jarda02 píše:Ahoj, dobrý den,
většina kofeinu ''odejde'' již během první minuty louhování. Po 2 - 3 minutách prakticky všechen.
Po několika minutách(u zelených čajů již od 3 minuty) se extrahují látky(katechiny, polyfeny), jenž naopak účinek kofeinu neutralizují a zároveň stojí za případnou trpkou a svíravou chuťí. Komu tato nevadí, může tuto možnost zvážit pro večerní čaj namísto vylití 1. zálivu.
J@rd@
Jelikož vidím, že se zde(k mému potěšení) rozpoutala menší diskuze, tak bych to ještě doplnil. Hlavní (a námi nejlépe ovlivnitelné faktory, dalšími mohou být například struktura zálivu - listy, drť, prášek, či třeba tvrdost vody) jsou dva:
teplota a
čas.
U kofeinu v čaji(Teinu) se jedná o ve vodě dobře rozpustný alkolaid, tzn., že kofein obsažený v čaji má schopnost se zhruba z max. 85% uvolnit do vody. To ovšem neznamená, že když si uděláte Sinchu nebo prémiové Gyokuro při 50°C, tak Vás to ''nevystřelí z bot''.
Zabýval se tím jistý Yang et al. v jednom experimentu viz přiložený graf, což prakticky vzato potvrzuje, co jsem původně uvedl. Řekněme(a nyní mě neberte zcela za slovo), že budeme vycházet z klasického přikladu čajovníka píjícího průměrnou sortu zeleného čaje, tj. 70°C, 2 Minuty, 3 zálivy. V takovém případě je zřejmé, že jasná většina kofeinu se vytratí při prvním zálivu. Uděláte-li druhý opět po dvou minutách, pak se dá očekávat, že do třetího zůstane v listech jen minimální louhovatelné množství(pro člověka zvyklého na účinky kofeinu v zeleném čaji zanedbatelné) plus jistý procentuelní podíl kofeinu, který při normálním pití(kdo dělá oněch 8 zálivů, že) z čaje prostě ven nedostanete.
Graf ukazuje i variantu se silnějším dalším zálivem při nižších teplotách, jenž se však odvíjí od délky louhování 1. vs 2., potažmo 3. zálivu.
Čaji zdar!
J@rd@