Stránka 4 z 4

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 8. 3. 2014 20:11
od Stan
To jsem se asi Dzine vyjádřil dost nešikovně. Chuť nálevu rozhodně není zatuchlá. Já si prostě nejsem jist, jestli (jak je ostatně deklarováno) se chuť jež je ovlivněna relativně krátkým skladováním v Malajsii, blíží chuti archivních Puerhů. Protože je prostě moc neznam.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 8. 3. 2014 20:21
od Dzin Tea Racer
Jasně rozumím. :-) Mnohdy prodejce napíše do deklarace, ne jak to má chutnat, ale jak to chutná. Drobná niance, ale velký klam pro zákazníky.
Krátké skladování to neovlivní ani náhodou.
Archivní puer má být svěží, bez známek jakékoliv zatuchlosti. Všimni si jak se prodávají pury 20 let staré, stejný typ i továrna za pár $ a pak ten samý čaj o 10 let mladší za nekolikanásobnou cenu. Rozdíl je hlavne ve skladování. :-)
Vlhkost tam může být cítit, nesmí to byt zatuchlost, nepříjemné, atd. Když máš kvalitní puer tak cítiš kafr, stáří, ovoce, atd.. nikdy ne zatuchlost. Bohužel lidé co kupují pochybné archivy a koukají na korunu, ve skutečnosti nepili kvalitní archiv, pak nemají možnost ani poznat.
Už ani nechci mluvit co se dělá za zverstva aby se to prodalo... ( kafrové dřevo, atd.. )

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 8. 3. 2014 20:48
od Stan
Jo, tak to mi připadá srozumitené. :-)
Tohle hnízděčko jsem dostal jako dárek, resp. reklamní vzorek. Nemám tedy prakticky žádné informace o původu.
Každopádně vzhledem k šílenství, které teď kolem PuErhu panuje, bych asi nikde jinde než u osvědčeného prodejce a dodavatele nekupoval. No tak uvidíme, jestli se to někdy uklidní.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 8. 3. 2014 20:52
od Dzin Tea Racer
Někdy to je těžké. Nedávno jsem viděl u pueru přívlastek lehká kouřovitost. Která ale u toho konkrétního pueru vůbec nemela být. :-)
To je jako když si človek kupuje auto a tam bude v bazaru napsáno, levé kolo mín brzdí. :-)

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2014 19:28
od Davčcha
Stane, co rozumíš pod pojmem zatuchlost? "Tropicky" dozrávané puerhy mívají podle mých (omezených) zkušeností chuť eufemicky zvanou "staré dřevo" ale já tomu říkám práchnivé dřevo, protože je to tak cítit. Do určité míry se v tom podobají shu pu-erhům, kde to chutná spíš do zemitosti. Je to imho prostě výsledek fermentace Aspergilem a další mikroflórou, která se na ní podílí.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2014 10:16
od Stan
Ahoj Davčcha, :-)
Původně, když jsem ten dárek přinesl domů, byla vůně těžká, vlhká, jakoby sklepní. Těžko se mi to popisuje, ale staré dřevo, to by myslím mohlo být ono. Rozhodně to nebyla "ta" zemitost, jež znám ze své první zkušenosti s Shu z devadesesátých let. To nikoli!
Za tu dobu co to mám doma zmizela ta "vlhkost" z vůně a chuťově se to rozvinulo. No, je to zajímavá zkušenost. Díky všem za informace, přátelé. :-)

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2014 10:19
od Stan
Jo, a ještě mě napadá, že mám doma cihličku z osmdesátých let, takže fakt starší kousek. A chuťově (i vzhledově) se to podobá Shu PuErhu.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2014 10:37
od Davčcha
Tak to bude určitě "vlhké" skladování. Při RVV kolem 80-90 % a teplotách +- 30 °C se ten čaj halt takto mění. Někdo to rád nemá, někdo to přímo vyhledává. Pokud bys měl chuť v tomto duchu vyzkoušet něco dosti klasického, kup si tento vzorek: http://www.chawangshop.com/index.php/19 ... -cake.html

Ale abychom nebyli úplně OT, aby se toho vlhkého akcentu člověk trochu zbavil, doporučuje se čaj - odlomené kousky pro spotřebu, nechat větrat měsíc, dva v otevřené nádobě, a pak vylít jeden, dva cca desetivteřinové nálevy na začátku. Pokud je tuo-cha moc tvrdá na rozborku, dá se napařit - pak se rozpadne, ale čaj se pak zase musí důkladně vysušit. Já osobně používám pu-erhové šidélko nebo krátký pevný nůž.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2014 11:44
od Stan
:-)
Díky za rady. Nechal jsem to prodýchnout, ochutnal.........no, zatím úplně nevím, zda to bude můj oblíbený čaj. ;-)

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 28. 5. 2014 21:19
od Davčcha
Tak co, už si to sedlo? :) Taky jsem nejednou slyšel, že tenhle typ čajů pijou v číně spíš jako medicínu.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 28. 5. 2014 22:20
od Stan
No, rozhodně se to postupně zlepšuje. :-)

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 31. 12. 2014 14:23
od FarKy
Rozoberate uplne lisovane caje alebo nie?

Ja som robil pokus s Sheng PuErh Bing Cha. Pri opatrnom rozobrati sa aj tak vacsina listkou poskodila a nalev bol dost drsny, takze som sa vratil k tomu, ze sa snazim oddelit 5g od kolaca tak, aby caj ostal co najviac v celku. Ta chut je potom ovela jemnejsia.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 31. 12. 2014 14:53
od Stan
:-)
Řekl bych, že tak napůl. Uloupnu kousek a přisypu co se odrolilo.

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 31. 12. 2014 15:15
od Dzin Tea Racer
Dělám to jako Stan, ale záleží jak moc to je lisované, nekdy to je o to říznout se :-)

Re: Priprava pueru

PříspěvekNapsal: 31. 12. 2014 23:36
od FarKy
Dakujem :) Ja to tiez robim tak, ze odlupnem kusok a ulomkami dopasujem do pozadovanej hmotnosti.