Příspěvek 6. 1. 2008 12:26

Voda

Voda je půl čaje, praví čínské přísloví. Je to svatá pravda, zkuste si připravit nějaký kvalitní jemný čaj z tvrdé vody, třeba pražské a on bude chutnat jako parodie na čaj "čaj z pytlíku". Je nutné použít kvalitní vodu, pokud možno bez chloru! Nebo koupit balenou neperlivou vodu. Zkuste někdy nabrat vodu z nějakého čistého potůčku a budete rovněž překvapeni.

Vodu nikdy nepřevařujte!!! Vyjímka je jen čaj pro který je to nutné, jako Pu-Er, Tibetský čaj, Yogi, Másala... atd. Převaření vody má za následek zničení kyslíku ve vodě a ten je velmi nutný k rozvinutí čajových lístků a vůbec vodu tím uděláme mrtvou! Zkuste si připravit čaj z převařené a ochlazené na 80°C a pak vody která byla zahřátá jen na 80°C, ten rozdíl je opravdu velmi znát!

Je smutné že některé čajovny bohužel automaticky převařují vodu na všechny čaje a pak se to nedá pít! :( Je taky velký rozdíl mezi vodou ohřátou ve varné konvici, na plotně nebo na ohni, ale to už si vyzkoušejte sami. Teplotu poznáme snadno, var vysvětlovat nemusím, 80°C je když se tvoří bublinky, a 60°C už v Číně míchali tak že vzali téměř vroucí vodu 2/3 a 1/3 pokojové teploty a takhle lze snadno namíchat požadovanou teplotu. Takže nezanedbat to základní co tvoří život - vodu! Někdy se pokuste použít třeba vodu ze studánky nebo vodu která je obohacena drahokamy, PÍ vodu, vodu z ledu a další experimenty...

Další kapitola je příprava studených "ledových" čajů. Macerace se provádí stejně kvalitní vodou, jen teplota je podstatně nižší a čaj se pak louhuje v chladu "ledničce třeba". Doba louhování je závislá taky na hodně věcech, jako druh čaje a síla nálevu. Může to být pár minut "Lu Xe Ya, Macha" nebo i déle, některé Oolongy, ale i zelené čaje.

TEA-EARTH
Socka?