Stránka 1 z 1

Zelený čaj - vychladnutý a macerácia

PříspěvekNapsal: 20. 11. 2017 18:19
od Cris
Dobrý deň.

Mám zelený sypaný čaj a rád by som sa spýtal na 2 veci, nakoľko sa na ne rôznia názory:

1. Je zelený čaj, ktorý bol zaliaty horúcou vodou a úplne vychladol nejakým spôsobom škodlivý pre ľudský organizmus? Alebo len stratil svoje zdraviu prospešné látky?

2. Maceráciu čaju je možné robiť jedine spôsobom, že zalejeme nové lístky zeleného čaju studenou vodou a necháme niekoľko hodín lúhovať, alebo je možné zaliať studenou vodou aj čajové lístky, ktoré boli pred tým zaliate horúcou vodou a bol z nich pripravený horúci zelený čaj a tieto lístky vychladli?

Ďakujem za odpoveď.

Re: Zelený čaj - vychladnutý a macerácia

PříspěvekNapsal: 20. 11. 2017 23:36
od Dzin Tea Racer
Vítám,
není škodlivý, ale pochopitelne ho nemužes mít dlouho (dny) aby tam nebyla třeba plísen. Je lepší, zalít čaj co jeste nebyl louhovan v teplé vode. :-)
Vyzkousej a dej nám vědět, jak jsi dopadl.

Re: Zelený čaj - vychladnutý a macerácia

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2017 08:58
od Stan
Také pěkně vítám. :-)
K dotazům:
1. Informace o tom, že vychladlý čaj je z nějakého důvodu "škodlivý", se v minulosti objevovala. Bohužel, bez bližšího vysvětlení důvodu. (Vivat Internet!)
Pomineme li možnost vnější kontaminace (bakterie, plísně), o které píše Dzin, zůstává možnost přeměny vylouhovaných látek z čajového materiálu. K té chladnutím nutně dochází, ovšem vzhledem k povaze výchozího materiálu není důvod předpokládat toxicitu reziduí.
Lidsky řečeno, že by pouhým poklesem teploty došlo k proměně nezávadných (a pravděpodobně spíše prospěšných látek) k takové změně jejich struktury, že by se staly závažnými není pravděpodobné. Asi se tam budou ve svých mikrokoncentracích srážet terpeny, vosky a pryskyřice. Dojde k zákalu nálevu, o což se postarají navíc polyfenoly....atd.
Jiný úhel pohledu ovšem nabízí čínská medicína, kde jde jak známo o rovnováhu energií. Jejich povaha se vychladnutím může změnit docela zásadně a to může způsobit ne snad úplně opačný, každopádně poněkud jiný účinek. Ale to je dotaz na erudovanéhoho čínského lékaře.
Moje osobní stanovisko je, že vychladlý čaj všeho druhu piju běžně, Léta. Litry a litry.....................atd. :-)

2. Macerovat již před tím louhované lístky je samozřejmě možné. Nelze pak očekávat plnohodnotný nápoj, protože část obsahových látek budu v prvním výluhu. Bude to zkrátka slabší ( to minimálně).
A ještě si dovoluji znovu připomenout nebezpečí kontaminace plísní. A že je to docela fofr!
Tak příjemnou zábavu. :-)

Re: Zelený čaj - vychladnutý a macerácia

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2017 10:30
od Cris
Ďakujem pekne za plnohodnotné odpovede.

Re: Zelený čaj - vychladnutý a macerácia

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2017 10:56
od Dzin Tea Racer
Je tu i téma o maceraci čajů. Je hodne zpusobů, jak v množství tak v jak teple vode (i v lednici atd), projdi si to. Ale je to spíše letní téma. :-)