Stránka 2 z 3

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2009 15:53
od Gwynnbleid
bambusove sitko treba poriadne vyvarit vo vode ak nechces pit bambusovy caj :D idealne aj viackrat

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2009 17:38
od radim77
Gwynnbleid píše:bambusove sitko treba poriadne vyvarit vo vode ak nechces pit bambusovy caj :D idealne aj viackrat


Jo já sem ho jen opláchl ve vodě a potom sem takový čaj pil a je totálně hnusný :)

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2009 17:45
od Dzin Tea Racer
2 Radim77: jak jsem psal vyvarit ve vode a pak v čaji, jinak to tu už je i napsane nekolikrát, je tu tlačitko hledat a pak ti všechno vybehne...

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2009 17:50
od radim77
Dzin Tea Racer píše:2 Radim77: jak jsem psal vyvarit ve vode a pak v čaji, jinak to tu už je i napsane nekolikrát, je tu tlačitko hledat a pak ti všechno vybehne...


Já vím, to bylo když jsem ještě nevěděl že existuje nějaké zatahování :)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 16:37
od Pepinoo
čus.. Keď vylúhujem čaj na ´´voľno´´ a potom len precedím cez sitko ? Ovplivní to chuť čaju ?

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 17:00
od Stan
Nějak nerozumím tomu dotazu. Jak bys to chtěl jinak udělat, než vylouhovat a slít?? :-)
U mě to je takhle. Nepoužívám plastová sítka, protože mi plast k čaji jaksi nesedí, nicméně je to subjektivní předsudek. Nepoužívám bambusová sítka, protože s nimi mám ty nejhorší zkušenosti. Problematická manipulace, materiál bez možnosti čištění a případné sterilizace, dlouhodobé úporné ovlivnění vlastností čaje, atd.. Jediné co oceňuji na bambusové sítku, je, že dobře vypadá. Yixingová a jiná hliněná sítka jsem viděl, a věřím, že jsou dobrá. Zatím jsem neměl příležitost je vyzkoušet. Jen bych sitroufl tvrdit, že ta síťka v nich není z hedvádí, ale ze silonu. Proto až ho někdo rozkřápnete, než ho vyhodíte, zkuste, prosím, plamínkem zapalovače o jaký materiál jde. Dost by mě to zajímalo.
Pokud vůbec používám sítka, pak čínská, kovová. Jsou z nerezu, vlastnosti čaje nijak neovlivňují. Ani z počátku jsem to nepozoroval, navíc, postupem času se pěkně zatahují. Síťka je dostatečně jemná i na čaje s množstvím jemných tipů a tudíž i chloupků.
A ještě něco, na woolongy používám Yixingové hrnky s přepážkou uprostřed, kterou lze vyjmout. Otvory v hliněné přepážce jsou větší, nicméně pro kvalitní celolistové čaje to stačí. A materiál, ten samozřejmě nejen že neškodí, ale právě naopak. :-)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 17:06
od Dzin Tea Racer
Nelepší je nalít čaj do yixingu a slít, žádne sítko, bud do šálku nebo slevatka, čaj potrebuje prostor. :-)
Nebo zhong, tam se to cedí přes sítko. Když už jendou za rok sitko tak z bambusu, ale nechat dokonale uschnout jinak to je znad, nebo z tykve s hedvabným nebo bavlnenym sitkem. :-) Mám doma hodne kovových sitek, i z yiixingu atd, vetšinou jsem nepoužil vubec a jsou uplne nove. :-) Plast = to popsal hezky Stan, to mi k čaji nejde. Jinak v louhovaci termosce je nerezové a zatahuje se prakticky samo. :-)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 17:33
od Pepinoo
No.. ja som to myslel tak že normálne nechám na voľo nvylúhovaŤ čaj a potom to už len prelejem cez sitko do druhého pohára.. Ináč jaký máte názor na porcelánové sitká ? Napr. toto mám ja... http://caj.sk/index.php?page=14&page_prev=11&cat=25&cat_prev=25&id_polozky=707&filters=1

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 17:44
od Dzin Tea Racer
V čem to louhujes? Dyt zhong se cedí pres vičko v konvičce taky no problem. :-)
Jinak já mam moc rad když plavou v šalku občas lístky, je to originální. :-) To co posílas je bylinák, to je tak na medunku dobry když stonáš, čaj takhle nedegraduj..

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 18:20
od Stan
Aha! Já už asi vím o co jde. :-)
V principu jsou dvě možné varianty.
Zalít čaj v nějaké vhodné nádobě a po uplynutí doby potřebné k přípravě se nálev slije přez sítko. Samozřejmě, pokud je to potřeba.
Druhá varianta je nasypat čaj do sítka a to pak umístit do nádoby s vodou k louhování.Možné to je, ale vzhledem k omezenému prostoru pro čajové lístky to je pro vychutnání chuťového bohatství čaje metoda velmi nevhodná. Ačkoli je to tak, lze koupit neuvěřitelné množství čajových "sítek", kde je čaj zcela uzavřen v nějaké schránce. Domečky, lodičky, srdíčka atd..Ty porcelánové hrnky s vyjímatelným perforovaným dílem jsou podobný příklad.
Obecně se dá říct, že taková příprava snad tolik neublíží silným, červeným čajům typu Assam, Cejlon atd. Ovšem pokud srovnáme výsledný nápoj připravený oběma způsoby, rozdíl pozná snad každý!! Takže pokud si mohu dovolit doporučit, jsem všemi deseti pro první variantu. Kontakt čaje se sítkem se navíc minimalizuje na několik setin vteřiny.

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2010 18:31
od Pepinoo
Dík za rady do života :)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 09:09
od Sarfias
Mám otázku, možná to už tady zaznělo, pak se omlouvám. Máte ale někdo zkušenost s vyvářením kovového sítka? Sice je čajem zatáhnuté krásně, ale chutě se v něm již jaksi mísí. Chtělo by ho to trochu vyčistit. Stačí jej vyvařit v čisté vodě, nebo máte někdo nějaký super fígl? Kdosi mi před časem doporučil, že k vyčištění je dobré povařit a nechat den, dva odmočit i v šípkovém čaji. Co je na tom pravdy netuším.
Děkuji za odpověď :)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 12:24
od Dzin Tea Racer
Ono samo kovove sitko je docela zlo. Doporucuji když už ho chces pouzivat tak na kazdy druh čaje stejne, jedno na zelené, druhe na tmave puery atd...
Jinak asi vycistit dratenkou a znovu zatahnout. Ale zkusit treba kyselinu citronovou a vyvarit, nebo sul nebo tak neco :-)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 17:13
od Sarfias
Jo zlo to je. A velké. Mám konvičku s tímto sítkem na "méně důležité" čaje (školní čaje) - neboli na čaje, které prostě piji spotřebně, ve velkém a v případě, že je nutné se hodně učit. Dobré kvalitní čaje bych tím neprohnala, na to mám gaiwan. Problém ale je ten, že po čase už i ty spotřební čaje chutnají všechny stejně :-D
Asi to sítko zahodím, pokud nezabere ta sůl..

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 17:31
od Dzin Tea Racer
Já bych zkusil byt tebou jako prvni mechanicky ocistit a pak ocet, nebo kys. citronovou... sul nevim nevim, zkusit to muzes. Dej vedet jak to dopadlo :-)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 17:49
od IkE Blaster
Přesně jak píše Dzin, zkusil bych jinou přírodní chemii - louhovat v octu (nebo zmíněném citronu), pak vyvařit ve vodě. Podobných návodů bude spousta, sůl osobně mi nepřijde moc nadějná.

Pořídil bych bambusová sítka, to nebude taková investice a vzhledově to je o něčem jiném (asi občas pár snítek čaje propadne, což mě osobně vůbec nevadí, nevím jak tobě).

Jinak proti kovovým sítkům také nic nemám.

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 19:05
od Stan
Aniž bych se chtěl kohokoli dotknout, musím konstatovat, že mám na věc poněkud odlišný pohled.
Možná jsem měl v ruce jen nepodařené kousky, ale pokud si pamatuji (cca 10 let zpět) nic neškodilo čaji víc než bambusové sítko. Snad jen tehdejší brněnská voda z vodovodu.
Kovová, tedy přesněji řečeno nerezová čínská sítka používám běžně, bez problému. Viz. diskuse výše. A není to pouze moje stanovisko, ale četných hostí, kteří u mě čajovali. Čili pro mě nikoli zlo.
Pokud jde o odstranění povlaku na sítku, je třeba rozpustit (jde nejlépe v kyselém prostředí) usazeniny minerálních solí z vody, především vápníku a možná hořčíku. Nejlépe tedy ocet, citronová šťáva atd. V drogerii je k mání přípravek na čištění rychlovarných konvic. Efekt stejný, cena x-násobná.

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 19:35
od Dzin Tea Racer
Ona už sama otázka jestli sítko pouzivat. Já ho nepouzívám celá leta a když mi nekdo tak pripraví čaj tak to citím ten kov v tom. Nebo nekdy pachut.
Já mam rad par listků v čaji a z gaiwanu ani konvicky tam prakticky nic neprijde. :-)
Stane moc se těším až mi letos pripravis čaj, snad to už letos klapne :-)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 21:24
od Sarfias
Mno, děkuji za cenné rady. Zkusím to s tím citronem a nebo s octem :-) Pak napíši. Zatím jsem to povařila dvakrát ve vodě, nutno říci, že první odvar byl téměř čajový :-D

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 23. 5. 2011 22:03
od IkE Blaster
Abych se upřesnil - proti kovovým sítkům vůbec nic nemám, bambusové jsem nezkoušel, pouze vím, že existují. Ono je také sítko a sítko :) V Japonsku se některé čaje bez problému připravují ve velké kovové konvi a nikdo si na to nestěžuje. Vím, že doma mám jedno sítko, které je podivně načichlé a ani vyvařením se to nemění. A v jedné konvičce (ne mojí) máme hodně jemné nerezové sítko a není žádný problém (příprava především jasmíňáků, ale i jiných zelených). Každopádně nejvíc věřím porcelánu :-)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 24. 5. 2011 12:09
od Stan
Dzin Tea Racer píše:....... snad to už letos klapne :-)

Pevně doufám! :-)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2013 12:50
od HonzaS
Když je potřeba, tak použiji sítko plastové. Musím však říct, že mi to k tomu čaji taky zrovna nepasuje :-o Nejlepší je asi sítko nepoužívat, tak jak říká Dzin. Vždyť není vůbec špatné ochutnávat již vyluhované čajové lístečky ;-)

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 2. 4. 2013 23:21
od aaaa
a ako presne tie sitka zatahujete? napisete mi prosim nejaky strucny postup? lebo ja nechapem ako to mam vyvarit.... znamena to ze dam do pohara sitko + mnozstvo gunpowderu a zalejem 100°C a pockam kym vychladne, vylejem vodu a ususim sitko??? alebo to normalne varite tie sitka v hrnci s vodou a cajom???

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 3. 4. 2013 15:53
od Pavel S.
dáš ho do menšího kastrůlku a necháš ho třeba hodinu vyvařovat ve vroucí vodě, pak ho můžeš ponořit do vylouhovaného čaje, kov přijímá čajovou patinu a pach rychle.

Re: Používání kovového sítka?

PříspěvekNapsal: 3. 4. 2013 18:03
od aaaa
a keby som ho nezatiahol napr. kovove sitko v kyusu, ale normalne tam zacal robit caj, tak by sa po case tiez zrobila patina?