Stránka 3 z 5

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2014 10:45
od Dzin Tea Racer
Je to indukce, reaguje to na kov...
Proč nepoužívas ty rozpalovače? Prijde mi to tradicnější než tyhle pokusy :-)

Kup uhlí z bauhausu a carboneum pak nechas do zásoby ne? :-)

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2014 10:45
od joda
Uhlí podpaluji v přírodě třískami, či kempovním vařičem (takový ten ultramalý od Varu), doma se nerozpakuji podpálit to horkovzdušnou pistolí. Minutu foukám a mám rudo, tudíž připraveno a rozpáleno. Indukci bych se poměrně bál.

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2014 10:57
od Dzin Tea Racer
Ne každý má doma horkovzdušnou pistoli :-)
Já si nemohu vynachvalit ty podpalovače, prostě hodim podpalovač, nahažu na to uhlí, zapalím a dám za okno nebo na balkon, za 10 minut hotovo a pohoda.

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2014 11:18
od nerow
Podpalovač bude snad dneska, zkoušel jsem zatím jen tu sklokeramikou desku...Ta indukce mne spíš zajímá ze zvědavosti, jestli by to vůbec fungovalo..protože dávat 2k do nějaké kovové podložky, na které bych to ohřál se mi nechce...To vyjde levněji elektrický vařič... :D O té pistoli jsem také přemýšlel....

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2014 11:25
od Dzin Tea Racer
Dříve jsem to také rozpaloval na propanbutanu, ale pohodlnejsi je ten podpalovač.

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2014 18:55
od epidot
Dáváš rozpalovač na dno kamen a na to uhlí, nebo nějak mimo kamna ?

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2014 21:01
od Dzin Tea Racer
Přesně jak říkáš, na dno a na to uhlíky. Dneska jsem byl v Bauhausu, stále to tam maji skladem :-)

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 31. 10. 2014 08:22
od Stan
Tak rychle, rychle! :-)
Pravidelně griluji v zimě a palivo se dost blbě shání. Navíc na mě koukají jako na totálního magora.(ale na to jsem si už zvykl) :-)

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 31. 10. 2014 10:57
od Dzin Tea Racer
Mě to prijde logičtější v zimě :-) Ono to uhlí je malinko dražší než brikety lisované z odpadniho prachu, tak rychle neubývá. :-)

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 2. 11. 2014 16:08
od epidot
Kempový hořák je fofr, smrdět může na chodbě a ne doma :)
Podpalovač otestuji, ale Bauhaus je celkem mimo dosah. :?

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 2. 11. 2014 17:07
od Dzin Tea Racer
Uhlíky jsou v bauhausu, podpalovač snad vsude, i lidl...

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2014 11:17
od nerow
V kamínkách jsem zatím čajoval jen 4x...Prozatímní zkušenosti, rozpalování uhlíků přímo na sklokeramické desce zřejmě níčí její povrch..po jednom asi 15 min rozpalování v těch místech kde byly uhlíky, úplně zešedivěla..

Pak jsem jednou zkoušel ten podpalovač co jsi Dzine doporučoval..hodil jsem ho do plechovky, hodil pár uhlíků...a děsně to čudilo (obyč. dřev uhlí) asi po dobu 10 minut...Fakt to kvalitní uhlí při rozpalování ekologickým podpalovačem nekouří? Když hodíš podpalovač na úplné dno kamen, jak jsi tuhle psal...

Jinak bych se chtěl zeptat na pár praktických rad ohledně obsluhy...Co jsi tuhle dával fotku z čajování "co právě pijete", měl jsi pod uhlíky nějakou kovovou podložku..předpokládám, původ Japonsko..to je přímo podložka k tomu určená? Řeším teď přeci jenom, že krabice s uhlíky na stole nevypadá až tak líbivě...Hůlky na manipulaci používáš hůlky od kamínek Hibachi? Mají Čínani něco svého? A poslední čím doléváš vodu do konvice? Koukal jsem, že máš Mizutsugi, nemají náhodou Čínani na to nějaký džbán, nebo něco takového?

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2014 14:43
od Dzin Tea Racer
nerow píše:
Pak jsem jednou zkoušel ten podpalovač co jsi Dzine doporučoval..hodil jsem ho do plechovky, hodil pár uhlíků...a děsně to čudilo (obyč. dřev uhlí) asi po dobu 10 minut...Fakt to kvalitní uhlí při rozpalování ekologickým podpalovačem nekouří? Když hodíš podpalovač na úplné dno kamen, jak jsi tuhle psal...


Plechovka nema duté dno jako kamínka, asi to bude více čoudit no. Uhlí ktere neni kvalitní kouří a smrdí, ani ne tak uhlí jako kůra co na nem je, takže carboneum nebo to z bauhausu z tvrdého dreva z Argentiny. Je jeden trik a to, umyt vlažnou vodou uhlí a odrbat kartačkem, prace na 15 minut a máš na 10 čajování, tím smyješ prach a není citit absolutne nic... je to takový fígl :-)
Na foto más jak to nakládam na rozpal. Ono to trochu kouří, ale je to parafín a nesmrdí, na balkone to mam hlavne kvuli tomu že tam je vitr a drive a lepe to prohori...
Obrázek
Obrázek
ten kus bambusáku je tam kvuli vykuřovaní v kadidelnici, viz tema
viewtopic.php?f=30&t=928

nerow píše:Jinak bych se chtěl zeptat na pár praktických rad ohledně obsluhy...Co jsi tuhle dával fotku z čajování "co právě pijete", měl jsi pod uhlíky nějakou kovovou podložku..předpokládám, původ Japonsko..to je přímo podložka k tomu určená?


Ne, to je chataku pod šálek, ale já používám hlavne košík od Liu Bao na uhlíky...
Obrázek

nerow píše: Řeším teď přeci jenom, že krabice s uhlíky na stole nevypadá až tak líbivě...Hůlky na manipulaci používáš hůlky od kamínek Hibachi? Mají Čínani něco svého? A poslední čím doléváš vodu do konvice? Koukal jsem, že máš Mizutsugi, nemají náhodou Čínani na to nějaký džbán, nebo něco takového?

Hibashi ke kamínkům hibashi používám spise na ryoro, nejen proto, že mi není k chuti míchaní kultur, ale hlavne kamínka CHao Zhou jsou jiné konstruke, takže vezmu uhlik kterým prikladam a tím si udelam misto, takže nepotrebuji nic...
Ano k mizutsugi k ryoro, ale k čínským bud druhou sha diao, nebo tuto konvicku nejasného puvodu..
http://www.tea-earth.net/foto/pomucky/K ... osaz_2.jpg

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 20:18
od nerow
Díky za info. Konečně mám doma uhlí Weber Stake House...Tak jsem se po měsíci pustil zase do pokusů...Včera přišlo uhlí, tak jsem vzal dva větší kusy, jako jsi ukazoval a použil eko podpalovač PEPO...z Podpalovače se vyvalil hustý, smradlavý, šedý dým a totálně vyčoudil místnost + asi trochu černý dým u uhlí (asi ten prach z toho).

Tak jsem šel odrbat od prachu 10 kusů uhlí, nechal proschnout a vzal si podpalovač z LIDLu. Některé místa podpalovače trochu kouřily, ale při otevřeném okně se to dá přežít. Ale z uhlí se valil černý dým...z některých kousků minimální, z některých dosti silný...Za těch 10 min co hořel podpalovač absolutně uhlí ani trochu neprohořelo a pochopitelně co dohořel podpalovač tak uhlí, které bylo lehce v plamenu začalo nesmírně kouřit...Vzhledem k tomu, že jsem v pronajatým bytě v přízemí, kdy všechen kouř se valí směrem nahoru (a že to je celkem smrad z toho uhlí, nebo podpalovače), tak je to venku nejen cítit, ale i vidět..tak si až tak neúspěšné experimenty nemůžu dovolit...Vypadá to pak, jak když v bytě hoří :D

Máš Dzine nějaký nápad? Tvoje metoda se mi totiž zdá nejpohodlnější, ale asi při mé šikovnosti se mi ji nedaří aplikovat....i když mi je divný, že uhlí docela kouří černý dým...Snad mne akorát napadá tam každých deset minut dát jeden podpalovač, s tím, že by to na rozhoření spotřebovalo nejméně asi 2 - 3 ks...za tu půl hodinu by se to možná rozhořelo, ale i tak to uhlí (nebo podpalovač) po celou tu dobu rozhořívání produkuje neustále množství kouře...

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 20:38
od Dzin Tea Racer
To je nejaké divné, ja na jeden kus podpaloveče z Lídku rozhořím kamínka. Sice to delam vetsinou na balkone, ale v zime i v byte vetrám jen ventilací. Uhlí máš snad dobre, nedavas tam moc uhlí a nedusíš to?

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 21:21
od nerow
Mne to připadá jak špatný batch uhlí...Kamínka dušená nejsou, podpalovač hoří jak blázen..Teď jsem zkoušel ještě na plotýnce..výsledky horší jak u obyčejného uhlí, co jsem zkoušel tehdá...asi to tak má být, ale uhlí je dosti tvrdé, strasně dlouho se prohřívá..jeden ten velký kus rozlomený asi na 5 menších 20 min...Při rozehřívání smrdí cca stejně jako to obyč (na plotýnce)..když rozehřáté uhlíky nasypu do kamínek, tak vždy po cca 1 - 2 min odpadne asi nějaký mikro kousek (1mm) a začne neskutečně čoudit...tak jsem vždy těch cca 5 uhlíků malých vydal pryč, kamínka celé zadělal, nechal ten mikro úlomek vydusit...a takhle už 3x za sebou....vždy po chvilce začně kouřit, přitom ty kusy uhlí nekouří..zkoušel jsem na plotýnce laborovat odrbané uhlí, původní...no to neodrbaný, nevím jestli to je tím, ale po přidání na plotýnku děsný smrad, prská...takže zatím moje pocity, že Weber je horší, než co jsem měl to nejobyčenější uhlí..a ten Weber vůbec nedrží při sobě...je z něj tak ještě o 10% víc popelu, než z obyč..

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 21:28
od Dzin Tea Racer
A koupil jsem ten weber co jsem psal? Oni delají opravdu mnoho druhů a je vynikající to z tvrdého dreva...
jen to odhoří a zbelá na popel, nic neodpadává....a už vůbec nekouří..

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 21:37
od nerow
http://www.svetgrilu.cz/produkt/palivo/ ... ItClDGG-So

Nepřišlo to sice v takovéto krabici, ale v klasickém pytli a je tam napsané Restaurant Coal Steak House...

Z rozehřívání těch pár malých kousků mám skoro plnou lopatku popele a nevyvětratelný smrad :-D

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 22:35
od Dzin Tea Racer
To je divné, popele je opravdu málo, nesmrdí vůbec, nekde bude zrada :-)
V pytli se dělají prave ty levné sorty co jsou do grilů na ven.

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2014 23:45
od nerow
Ty jsi měl přímo uhlí v krabici? Nebo v krabici byl ještě bytel...Jestli to mají rozdělené na sorty, tak to rozhodně prodávají za stejnou cenu...pokud nepočítám lopatku popela při rozdělávání na plotýnce, tak na dně kamínek vrstva jak blázen + všude po bytě :D....Docela to vidím na reklamaci...když jsem rozbalil balík a byly tam jen pytle, přišlo mi to trochu divný....ale říkal jsem si, že byly asi původně v těch papír. krabicích, které prostě neposlali...nehledě na to, že v popisu nemají žádné vlastnosti a tím pádem se není vlastně na co odvolávat...

Edit1: Dnešní zkouška s LIDL podpalovačem...Nechal jsem hořet v kamínkách pouze samotný podpalovač a ten je právě zdrojem černého dýmu...když vyhoří cca 1/2 tak se zadusí a začne kouřit hustý, šedý dým...Takže ten kouř nejspíše z uhlí nebyl...A za tak krátkou dobu to absolutně neprohoří...možná kdybych to nalámal na super malé kousky...

Btw, nechtělo by se ti dát třeba mobil třeba natočit celý ten proces rozděláni uhlíků (v bytě)? Zajímalo by mne, jak reaguje tvůj podpalovač a jak se chová uhlí...To bych byl moc vděčný, potřeboval bych se dostat k jádru problému a pokusy nějakým směrem posunout ke kladnému výsledku...

Hodím pak ještě foto, ale z těch pár malých uhlíků bylo v popelníku zaplněné dno z 1/2 výšky...Tak teď zkouším uhlí z druhého pytle, co jsem kupoval...tak uvidíme...

Edit2: Zkoušel jsem druhý pytel, tak nějak stejné...vysledované vlastnosti uhlí...Rozdělávání na plotýnce téměř nemožné...když dám větší kusy (co dáváš ty) tak by zčervenaly až tak po 40 min a možná ani ne...když se půlka rozpálí a obrátí se, tak rudá půlka během chvilky vychladne a zbělá...takže při neustálém obracení je pak z velkého kusu malý kousek, který stejně nemá žádnou výhřevnost...prostě rychle ztrácí žár...když mi dneska z několika velkých kusů při rozdělání na plotýnce zbylo několik malých (takové množství, jako jsem používal obyč uhlí) tak se kamínka absolutně nerozjedou...hodinu v kuse klidně můžu vějířovat, přikládat max 1 cm úlomky i ty se sotva chytnou..protože uhlí trvá strasně dlouho, než prohoří a když už se chytne, tak je z něj hromada popele...Výsledky tak o 50% horší, než to nejobyčejnější uhlí ve všech směrech...

Abych je rozjej, musel bych použít aspoň tak 30 malých úlomků a každých 5 minut přikládat malými úlomky :D A štve mne, že to české uhlí je v nedohlednu, jelikož jednatel dělá mrtvého brouka...absolutně nereaguje, sms, email nic, když náhodou vezme telefon, tak se akorát dozvím, co ho otravuju, že o tom ví a že to během týdne pošle :-D no už to jsou skoro 3 měsíce...

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 13. 12. 2014 16:36
od Dzin Tea Racer
Ano, jasne že v krabici, sám jsem si ho tam vybral a maji tam snad 7 druhů uhlí weber a jen tohle je super. Ty musís mit jiné a z kůrou, ta práve kouří....

Dával jsem sem fotky, vím že to je málo, ale nekouří to. Ten parafín trochu kouří, ale nesmrdí, prohoří to parádně. Zkusím to natočit, ale neslibuji kdy. :-)

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 13. 12. 2014 17:02
od nerow
Aha, tak to se pak asi vysvětluje. Kupoval jsem to přímo z toho eshopu, na obrázku měly krabici, přišel pytel. Že mají případně za stejnou cenu různé sorty mne nenapadlo...Když na shopu přímo u Webere mají vyobrazené jen to v krabici...Psal jsem jím dotaz, tak uvidím, co odpoví...No jestli mi ho nevymění, nebo nevrátí peníze, tak nevím, co s ním budu dělat :-) Ještě, že jsem koupil dvě balení...původně jsem chtěl aspoň 10 ks do zásoby :D

K tomu podpalovači...doma jsi zkoušel ten z LIDLu? Věřím, že kdybych ho dal ven, tak by to prohořelo (mít to správné uhlí :D ) Ale doma se mu moc nechce hořet...A ven ho nemám kam dát...balkón nemáme a dávat to na parapet, když je zákaz v paneláku manipulace s ohněm aby šlehaly plameny z okna :D

Ještě jednou díky za rady..

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 13. 12. 2014 21:13
od Dzin Tea Racer
Já mám jen ten z Lidlu a na okno - balkon ho dávám kvuli tomu že to díky vetru lépe a rychleji hoří, ale když prší, je to doma normálka...

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 15. 12. 2014 11:22
od nerow
Psal jsem do eshopu dotaz ohledně špatného prohořívání, velké produkce popele a balení (pytel/krabice).

Uhlí mají objednané přímo od Weber, taková paleta obsahuje papírové krabice, ve kterých se nachází papírový pytel.

Nemají informace, ani to nemá přímo výrobce na svém eshopu, že by se tento typ "Grilovací uhlí Weber Steakhouse Premium Restaurant" se prodával v několika kvalitativních sortách. Weber má několik typů uhlí s nižší kvalitou, ale ty mají jiný název i přebal...Tento stakehouse se prodává akorát jako 3kg a 7kg balení.
Abych se opravdu ujistil, v tom Bauhausu jsi říkal, že mají

Takže uhlí bych měl mít teoreticky správné..V eshopu několik pytlů z palety, ze které mám i já uhlí, samy použily a bez problémů, které jsem popisoval.

Re: Chao Zhou

PříspěvekNapsal: 15. 12. 2014 12:53
od Dzin Tea Racer
To vypadá, že jsi mel smulu na kus :(
Já to mam z bauhausu v krabici, je to v průhledném igelitu, nechapu proč ti to neposlali v krabici. Bylo by to i pro me jednodušší ne?