Opakované zalévání při tradiční přípravě nevede k přelouhování, protože čaj je na to dělaný, aromata uvolňuje postupně, navíc každý potřebuje určitou dávku, teplotu a hlavně dobu louhování. Přelouhování se právě musíš vyhnout za každou cenu, takový čaj může i škodit! Subjektivně je vždy nejvíc aromatický druhý nálev, nebo když uděláš delší oplach, tak občas i první, ale spíš výjimečně. Zato povzbudivý bývá nejvíce první, neboť se do něj uvolní nejvíce theinu. Chceš-li čaj připravit jen jednou a navíc to louhovat 3 minuty, tak můžeš, musíš ale dle toho upravit množství čaje, ale záleží na druhu, objemu nádoby atd, většinou se připravíš o část chutí, nevychutnáš si ten čaj tolik
Na mojí standartní přípravu většinou používám cca 3-5g čaje na 100ml a louhuji v řádu 15 vteřin a postupně s tím jak čaj slábne tak dobu a teplotu přidávám. Když něco omylem přelouhuji, tak to pak nepiji.
Studené louhování se provádí kvůli tomu že v chladné vodě se čaj louhuje pomalu, dá se rovnou upíjet a dolévat a navíc studený bezvadně osvěží, takže je to vhodné na cesty, výlety, na léto, do práce apod