Stránka 1 z 3

Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 22:52
od hanssd
Při přípavě čaje pomocí metody kungfu používám kovové sítko. Můžu to mít vliv na chuť čaje?

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 23:03
od Dzin Tea Racer
hanssd píše:Při přípavě čaje pomocí metody kungfu používám kovové sítko. Můžu to mít vliv na chuť čaje?

Kov ovlivňuje hodně, ale stačí ho "zatahnout" znamená to že se několikrát vyvařit v silném čaji a nechat uschnout, vytvoří se na něj tak zvaná patina a sítko už neovlivňuje chuť :-P

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2008 11:54
od hanssd
Tak to moje uz je hodne zacajovane :-D

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2008 11:58
od Dzin Tea Racer
hanssd píše:Tak to moje uz je hodne zacajovane :-D


Tak neměj obavy, ale u nového je to třeba provést toto zatahnutí.

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2008 14:10
od miroš
já používám sítka kovová ale už je mám zatáhlí už moc to chut čaje neovlivnuje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 18:19
od karel.walt
Nejlepsi je sitko z yixingske hliny, a misto kovove mrizky to ma natazene hedvabi (aspon' se mi zda, nebo je to podobna hedvabi jemna latka)...

Uz zadne ovlivnovani chuti spatnym smerem ;)

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 19:34
od Monishka
karel.walt píše:Nejlepsi je sitko z yixingske hliny, a misto kovove mrizky to ma natazene hedvabi (aspon' se mi zda, nebo je to podobna hedvabi jemna latka)...

Uz zadne ovlivnovani chuti spatnym smerem ;)


To urcite souhlasim tahle sitka znam. Jsou teda malinko tezkopadna a nehodi se kvuli hustote hedvabi na vsechny caje, ale jsou co se vlivu na chut tyce urcite nejlepsi.

Ja osobne mam kovove sitko, je hoooodne zatazene, ale temer ho nepouzivam. Vicemene totiz cajuji bez sitka, zbytky listu v nalevu mi vubec neprekazeji, mozna naopak.

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 20:06
od Dzin Tea Racer
Já nejraději sítka nepoužívám, mě se líbí sem tam zbytek čaje. Dobrá konvička propustí minimum, totéž zhong...

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 21:21
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:Já nejraději sítka nepoužívám, mě se líbí sem tam zbytek čaje. Dobrá konvička propustí minimum, totéž zhong...


Take to zalezi na zrucnosti ;-) ale nepamatuji se, kdy zjsem sitko naposledy pouzila. Bez nej mi chutna vic.

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 22:26
od Doom
tak nějak

sítko používám leda v práci, tam si na nějaký čajování moc nehraju :-)

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 23:58
od jaffar
Sitko používam len na čaje ako tuarég, ktoré robím v 1,5L skle naraz :-) Inak teda gaiwan, prípadne konvička aj so (žiadanými) zbytkami čaju.
Btw sitko z (neviem či ixinskej) hliny a nejakej látky (či už hodváb, alebo nejaký plast) máme v čajovni a rozmýšlam, či nekúpiť. Možno by sa aj zišlo, predsa len, zachytí viac bordelu :-)

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2008 08:49
od Monishka
jaffar píše:Sitko používam len na čaje ako tuarég, ktoré robím v 1,5L skle naraz :-) Inak teda gaiwan, prípadne konvička aj so (žiadanými) zbytkami čaju.
Btw sitko z (neviem či ixinskej) hliny a nejakej látky (či už hodváb, alebo nejaký plast) máme v čajovni a rozmýšlam, či nekúpiť. Možno by sa aj zišlo, predsa len, zachytí viac bordelu :-)


Ale take zachyti zadouci casti jako ochmyreni a tak.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2008 12:04
od jaffar
To iste, ja som to myslel na veci typu lapacho, ktoré ma s prepáčením nechutnú usadeninu alebo ako to nazvať, prípadne na tuarég zo sušenej mäty alebo tak. :-)

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2008 18:42
od miroš
Já používám sítko z bambusu i z kovu ale jenom na určitý čaje jako třeba Moslim Tea.To je takovej prach a to konvička moc nezachytí :)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:26
od Kazisvet
Ahojte. Ja sa chcem opýtať či kovové sitko (ktoré mimochodom používam k príprave každého druhu čaju) môže ovplyvniť účinky čaju. Niekde som sa dokonca dopočul, že používanie kovového sitka je nebezpečné pre zdravie nakoľko sa do vody vypúštaju (z toho sitka) nejaké kovy a podobne. Poradte dakujem. A ešte používam aj také plastové sitko ktoré bolo súčastou jednej čajovej konvice ktorá sa mi rozbila.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:30
od Dzin Tea Racer
2 Kaziset: No pokud to sítko neni z hliníku, oolova nebo tak neco tak neovlivnuje, ale pokud je kvalitne začajované. Prostě ho vař a louhuj do schladnutí opakovaně v nějakém silném nálevu. Ideální je bavlněné, bambusové, rákosové nebo plastové. Já sítko nepoužívám, líbí se mi v šálku kousky čaje, a v konvičde už sitka v postatě jsou. :-)
Nezačajované kovové sítko znehodnocuje nějaké chemické látky v čaji a výrazně ovlivňuje chut nějakých čajů.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:51
od Kazisvet
Dzin Tea Racer píše:2 Kaziset: No pokud to sítko neni z hliníku, oolova nebo tak neco tak neovlivnuje, ale pokud je kvalitne začajované. Prostě ho vař a louhuj do schladnutí opakovaně v nějakém silném nálevu. Ideální je bavlněné, bambusové, rákosové nebo plastové. Já sítko nepoužívám, líbí se mi v šálku kousky čaje, a v konvičde už sitka v postatě jsou. :-)
Nezačajované kovové sítko znehodnocuje nějaké chemické látky v čaji a výrazně ovlivňuje chut nějakých čajů.


A teda tym začajovaným kovovým sitkom dokážem dosiahnuť to aby sa mi chuť toho čaju nezmenila?

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:52
od Dzin Tea Racer
Kazisvet píše:[
A teda tym začajovaným kovovým sitkom dokážem dosiahnuť to aby sa mi chuť toho čaju nezmenila?


Ano.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:55
od Kazisvet
Dakujem velmi pekne za pomoc a informácie a prajem vela príjemných chvíl stravených pri dobrej šálke jedinečného nápoja :)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 15:22
od Monishka
Ja doporucuji pit bez sitka, vetsina kvalitnich caju ma tak komplexni list, ze ho neni treba. Ale kdyz uz, tak asi nejlepsi je sitko z hedvabi. Neda se ale pouzit na nektere ochmyrene caje, jelikoz je velmi jmene. Hedvabi fitruje velmi dobre, je jemne a velmi pevne, nevadi mu opakovane prolaveni horkeho caje. Ale bez sitka to ma vice do sebe. Jinak ja pouzivam sitko malo, ale mam kovove. Je dobre zatazene a neni v caji citit. Alespon ne v moji nekvalitni prazske vode.

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2009 16:10
od Fitbat
Bez sítka, jasně.. Koukat na listy na ostro je podmanivější :roll:

A kov s čajem bych dohromady nedával už jen z rituálních důvodů. Ono je to i prý u některých druhů dokonce zavrhováno použít při čajování nějakou tovární slitinu ;-)

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2009 15:59
od miroš
Když je nouze tak je i kovový sítko dobrý.....

PříspěvekNapsal: 26. 6. 2009 09:01
od visual
bambusový sítko, používam asi už 2 roky......
a to vpodstatě jen když dělám čaj pro někoho.
sám vůbec, není potřeba.

sitko

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2009 14:40
od radim77
čau,
musí se bambusové sítko taky nějak zatáhnout? já sem si dělal čaj a připadá že to ud toho sítka chytlo nějakou pachuť.

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2009 14:43
od Dzin Tea Racer
ANo taky zatáhnout, píše se tu i o tom. Proste ho vyvař v nějakém silnejsim čaji a nech uschnout, pripadne opakuj. Já ho dycky varil chvilku ve vode a pak uschnout, pak v čaji. Mám jen zvlastní na Puer a Liu An, jinak je to v pohode sítko.