www.zalozfirmu.cz

Jak měříte teplotu vody

<<

radim77

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 23

Registrován: 24. 7. 2009 18:31

Bydliště: Břeclav

Příspěvek 31. 7. 2009 00:51

Jak měříte teplotu vody

Čau,
Jak měříte teplotu vody, máte na to nějaký teploměr nebo to děláte od oka?
Nebo máte varnou konvici s teploměrem?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 31. 7. 2009 01:03

Záleží jak chces teplou vodu, var poznáš, jinak kdysi se to delalo tak že se dala vrouci voda a tretina voda ze studny dohromady kolem 70°C a logicky už se dalo min nebo vice vody, ale teplomer zpočátku hodne pomůže, jsou přímo teploměry na čaj k tomu přizpůsobené. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Pavel>X<

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 19

Registrován: 12. 1. 2010 19:36

Příspěvek 8. 2. 2010 18:29

Já to dělám tak že udělám aby voda téměř vřela a čakám než schládne 60 udržím tam prst docela vpohodě při 70 pálí prst tam moc neudržím 80 šustí při vaření a 90 počítám chládne asi 10minut. chce to cvik... na 95 až 100 je to logicky míň.
Život je báječná hra chutí.
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 23. 2. 2010 00:01

Vybírám teploměr, tak aby se lépe hledalo, tak vypíšu používané typy

1) Klasický rtuťový teploměr, buď v kratším provedení, nebo jsem viděl i delší (i přesnější). Rozsah různý, většinou jsem viděl do max 120°C (+doporučení do 100°C). Cenově většinou do 100Kč, na eshopech předražený i za 300Kč. Nejlevněji většinou v kamenných čajovnách/prodejnách s čajem.

2) Analogový ručičkový teploměr na kovové tyčce. Rozsah 100-105°C, dá se buď sehnat označený jako čajový teploměr, ale stejně poslouží i teploměry se stejnou konstrukcí určený do kuchyně/udírny (většinou do 150°C, do 300°C už začíná ztrácet přenost - vyzkoušen). Cenově do 300Kč. Měří rychle (do 5s z pokojové teploty)

3) Digitální teploměr na kovové tyčce. Téměr nesehnatelné, když se sežene, tak pochybná čínská kvalita.

2. typ
2. typ
1. typ - nepřesný (300°C)
1. typ - údajně nekvalitní výroba a ukazuje i o 10°C jinak. Ale vždy stejná odchylka. Jinak hodně přesný


Snad někomu pomůže :)
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 13. 3. 2010 12:21

Tak jsem si už před delší dobou nakonec kopil ten 1. typ, za tu cenu nekup to :-) Stál mě 60Kč. Takže když po nějaké době usoudím, že mi nevyhovuje, tak mi ho nebude líto. Horší je, že momentálně nemám s čím porovnat přesnost. Do 50°C je přesný určitě, to mám jak ověřit, ale moc se mi nezdá voda při varu ve varné konvici, kdy se přes 95°C nedostanu, takže vařím na 90°C (podle teploměru), kdy se začínají tvořit bubliny. (změřeno pro vaření v kotlíku, ve varné konvici to už odhadnu)

Fotka

Jinak ten plastový citron na konci je na držení, dost se mi nelíbí, chystám se ho naleptat kyselinou a urvat, pak dát korek (vyzkoušeno na jiném, jinak drží jako čert).
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 744

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 3. 2010 13:36

Nerozumím, co se i přesně nezdá u té teploty varu.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 3. 2010 13:42

Já mu asi rozumím, pochopitelne je každy teplomer jiny " kalibrace že :-) " a odchylky. Ale voda v konvici jakymkoliv teplomerem mela 100 nebo 99°C až treba po 3 minutách varu. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 13. 3. 2010 13:45

Prostě že nevím, jestli když teploměr ukazuje 95°C, jestli opravdu těch 95°C má :-) Že když na teploměru je 95°C, tak voda vaří jako blázen. Takže nechávám na teploměru 90°C a ohradem to bude k těm 95°C. Doufám.

Stejně, jak píšu, zkouším si to jen abych pak měl přesněji odměřenou vodu v kotlíku, ve varné konvici to odhadnu.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 744

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 3. 2010 14:11

Jo, tak už jsem doma! Díky za vysvětlení.
K tomu co píše Dzin, bych ještě dodal, že ten teploměr může ukazovat správně a voda se může vařit jako blázen už při těch 95°C. ;-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 3. 2010 14:12

Ano bere s v potaz snad i nadmořská výška ne? Abych nekecal kraviny teda.. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 744

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 3. 2010 14:18

:D Jo. V podstatě jde o to, že var je tenze nasycených par nad kapalinou. Při dosžení takového stavu se kapalina začíná vařit, odtud bod varu. Tenze nasycených par je závislá na tlaku vzduchu, který se logicky s nadmořskou výškou mění. Voda pak vaří při nižší teplotě, než v třeba údolí.
Kdysi jsem seděl poblíž ShangriLa s Tibeťany u ohně. Voda v konvici vřela klokotem a mi ten čaj ihned po zalití pili. takže bych si zpětně tipnul, že ta voda neměla při varu ani osmdesát °C.
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 13. 3. 2010 14:30

Ano o tom vím, jenže se právě uvádí 100°C při normálním tlaku a do té spadá většina Čech (dle nadmořské výšky). Takže jsem to trochu vyloučil. Tlak vzduchu ovlivňují i další aspekty, ale ono se to mění maximálně tak o 2°C. Jenom to stačí vychytat, já si nestěžuji. Spíš sehnat už nějaký vyzkoušený a porovnat (až se dostanu do čajovny, což nevím kdy bude)

Konkrétně normální tlak je 1013,25hPa, v Písku je momentálně 1016hPa :-) (není nad to mít nad barákem meteostanici s online přehledem)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 3. 2010 14:33

Ano je to kolísavé, take voda vře v uzavrenem okruhu pry vyšší teplote - viz. topení v autech, bytech.
Ale chce to vychytat, btw: 1010hPa :-)
Mam meteostanici malou asi 40cm od monitoru. :D
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 744

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 3. 2010 16:31

:D
Napadá mě jeden "Cimrmanovský" přístup:
"Měříme mikrometrem, označujeme křídou, oddělujeme sekerou."
Nejsem si úplně jistý, že přesnost na jeden, dva stupně hraje větší roli.
Teploměry mám dva, kalibrované, laboratorní. Používám je velmi výjimečně a spíš k experimentování. Jelikož nedělám, resp. nepublikuji degustace čajů, kde by měl teploměr vedle přesných vah asi své místo, je to pro mě spíše zbytná pomůcka. Tím ale nechci říci, že je k ničemu. Je přeci lepší mít, přinejmenším na počátku cesty, průvodce. Jistotu, že nedělám chybu. Něco jako mantinel. Časem každý získá jistotu. Ono vše se vším souvisí. Takže doma se svou konvicí (u které vím přesně, jak vaří) a svým nádobím ( u kterého vím přesně jak s čajem hraje, jak ho ovlivňuje a jak v něm voda chladne), pro rýpálky je mezi ním i nějaký ten Yixing!! :smile: , jsem naprosto jistý jak si při přípravě počínat. Když dostanu neznámý čaj, vzorek od přátel, což se děje zhusta, zkouším jak by to bylo nejlépe zkapalnit. Zprvu podle tipu, odhadu a pak, když se to lupení trochu "odkope", poznám ho, vím jak žije a nic dalšího není potřeba. Protože pak už je to můj čaj!
Napadá mě, že ho mám rád ................................. ;-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 3. 2010 17:12

Ano, je to vše dle citu, ale nejlepsí je se prvni zorientovat dle pristroju a pak už jede každy dle svého. Nebo jak si rikal učel experiment. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 13. 3. 2010 18:28

Stan: Krásně napsané :-) Ale jak jsi už asi několikrát psal - chci si zatím jen zjistit, jak přesně měří, abych se pomocí něj dokázal naučit vyřit vodu v kotlíku bez měření. Protože v kotlíku se mi to zatím nepodařilo ani jednou odhadnout, rozdíl minimálně 5-10°C, což je na můj vkus víc než bych chtěl.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 744

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 3. 2010 18:37

Já tomu rozumím a držím palce! :-)
<<

lightek

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 15

Registrován: 17. 7. 2010 13:20

Příspěvek 17. 7. 2010 13:40

...no mě přijde měřit vodu teploměrem a vše si bezmezně vážit dost odborný. Já když si dělám čaj vždy si ho udělám naprosto perfektní a dost často splní moje očekávání, i když nepoužívám ani teploměr a ani váhu.


postřeh ... dále podle toho co jste zde psali, 70C udělat tak, že 2/3 vroucí a 1/3 vody ze studny ... to je dneska prakticky nemožný. Stejně podobně je tomu u toho, že 80C nebo 70C je když v konvici začne voda syčet. Ano všechno je to pravda, ale má to jednu základní chybu. Pkud totiž voda nebude vřít a tzv. se nepřevaří tak v ní jsou dost často obsaženy látky, které ovlivňují chuť čaje a to dost nepříznivě. Čím tvrdší voda je (podle obsahu rozpuštěných minerálů) tak se musí vařit déle ... na hodně tvrdou vodu postačí 15 sec vaření navíc a je po problému.


odhad teploty ... var pozná každý - voda bublá ....

ve chvíli kdy vroucí vodu z konvice naleju do ňějaký studený nádoby zchladí se na 92-93 C ... ty co mají teploměr můžou ozkoušet, je to tak

tak a dále vodu nechám v této nádobě stát 1 minutu a mám 80C
nechám jí v této nádobě stát 1.5 - 2 minuty a mám 70C
2.5 minuty - 3 minuty a mám 60 C

proc ale ty rozdíly 30ti sekund ? je to nepřesné ? musíte to ozkoušet ja třeba u skleněnky přesně ty časy už vím, ale záleží na materiálu nádoby. Pokud je nádoba ve které necháte vodu chladnout třeba z porcelánu a má tlustou stěnu tak bude voda chladnout pomaleji než ve skleněné, která má stěnu tenoučkou ... ozkoušet a je to lepší než teploměr :)

60C = pálí ale bezproblémů udržím na nádobě ruku
70C = pálí a ruku udržím jen pár sekund
80C = šáhnu si, pálí, ruku neudržím, ale nespálím se .... :)


[i]někoum to opravdu možná přijde nějaký divný, ale já to tak dělám už 5let svýho čajování a nikdy sem neměl problém. Jak říkám teploměr a váhu možná na gongfu a čaje, které jsou opravdu opravdu drahé a může jejich skvostnou chuť zkazit i špatný počasí venku /i]
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 17. 7. 2010 14:27

lightek: Dle mého názoru tam máš hodně nepřeností. Velice záleží na množství vody a ještě více na nádobě Když to přeleju do studené termosky s úzkým hrdlem, tak to bude mít jiné výsledky než se širokým skleněným džbánem. (teď jsem si všiml, že to jsi psal... omluva)

Ad převaření - tím ale zase ztratíš většinu kyslík. Mám vyzkoušeno, že doma stačí nechat vodu odstát ve džbánu, čímž se zbavím chlóru (toho stejně není mnoho, ale u samostatné vody ho cítím). Vodu nijak tvrdou doma nemáme. Když už zlepšovat vodu, tak filtrovat přes Brita konvice-filtry (uvažují nad tím na chalupu, kde je šílená voda).

Když dáš do konvice 1l vody tak při viditelných velkých bublinách má ve většině případů kolem 90-95°C. Protože kvůli bublinám se voda nerovnoměrně ohřívá, u dna je voda horká, přemění se na páru/bublinu a rychle vystoupá. Takže tím, že vidíš bubliny vodu stejně nepřevaříš. Musel bys jí nechat ve varu kolem 30s minimálně (podle objemu).

Jinak i 95°C - sáhneš, pálí, ruku neudržíš, ale při správný rychlosti (reflex. ucuknutí stačí) se také nespálíš.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 7. 2010 14:39

2 Lightek: Naopak, převarená voda je mrtvá a bez kyslíku. Ta ovlivnuje velmi negativne zejména jemné zelená čaje. Za Tvou teorii se schovavají čajovny jelikož balená voda by byla pro ne draha :-) Drive se prevarovala kvuli bakteriím atd. Jak psal Ike a jak to mam i na webu vodu stači odstát. Zkus si dát nejaky dobry čaj a stejne monostsvi, pak prevar vodu a nepřevař, poznás to a bude velmi prekvapen.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

lightek

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 15

Registrován: 17. 7. 2010 13:20

Příspěvek 17. 7. 2010 15:15

no teda na tom se asi plne neshodneme asi mas z casti pravdu a je tam individualita ... na jemny caje jasne ze si na japonce nemuzu nalit vodu podle pripravy prevareni jak sem popsal ... na tom neco bude a v tom mas pravdu :) ... ale teda pokud sem na chalupe (studnicni moc dobra voda) nebo u nas doma (z kohoutku) nechal vodu jen tak odstat a nenechal ji dojit do varu tak sem nebyl prekvapenej ale spis zklamanej :) ... proste pokud se nejedna o ty jemny caje jak rikas a o ty caje ktery sou haklivy na vsechno tak preferuju vodu prevarit v pripade ze nemam treba vodu vyjimecne dobrou (jako treba balenou) :)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 7. 2010 15:28

No to je druhá stránka veci, nejaka voda je lepsi i prevarená. Tenhle pokus je idealni treba u balen vody. Na puery je vinikající voda fromin treba. Já to poznám i u olongů a puerů. Ale treba pražská voda je hrozná tak jako tak. Záleží co Ti doma teče no. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

lightek

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 15

Registrován: 17. 7. 2010 13:20

Příspěvek 17. 7. 2010 22:22

to je pravda :) ... na ty chalupe je voda ze studny ... ale je proste tvrdsi jinak vyborna voda to jo ale nehodi se na ty jemnejsi a zelenejsi caje ... proste do japonce bych to nenalil a do zelenyho oolongu taky ne ...

zajimave ale je ze kdyz sem si delal na chalupe z teto vody cerny caj (DJ a nepal ranny sklizne ) tak tam byly tony a byly to velice prijemny tony, ktery se tam z niceho nic objevily a nikdy jindy s tim samym cajem se mi ty tony nepovedly dostat do salku ... jen s vodou ze studny na chalupe :)

je to fakt o tom zkouset zkouset zkouset a nikdy neskoncis protoze tech moznosti na kazdej druh je tolik ze by sis mohl rovnou zalozit sesit v excelu a na kazdej typ a druh caje si psat nejlepsi postupy :D
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9732

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 7. 2010 22:33

Ano to je ono, neprestávat experimentovat. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

jraus

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 52

Registrován: 30. 10. 2010 19:08

Bydliště: Ivančice

Příspěvek 3. 2. 2011 19:57

Re: Jak měříte teplotu vody

Teplotu jsem dlouho měřil, teď už to většinou odhaduju, už jsem sžitý se svými zhongy. Ale když dělám třeba pro víc lidí do velké konve, tak měřím a taky u některých nových čajů než si je oťukám. Jinak mám rtuťový laboratorní teploměr.
Další

Zpět na Pomůcky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz