Stránka 1 z 1

Kyusu

PříspěvekNapsal: 9. 9. 2020 06:00
od tifik
Ahoj. Rád bych si pořídil na japonce orig. tokoname konvičku, ale nic o nich nevím :-) Možnost je nová od prodejce, kterému věřím nebo třeba na japonském ebay jsou staré hodně začajované za dobré ceny. Nicméně nevím, jestli to není podobné jako s yixingem a padělky. Měl by někdo zkušenost?

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 9. 9. 2020 11:40
od Stan
Podle mě to s paděláním kyusu není tak velký problém, jako u Yixingu. Vzhledem k tomu, že to není tradičně čínský tvar, není jejich čínská "výroba" úplně frekventovaná. Nicméně už jsem pár čínských kyusu viděl. Což v zásadě nemusí znamenat, že byly špatné. Ale chápu, že k japonskému čaji....... :-)
Jakmile se něco vyplatí padělat, tak to dříve, nebo později Číňané spustí.
Jednou jsem si koupil použitou tokoname kyusu. Dokonce ještě měla tu japonskou zlatou samolepku. Jinak ale byla tak začajovaná, že jsem jí dával týden dohromady a pak zjistil, že má na hrdélku takovou tu gumovou hadičku proti odkapu.
Tak nevím, jestli to k něčemu bude.

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 10. 9. 2020 06:36
od tifik
A ta hadička je špatně? Ještě jsem koukal na banko konvičky, je jich taky spoustu. Jednu mám, rok cca 1980 od člověka, kterému věřím a je skvělá.

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 10. 9. 2020 07:02
od Stan
:-) Ne, ta tam bývá proto, aby konvička lépe slévala, resp. neukapávala po slití. Ostatně, to jsem viděl i na čínském porcelánu. Když se ti nebude líbit, vždycky jde sundat, že jo. Dovedu si představit, že někoho to může esteticky dráždit.
Ten fór co jsem popisoval byl v tom, že to moje kyusu bylo tak zaprasené, že jsem tu bužírku objevil až dodatečně. Původně jsem vůbec netušil, že tam něco takového je.

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 10. 9. 2020 12:41
od tifik
Jo táák :-D

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2021 13:41
od tifik
Nemáte zkušenosti s použitím tokoname nebo banko konviček na jiné čaje než japonské? Obzvláště banko hlína mi přijde, že by mohla být vhodná pro tmavé čaje, nicméně jsem se ještě neodhodlal to vyzkoušet :-)

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2021 15:33
od Dzin Tea Racer
Zkoušel jsem to, nechutnalo mi to, ale zelené můžeš jakékoliv, ale zkusit musíš sám.

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2021 19:03
od Stan
Připadá mi to tvrdý, skoro jako porcelán.

Re: Kyusu

PříspěvekNapsal: 10. 2. 2021 09:21
od tifik
To jo, zvlášť tokoname. Pravidelně střídám senchu v obou, přijde mi, že tokoname umocňuje sladkost a umami, banko zase čaj zakulacuje a zvýrazní tělo čaje. Obecně mi spíš sedí na japonce Tokoname. Nicméně i mezi nimi jsou rozdíly, některé vevnitř hladké, některé mají strukturu hrubší a jsou tam patrné stopy po "kroužení" :-) Ale třeba kukicha mi zase více chutná z banko konviček :-)