Stránka 1 z 1

Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2015 20:02
od wmiguel
Vážení,
Dlouho mi vrtá hlavou jedno: při jaké teplotě je ideální pít čaj? Jinými slovy - nesouhlasím s názorem "..čaj rozhodně pít co nejteplejší zvládneme". Chápu to u bylin, kde s klesající teplotou klesá i obsah účinných látek. Ale u čajů z čajovníku mi přijde (osobní názor, proto zakládám diskusi, chci vidět i názory ostatních) že se obzvláště u některých (Pu-er, Japonci, vietnamské zelené et cetera) se některé vonné a chuťové složky rozvíjejí až na nějakých padesáti stupních.. Zajímají mne vaše názory a zkušenosti.

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2015 21:50
od Dzin Tea Racer
U většiny čajů plati to s čím neslouhlasíš. Jelikož ty vonné a chotové složky se vytrácejí. Pochopitelne u ledových čajů to neplatí. Naopak jsou čaje, které po vychladnutí jsou vyložene (mně) odporné. Treba shu. Tohle je asi tak individuální že se neshodneme. Každopádně čaje z DJ mi chutnaji na hranici popálení, jinak ne. :-)

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2015 22:44
od FarKy
wmiguel píše:"..čaj rozhodně pít co nejteplejší zvládneme"


Ani ja s tým nesúhlasím. Nikdy mi horúci čaj nechutil. Vždy som si dočasne spálil jemné chuťove poháriky a potom som nebol schopný vnímať na čaji najmenšie detaily. Čaj pijem keď ma cca 60 - 65°C.

U shengov menej 65°C. Hlavne mladé shengy mi chutia najviac teplé (cca 50°C), nie horúce.

U shu viac ako 65°C. Ako vraví dzin, teplý shu je proste odporný.

Zelené, biele - teplé
Červené, shu, hei - skoro horúce, na hranici spálenia tých jemných chuťových pohárikov.
Oolongy - záleží ktorý...

Každý nech si pije pri akej teplote mu chutí :)

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2015 22:46
od Dzin Tea Racer
Popálení už vylučuje tu vetu jak horsky snesete :-)))) Popalení znamená že jste to nesnesli :)

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2015 23:32
od FarKy
Podľa mojich skúsenosti rozlišujem 2 druhy popálenia:

1. To klasické, keď si spálite jazyk, ak napríklad neodhadneme teplotu polievky. - Vriaca tekutina
2. To, keď si iba dočasne ochromíte chuťové poháriky. Nepáli to, ale zníži vám to citlivosť jazyka na pár hodín. - Horúca tekutina

Píť tak horký aký snesete je ktorá hranica spálenia?

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2015 08:16
od Dzin Tea Racer
Zadna, popalit se nesmis vubec! To je spatne at uz malo nebo hodne. Spatne chapes to co se pise. Po letech piti caje navic zjistis, ze se da pit vida o teplote 90 •C a nemas sebemensi popaleniny. Jak to chladne unika mnoho vonnych latek, treba vyzkouset u jednotlivych čaju. Nekde to muze byt naopak. :-)

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2015 13:05
od joda
Spalit si pusu zamezi v citeni chuti :-) Nesmis se spalit ani trosku :-)

Caj louhuji pri ruznych teplotach, nizkych i vysokych, ale vetsinou se mi osvedcuje pit nalev az po jeho lehkem ochlazeni, zejmena zelenym cajum a oolongum to doda pekne aroma. Asi zadny caj vlastne nepiju nejak horky, i Darjeeling FF mam radsi v podstate jen teply, nikoli horky. Vlastne jedinou vyjimku tvori Assamy a AF Darjeelingy, ty piju pomerne teple.

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2015 16:13
od wmiguel
joda píše:zejmena zelenym cajum a oolongum to doda pekne aroma.

To jsem měl na mysli. Navíc, ta hranice - při sedmdesáti se sice nespálím, ale je mi to nepříjemné, a to, když si chci čaj vychutnat, mi prekáží.

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2015 20:00
od Dzin Tea Racer
Někdy mi prijde že nejaké čaje jsou temer vroucí a pritom jsou louhované pri 70 °C a jindy 90 °C mi prijde že bych snesl i teplejší :-)

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2015 12:12
od Michaeles
Osobně DJ SF a AF, Assamy a shu puery piji co nejteplejší to jde protože chladnější podle mě už nemají pořádnou chuť.
Zelené, oolongy, shengy a DJ FF piji chladnější protože teprva pak se rozvíjí chuť a aroma.

Re: Teplota čaje při pití..?

PříspěvekNapsal: 11. 11. 2015 00:34
od Sakana
co vím, tak zrovna u Dj SF se nejvíce chutí rozvíjí u 60°C... ale tam je potřeba vychytat příprava protože sladkost se rozvíjí stejně jako hořkost...