www.zalozfirmu.cz

ntloader vs. grub

<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 14. 3. 2008 19:25

ntloader vs. grub

tak linuxáci, ukažte se

nedávno mi zdechla grafárna, umřela jedna paměť. prostě najednou padl komp a už nenaběhl korektně, víc jak 640x480 to nedalo. ani XP ani Vista. měl jsem podezření, že je něco poškozeno ve Win a tak jsem šáhl po CD s ubuntu 7.10.
nabootoval jsem z CD a ubuntu taky nenajelo, takže grafárna v háji.
problém:
ubuntu mi bez dovolení přepsalo boot sektor systémového disku. nyní se jako první spustí GRUB který teprv potom zavolá NTLOADER.
pominu ted, že takto se civilizovaný OS nechová

co s tím? jak GRUB vykopat ven a obnovit NTLOADER jako primární zavaděč
ubuntu jsem samozřejmě neinstaloval.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 3. 2008 19:38

Re: ntloader vs. grub

Doom píše:tak linuxáci, ukažte se

nedávno mi zdechla grafárna, umřela jedna paměť. prostě najednou padl komp a už nenaběhl korektně, víc jak 640x480 to nedalo. ani XP ani Vista. měl jsem podezření, že je něco poškozeno ve Win a tak jsem šáhl po CD s ubuntu 7.10.
nabootoval jsem z CD a ubuntu taky nenajelo, takže grafárna v háji.
problém:
ubuntu mi bez dovolení přepsalo boot sektor systémového disku. nyní se jako první spustí GRUB který teprv potom zavolá NTLOADER.
pominu ted, že takto se civilizovaný OS nechová

co s tím? jak GRUB vykopat ven a obnovit NTLOADER jako primární zavaděč
ubuntu jsem samozřejmě neinstaloval.


Tak ono by slo doinstalovat ubuntu a upravit to snadno tam :)
Nebo ručne ( riziko a já bych se do toho nepouštel )
Anebo naistalovat nějaký bootmanager a opravit to z něj.
Jinak by to taky melo jit přes konsoli ne?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 14. 3. 2008 19:49

bubuntu instalovat nebudu. není kam.

recovery konzole to samozřejmě jstí, ale spíš mě zajímá, jestli to nejde nějak elegantně třebas přes live cd bubuntu, když už to ten systém tak zvrzal
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 3. 2008 19:58

Doom píše:bubuntu instalovat nebudu. není kam.

recovery konzole to samozřejmě jstí, ale spíš mě zajímá, jestli to nejde nějak elegantně třebas přes live cd bubuntu, když už to ten systém tak zvrzal


Mě LIVE CD ubuntu málem zabila taky celej zavadeč, takže nic moc :)
Já mám SuSE. Ale určite to jde, dorazi IT expert Moniska :grin:
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

CreAtive_34

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 1. 2008 21:10

Bydliště: Litvínov, severní čechy

Příspěvek 14. 3. 2008 20:01

Live CD je hrozná sFině - mě osobně to killnulo zavaděč, ani nwm jak :smile:
Obrázek
V chuti jednoho šálku čaje můžete někdy objevit pravdu o všech nečíselných formách vesmíru.
Kyongbong Sunin
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 14. 3. 2008 21:38

Tyjo tak to se mi nikdy nestalo a ze jsem Live CD parkat bootoval, a to Ubuntu, Mandrivu, Puppy Linux, DSL a mozna jeste neco. Jinak nevim jak vas napadlo, ze vam poradim, Linux mam od 15.2.2008 a k zavadeci jsem se jeste nedostala, i kdyz tam mam grub.
Jestlize chces mit Win tak bych proste sahla po cedecku s Widlema, nabootovala, opravila.
Jak v linuxu to nevim, mam ho prilis kratece a jsem rada ze jsem zvladla nejake zaklady zatim. Ja kdyz mam problem tak saham po Hiren's Boot CD a obycejne tam je nejaky nastroj.
Ale jak pises tak tobe to bootuje, tak vselijak, takze mbr neni poskozen ani prepsan, jen upraven. Mimochodem nic o civilizovanem OS nemuzes rikat, protoze z toho co pises vyplyva, ze tam Ubuntu nainstalovane nemas, tudiz se nema jak chovat kdyz neexistuje. Tvuj problem zpusobil zavadec, ktery je univerzalni a nejen pro Ubuntu.
Ale asi nejlepsi by bylo vazne najit nejaky soft na upravu MBR. Nikdy jsem toto neresila, protoze jsem provozovala na stejnem disku jen Win systemy, takze konkretni zkusenosti nemam.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 3. 2008 21:48

Ono Ubuntu je takový splašený Live CD, já taky zkoušel, Live CD sand všech distribucí včetne jejich modifikací jako Danix apod...
Tady bych volil konsoli, nebo to Hiren's Boot CD, ale nevim jak spolupracuje s Vistama a jejich zavaděčem...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 14. 3. 2008 22:11

Dzin Tea Racer píše:Ono Ubuntu je takový splašený Live CD, já taky zkoušel, Live CD sand všech distribucí včetne jejich modifikací jako Danix apod...
Tady bych volil konsoli, nebo to Hiren's Boot CD, ale nevim jak spolupracuje s Vistama a jejich zavaděčem...


Hiren's? Rekla bych ze no problem.
Ja bych fakt zvolila opravnou konzili Windows.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 3. 2008 22:28

Ano, ikdyž nástroje tam jedou samozřejmně z CD ale spíš celkově Vista má neštastný zavaděč....
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 14. 3. 2008 23:00

Dzin Tea Racer píše:Ano, ikdyž nástroje tam jedou samozřejmně z CD ale spíš celkově Vista má neštastný zavaděč....


To nevim ja jsem se do Visty jeste nevrtala. Zatim jsme ji videla jen na noteboocich a ty obecne neresi tolik problemu co sestavy.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 3. 2008 23:04

No Vista už je hodne rozšířená a od července tuším už se nebude XP ani prodavat....
Nicméně mám ted doma na servis PC a opět Vista :) Už lidi i chtějí, jelikož je k tomu tlačí nejen reklama, ale i firmy co vyrábějí software.
Jinak ve Vistách je to malinko jiný a já myslim že složitější práve pro lidi co chteji mít k Vistám jeste další systemy do multibootu.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 3. 2008 23:42

2 Doom:
Tak sem Ti snad našel řešení, mrkni
sem.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 15. 3. 2008 14:05

ha, na vista boot pro jsem zapomněl, přestože ho mám nainstalovaný ;-)
díky.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9713

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 15. 3. 2008 14:11

Doom píše:ha, na vista boot pro jsem zapomněl, přestože ho mám nainstalovaný ;-)
díky.


Ted sem dokončil servis toho PC s Vistou, tak jsem to vyzkoušel je to fakt easy...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 31. 1. 2009 22:01

Tak jsem dnes mela opacny problem Vista mi prematlala Grub v MBR a to se ani nenainstalovala korektne (ale muze za to jen castece, pac ma neodbytnou potrebu behem installu rebootovat a to selze na jinych, specificky hardwarovych problemech). Narozdil od Grubu ale Vista neudela seznam pro jine OS, jako to automaticky dela Grub. Nastesti, opetovne natazeni grubu do MBR se vejde do 5ti prikazu :)
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Lukas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 32

Registrován: 5. 12. 2008 16:29

Příspěvek 2. 2. 2009 16:12

Re: ntloader vs. grub

Doom píše:...takto se civilizovaný OS nechová......


:))
Když jsem toto četl, musel jsem se smát. A co dělá prosimtě windows při instalaci? Přepíše ti celý MBR. Grub ti dovolí zapnout widle na pc, jen dvakrát ťukneš do klávesnice. Ale když tam instaluješ civilizovaný OS Windows, tak musíš nahrávat ještě grub, pokud se chceš dostat na linux. Nechci rejpat, je to stará diskuze, ale přišlo mi to prostě vtipný:)
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 2. 2. 2009 23:38

Re: ntloader vs. grub

Lukas píše:
Doom píše:...takto se civilizovaný OS nechová......


:))
Když jsem toto četl, musel jsem se smát. A co dělá prosimtě windows při instalaci? Přepíše ti celý MBR. Grub ti dovolí zapnout widle na pc, jen dvakrát ťukneš do klávesnice. Ale když tam instaluješ civilizovaný OS Windows, tak musíš nahrávat ještě grub, pokud se chceš dostat na linux. Nechci rejpat, je to stará diskuze, ale přišlo mi to prostě vtipný:)


Abych byla presna, tak Grub nahravat nemusis pac ten sam v MBR neni ;-)
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Lukas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 32

Registrován: 5. 12. 2008 16:29

Příspěvek 3. 2. 2009 08:35

No dobře, ale je am o něm záznam.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 3. 2. 2009 15:26

Re: ntloader vs. grub

Lukas píše:Když jsem toto četl, musel jsem se smát. A co dělá prosimtě windows při instalaci? Přepíše ti celý MBR. Grub ti dovolí zapnout widle na pc, jen dvakrát ťukneš do klávesnice. Ale když tam instaluješ civilizovaný OS Windows, tak musíš nahrávat ještě grub, pokud se chceš dostat na linux. Nechci rejpat, je to stará diskuze, ale přišlo mi to prostě vtipný:)


četls to tu CELÝ? primární problém není v tom, že bych INSTALOVAL linux přes win. jenom jsem SPUSTIL LIVE CD, abych něco odzkoušel - nic jsem neinstaloval a i přesto se mi tam GRUB nasral...
tohle ti přijde jako korektní chování?
<<

Lukas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 32

Registrován: 5. 12. 2008 16:29

Příspěvek 3. 2. 2009 16:39

Ale jo, četl. Prostě mi neseděla ta ironie na civilizovaný os.
Máš pravdu, nejni to zrovna korektní. Já s live cd od ubuntu nikdy problém neměl.

Zpět na PC a IT

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz