Stránka 1 z 4

Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 29. 1. 2008 23:23
od hanssd
Zajimava priprava pueru.

  Kód:
http://www.youtube.com/watch?v=SLcGch6koh4&feature=related

PříspěvekNapsal: 29. 1. 2008 23:29
od Monishka
JJ toto video znam, ale jak se pise i v tech komentarich, prijde mi, ze je ten obrad provedeny dost hrube. Jakoze neni moc ladny.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2008 12:07
od Dzin Tea Racer
Zajímavé, volil bych asi jiny poměr nadobí, mě musi ladit vše, a uvdel bych tam co to bylo přesně za čaj. Jinak poučné...

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2009 10:52
od Balajko
pekne a zaujimave:-)

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 13:07
od Majkl
Chci se zeptat, jak připravujete sheng pu-erh v konvici? Zkoušel jsem cca 80st dvě minuty a cca 95st 4 minuty při odpovídajcíím množství čaje a musim říct že mě ten čaj vůbec nebere (je to můj první sheng, Xiaguan Jia Ji). Tak nevím jestli prostě je jenom obyčejnej (nebo padělek) nebo něco dělám blbě. Jsem zklamanej, chutná to (když to přeženu) podobně jako úplně obyč zelenej yunnan, navíc s kouřovou stopou. Příprava ve zhongu by mi u tohoto čaje neseděla a kupovat si na něj yixing zatím nechci. Dík za názory.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 13:59
od Dzin Tea Racer
Jak píši u kazdeho caje :) nejlepe na kung fu. Temer vroci voda, louhovat prvni nalev 20s ne o mene, druhy 10, treti 15 s, dle chuti. Jestli to ke nekvalitni list tak tam jsoi rusive chute, kourovitost atd. Sheng musi zrat v idealnich podminkach, pak meni chut :) Ve zhongu je pripravuji take rad, neni duvod proc ne. Nejradeji v Yixingu, ale konvice mi sedi nejmene.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 14:19
od Assam
Monishka píše:JJ toto video znam, ale jak se pise i v tech komentarich, prijde mi, ze je ten obrad provedeny dost hrube. Jakoze neni moc ladny.

pekné 88;-) ale súhlasím... obrad je taký umelý.rýchly,neelegantný...
:--)

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 14:38
od Majkl
Dzin Tea Racer píše:Jak píši u kazdeho caje :) nejlepe na kung fu. Temer vroci voda, louhovat prvni nalev 20s ne o mene, druhy 10, treti 15 s, dle chuti. Jestli to ke nekvalitni list tak tam jsoi rusive chute, kourovitost atd. Sheng musi zrat v idealnich podminkach, pak meni chut :) Ve zhongu je pripravuji take rad, neni duvod proc ne. Nejradeji v Yixingu, ale konvice mi sedi nejmene.


No děkuju za snahu, ale moc jsi mi neporadil :-) Mně šlo o úplně normální přípravu do porcelánový konvičky. A s tim gongfu asi moc neudělám :-) Jenom jsem chtěl vědět jestli to někdo zkoušel v konvici a jeho poznatky s tím.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 16:05
od Dzin Tea Racer
Dyť Ti říkám, udelej to tak jak rikam akorat do konvičky. Já bych asi ten tvuj způsob ani nezkusil to musi byt příšerné 4minuty louhovat. Udelej to jak ríkam třeba do pulky konvičky, 90 nebo 95 stupná a prakticky hned slévat.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 16:26
od Majkl
Dzin Tea Racer píše:Dyť Ti říkám, udelej to tak jak rikam akorat do konvičky. Já bych asi ten tvuj způsob ani nezkusil to musi byt příšerné 4minuty louhovat. Udelej to jak ríkam třeba do pulky konvičky, 90 nebo 95 stupná a prakticky hned slévat.


Ok, nějak si s tím pohraju, snad z toho něco vyleze 88;-)

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2009 17:30
od Dzin Tea Racer
Ano, zkus to protože sheng puery, je velmi důležitá kapitola v čajích a byla by škoda jen díky přípravě ji zcela vynechat. :-) Každopadne nevim proč se bráníš zhongu, já tak nejčasteji degustuji, je to velmi funkční a zároveň elegantní a jednoducha varianta připravy.

Mrkni sem také..

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2009 12:13
od Majkl
Tak jsem ho včera dělal v gaiwanu a v pohodě, asi tak o 300% lepší :-) Nevim proč jsem ho v něm dělat nechtěl, někdy moje nálady postrádají logiku :-)

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2009 13:02
od Dzin Tea Racer
Tak hlavně že Ti chutná. :-)

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2009 13:38
od Stan
Na rozdíl od Shu, které téměř nepiji (ale rozhodně proti nim nic nemám), Sheng PhuEr piji, pokud jsem doma, téměř denně.
Téměř vroucí voda a prvních několik nálevů jen prolévám. Tzn. Zaliji a téměř ihned sliji. Záměrně neuvádím kolik nálevů slévám hned, protože to dost záleží na čaji. Některé sorty Shengu mají pomalejší rozjezd a o to pak delší a hlavně zajímavější dozvuk.
Není třeba se nechat omezit pouze na použití Yixingu, ačkoli naprosto s Dzinem souhlasím, že je pro tento čaj opravdu nejlepší. Rád používám i porcelán a skleněné konvičky, zvlášť pokud zkouším nový vzorek. Ale postup je stejný. A na Gaiwan, ačkoli jich mám asi dvacet, jsem příliš nešikovný! :-)
Pokud jde o Gon Fu ccha, tak toto původní označení čínského čajového obřadu se vžilo obecně i pro obyčejnou přípravu čaje na čajovém moři, v Yixingové konvičce, či dokonce gaiwanu. Což nakonec vede k řadě nedorozumnění. Skutečný čínský čajový obřad jsem viděl pouze jednou (zatím co přípravu čaje "tímo způsobem" snad tisíckrát). Je navýsost formalizován, stějně jako ten japonský. Jednoduše řečeno, každý pohyb je přesně dán! Proto není pravda, tvrdí li někdo, že je snad uvolněnější, přístupný libovolným individuálním úpravám atd. Čínský GonFuccha se studuje stejně jak japonský obřad. To co je občas leckdes k vidění prostě není Gon Fu Ccha, ale příprava čaje "podobnou cestou". Nakolik je podobná, je dost často přinejmenším diskutabilní! :-)

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2009 13:51
od Dzin Tea Racer
Jasně taky říkám raději na Kung Fu či Gong Fu Cha, a ne jako vyložene obřad Kung Fu Cha. :-) Jde mi hlavne o způsob pripravy než o obřad.

PříspěvekNapsal: 18. 3. 2010 19:04
od Zappik
Abych se priznal, tak sheng pu-erhy me take zatim moc neoslovily :( ... mozna take delam neco spatne pri priprave...dalsi sheng bych chtel zkusit timto zpusobem (a zaroven se ujistit, ze jsem tu pripravu spravne pochopil :D)

Dam vice caje (kolem 6/7 g) hodim do vyhrateho zhongu - zatrepu -> zaleju horkou vodou a ihned sleju -> opet zatrepu -> caj se krasne rozvoni -> zaliju temer varici vodou? (99°C) -> ihned sliji a mam prvni nalev -> takto opakuji popripade pridam nejaky ted cas na louhovani

Je tohle princip kung fu cha pripravy? ... vlasten hodne caje, horká voda a kratke louhovani? Jako jedinou pomucku mam bohuzel jen zhong :-?

Jeste bych se zeptal zda takto muzu pripravit vsecky druhy caju? nebo rekneme vetsinu a ma otazka se tyka hlavne zelenych a hlavne te vody, ta je stale kolem bodu varu?

PříspěvekNapsal: 18. 3. 2010 19:47
od Dzin Tea Racer
V podstate ano, akorát čaje dávej tak 3-4g na 120ml. Radeji mene, syrový sheng je jiný než klasický čaj. :-)
Máš omezene možnosti, chápu.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2013 08:49
od Bicgatepc02
Taky nemusím permanentní telefonisty to do čajoven taky nepatří!

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 13. 3. 2013 20:35
od Gwynnbleid
Dobrý spôsob prípravy čerstvých shengov zo starších stromov volám že "na yunanského dôchodcu" :-D zoberiete pol litrový hrnček, alebo pohár od uhoriek, odlupnete od oka kus z koláča, zalejete, pite, keď je moc horké dolejete :-) podla chuti zajedáte uhorkami :-D :-D :-D

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 14. 3. 2013 09:58
od Jamo
tie uhorky si z tej zavaracky ale pred zaliatim vytiahol vsak :-)

cital som o tomto sposobe a la zavaracka, ze v cine to dost frci

Re:

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2013 21:57
od chawangpu
Dzin Tea Racer píše:V podstate ano, akorát čaje dávej tak 3-4g na 120ml. Radeji mene, syrový sheng je jiný než klasický čaj. :-)
Máš omezene možnosti, chápu.


Můžu se zeptat proč 3-4g ? Já vím, že každý má své postupy, ale toto doporučení má být standart ?
Osobně na 120ml 6-8g podle druhu sheng puerhu (kvalita listu, polámanost, lokalita), většinou na nějaké
první seznámení použiji porcelánový bílý gaiwan, 8g čaje a rychlejší slévání. Pokud je to moc silné, trochu listu uberu,
ale nestává se to často.
3g používám jen na testrovou sadu a 5 minut louhování.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2013 22:16
od Dzin Tea Racer
Je to dost podobné Tvemu dávkování jen nepatrne nižsi, pokud davas 6g na 120 ml a já dporoučuji začátečníkovi 4g na 100ml, je to rozdil pár % ne? Praktický stejné, já to moc nevážím, dávkuji dle odhadu. Jen když vyložene testuji tak to vážím. Je třeba si to vyzkouset, me prijde postup že ubíras vylouhovaný list, pridat se dá snadno, ale já čajem nerad plýtvám :-)
3g na 5 min? Ale jaký objem, to je velmi důležité.
Doporučení se liší od konkrétního čaje pochopitelně...

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2013 22:20
od sam39
jsem sám kdo nikdy čaj nevážil?
Vždy si dam do zhongu kolik se mi povede odloupnout a prostě pokud se mi to nezdá tak ještě přidam trošku uvolněnejch lístečků.
Pokud mi to nechutná, tak případně příště přidam nebo uberu, ale vše od oka.
Též jsem dříve na většinu nálevů vodu dost chladit, někdy i několik minut v šálku než jsem čaj zalil a popravdě stále chladnou vodu občas používám.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2013 23:21
od chawangpu
U puerhu je čaj od oka dost zrádný. Třeba uprostřed koláče je opravdu hodně nalisovaný a z malého kousku se může vyklubat 10g i když to opticky vypadalo max. na 6g... To samé u hodně lisovaných tuocha třeba vs. nějaký Yiwu lis. kamenem,
Určitě čaj nevážim vždy, vlastně je to tak 50%, ale třeba pokud dostaneš menší vzorek, tak bych to spíš nepodcenil a navážil si množství.
Dzin: 3g na 5 min. a objem 140ml testr. U toho je třeba podotknout že v Kunmingu nám vře voda na zhruba 93°C kvuli nadmořské výšce.
Takže možná i to dávkování může vypadat jinak. Ale obecně u degustace tu lidé používají 8g na 120ml a rychlé slévání, to je takový standart jež se obecně používá. U syrové maocha se ale používá i 10g. na gaiwan, ale tyto degustace nejsou pro začátečníky vhodné :D

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2013 23:26
od Dzin Tea Racer
2 Chawangpu: Já také používam různé gramáže, u každého je i chut jiná. Ale vzhledem k tomu že to je začátečník s puery, tak bych ho nerad odradil :-)
Zkousel jsem i chladnejsi vodu, u nekterých čajů to je lepsi u nekterých horší....