...no mě přijde měřit vodu teploměrem a vše si bezmezně vážit dost odborný. Já když si dělám čaj vždy si ho udělám naprosto perfektní a dost často splní moje očekávání, i když nepoužívám ani teploměr a ani váhu.
postřeh ... dále podle toho co jste zde psali, 70C udělat tak, že 2/3 vroucí a 1/3 vody ze studny ... to je dneska prakticky nemožný. Stejně podobně je tomu u toho, že 80C nebo 70C je když v konvici začne voda syčet. Ano všechno je to pravda, ale má to jednu základní chybu. Pkud totiž voda nebude vřít a tzv. se nepřevaří tak v ní jsou dost často obsaženy látky, které ovlivňují chuť čaje a to dost nepříznivě. Čím tvrdší voda je (podle obsahu rozpuštěných minerálů) tak se musí vařit déle ... na hodně tvrdou vodu postačí 15 sec vaření navíc a je po problému.
odhad teploty ... var pozná každý - voda bublá ....
ve chvíli kdy vroucí vodu z konvice naleju do ňějaký studený nádoby zchladí se na 92-93 C ... ty co mají teploměr můžou ozkoušet, je to tak
tak a dále vodu nechám v této nádobě stát 1 minutu a mám 80C
nechám jí v této nádobě stát 1.5 - 2 minuty a mám 70C
2.5 minuty - 3 minuty a mám 60 C
proc ale ty rozdíly 30ti sekund ? je to nepřesné ? musíte to ozkoušet ja třeba u skleněnky přesně ty časy už vím, ale záleží na materiálu nádoby. Pokud je nádoba ve které necháte vodu chladnout třeba z porcelánu a má tlustou stěnu tak bude voda chladnout pomaleji než ve skleněné, která má stěnu tenoučkou ... ozkoušet a je to lepší než teploměr
60C = pálí ale bezproblémů udržím na nádobě ruku
70C = pálí a ruku udržím jen pár sekund
80C = šáhnu si, pálí, ruku neudržím, ale nespálím se ....
[i]někoum to opravdu možná přijde nějaký divný, ale já to tak dělám už 5let svýho čajování a nikdy sem neměl problém. Jak říkám teploměr a váhu možná na gongfu a čaje, které jsou opravdu opravdu drahé a může jejich skvostnou chuť zkazit i špatný počasí venku /i]