i když je pak "oplachuju" prvním nálevem. Ta vůně co se uvolní z čaje mi za to stojí.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 7. 2008 09:10

vasaxx píše:Zelené čaje si vychutnám nejlépe napařené v zhongu - těšim se jako malej na to, až pochvilce odklopim pokličku a vychutnám si vůni čaje :) Nějak jsem si to napařování osvojil - dělám tak i puerhy, i když je pak "oplachuju" prvním nálevem. Ta vůně co se uvolní z čaje mi za to stojí.


Jednou jsme s kamarádem říkali proč se nevyrábí takový voňavky? To bych se i voněl... :-x
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 29. 7. 2008 11:03

Dzin Tea Racer píše:
vasaxx píše:Zelené čaje si vychutnám nejlépe napařené v zhongu - těšim se jako malej na to, až pochvilce odklopim pokličku a vychutnám si vůni čaje :) Nějak jsem si to napařování osvojil - dělám tak i puerhy, i když je pak "oplachuju" prvním nálevem. Ta vůně co se uvolní z čaje mi za to stojí.


Jednou jsme s kamarádem říkali proč se nevyrábí takový voňavky? To bych se i voněl... :-x


Ja jsem nasla vonavku z bileho caje... sice nevim, jak tedy vyrobci definuji bily caj (stejne jako v kosmetice jak se definuje vytazek z bileho ci zeleneho ci zluteho caje, protoze, jak vsichni vime, je to porad stejna rostina) ... nejak moc mi jako caj nepripadalo ... no mozna s trochou fantazie. Ale nevim nevim, jak by se kolegove tvarili, kdybych vonela po Pu Erhu napriklad :D ... ale takova nektera Tie Guan Yin...
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 7. 2008 11:11

Já jsem si koupil nonný olej ( čajovník zelený :-)) a vonelo to asi jako levandule plus tuty fruty pasta :)
Jednou jeden bezdomovec vedle mě vonel jako Liu Pao :)
ALe to už jsme malinko OT...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 29. 7. 2008 11:49

Dzin Tea Racer píše:Jednou jeden bezdomovec vedle mě vonel jako Liu Pao :)

Bol modry? :D
Ale ked budem mat niekedy cas, tak by som mohol doma skusit volaco vydestilovat, nemusel by to byt nejaky problem, otazka je, ako by to vonalo...

bez diakritky, nemam sk klavesnicu v praci 8)
Socka?
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 30. 7. 2008 08:27

před časem jsem zkoušel malou prasárničku - vzal jsem Dac Biet, udělal z nej tři macerace a pak dva klasické výluhy. Chuťově se to vyvinulo velice zajímavě. zkuste taky.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 718

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Prešov

Příspěvek 22. 4. 2013 22:35

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

pocul som ze oplach by sa u zelenych cajov nemal robit... zelenace by sa mali len naparovat... je to pravda?
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 23. 4. 2013 11:21

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Japonské čaje jen napařím ve vyhřáté misce, ale zbytek zelených oplachuji (rozuměj - napařím ve vyhřáté misce, přivoním, zaliju dostatečně chladnou vodou, přivoním .. ). Takže oplchajuji krátce, ale oplachuji.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

koalic

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 82

Registrován: 19. 6. 2012 15:37

Příspěvek 23. 4. 2013 16:33

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Zelené čaje neoplachuji téměř nikdy, vždycky nasypu lístky do vyhřáté nádoby a louhuji první nálev od 45ti do nějakých 75ti vteřin, záleží na množství čaje a použité nádobě.
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 23. 4. 2013 21:32

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

ja zelenace neoplachujem, pridu mi jemne na tak hrube zaobchadzanie
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 23. 4. 2013 22:23

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Neřekl bych přímo hrubé zacházení, pakliže jej nezaliješ vroucí vodou a tímpádem zcela nezdevastuješ. Naopak čaj se pěkně probudí a první nálev je po bleskovém oplachu přiměřené teploty aromatičtější. Ale je fakt že má asi každý svoje postupy a když to vyhovuje, tak proč ne :-)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 24. 4. 2013 08:58

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

jasne mne oplach na zelenace samozrejme s vodou o spravnej teplote pride stale taka trosku sokova terapia a aj trosku zbytocnost, ved naparenie ich krasne uvolni a rozvonia ale mas pravdu kazdemu vyhovuje nieco ine :-)
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

michal.l

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 9

Registrován: 4. 1. 2012 18:39

Bydliště: Břeclav

Příspěvek 5. 5. 2013 20:19

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Já osobně nahřeju zhong (konvičku) vložím do ní čaj, lehce ,,protřepu,, (jakoby prohodím, aby se jen lístky přetočily) , potom hned čuchám :-)) ... naliju trochu připravené vody, udělám bleskové opláchnutí ( nikdy nedělám vroucí vodou) sleju do misky (někdy si čuchnu :-) ) a hotové, vyřízené....
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 718

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Prešov

Příspěvek 26. 6. 2013 14:38

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Obcas ked si robim zeleny caj, tak 2. nalev a dalsie maju taku mdlu chut :( Cim to je sposobene, zalieval som chladnou vodou? lebo nemyslim ze som ho preluhoval ked som 2. nalev daval 1min, 3. nalev 1min 30s, ...
<<

Boto

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 2

Registrován: 25. 9. 2018 12:26

Příspěvek 25. 9. 2018 12:32

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Ahojte ako doporučujete prípravu Japonsjých čajov Sencha a Gyokuro?myslím prvý nálev opláchnuť alebo len nahriať v kanvičke?či je to len o tom čo komu chutí a vyhovuje?som tu nový niečo som prečítal ale toto som nenašiel.
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 717

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Brno/Vysoké Mýto

Příspěvek 25. 9. 2018 16:13

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Čao,
Tak v první řadě u japonských zelenáčů určitě neprovádět oplach.
Nahřát konvičku, to zcela jistě.
U čaje Sencha - teplota vody kolem 70'C. 1. Nálev 45s, 2. Nálev 15s, 3. Nálev 30s. Množství čaje 5-8g (podle chuťových preferencí) a vody 100-150ml. U 2. a 3. nálevu přidat na teplotě o cca 10 stupňů.
Je to ovšem jen hrubý nástřel. Já třeba radši chladnější vodu, víc čaje a míň vody. Chce to hodně zkoušet co ti bude chutnat.
U Gyokuro teplota 50-60'C - ostatní jako u Sencha.
<<

Boto

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 2

Registrován: 25. 9. 2018 12:26

Příspěvek 26. 9. 2018 11:24

Re: Jaký způsob máte na přípravu....

Ďakujem za podrobný popis veľmi pomohol.Už len skúšať... :-)

Zpět na Zelené - Lü Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz