Příspěvek 6. 1. 2008 12:31

Čtěte jako první! Příprava samotného čaje

Čaje nasypáme jen množství které skutečně spotřebujeme! Nejdříve třeba do šálku, nebo na misku a do konvičky, hrníčku, zhongu... nalijeme horkou vodu. Tím nahřejeme konvičku, horkou vodu vylejeme a do rozpálené konvičky vložíme čaj a protřepáme. Horké páry nám krásně rozvoní čaj a připraví ho na opakované nálevy. Nebo zvolíme tak zvaný oplach čajových lístků. Do zhongu nebo konvičky dáme lístky a zalijeme horkou vodou ale okamžitě vylejeme a nálev nepijeme, tím se lístky namočí, rozvoní a připraví na nálevy.

Pak zaléváme dle libosti, horkou vodou dle druhu čaje, dobu louhování pak uvádím u každého čaje zvlášť. Pod 50°C se zastavuje louhování a čaj pak pijeme rovnou ze zhongu nebo čínské termosky a doléváme horkou vodu, ta ochladne opět pod 50°C a dokud nám to chutná tak zaléváme. V Číně takto zalévají čaj třeba celý den, když pracují na polích, v úřadech...! Pozor na přelouhování, vylouhují se i třísloviny a čaj je trpký, hořký a dráždivý na žaludek! Doporučujte návody u jednotlivých čajích. Záleží jestli jde o přípravu na jeden nálev nebo více nálevů nebo na tak zvanou Kung-Fu přípravu čaje.


Kung-Fu

Postup je následující, máme soupravu ať je to konvička nebo Zhong není důležité, do rozpálené konvičky nasypeme čaj a chvilku počkáme, mezi tím nalijeme do degustačních pohárku i čichacích pohárků "to jsou ty vyšší z těch se nepije jen se čaj čichá :-)" horkou vodu. Voda je téměř vroucí 95-99°C. Pak do konvičky nalijeme vroucí vodu a ihned ji vylijeme. Tím uděláme taky oplach čajových lístků.

Pro nálevy používáme téměř vroucí vodu a doba louhování je závislá na tom jak se odlupují jednotlivé chuťové vrstvy, výborné měřítko je že sledujeme kapičku na hubičce a v okamžiku vtáhnutí se dovnitř "říkáme že se čaj nadýchne" okamžitě čaj vylijeme do čichacích pohárků nebo do slévací misky či konvičky. Žádná voda nesmí zůstat v konvičce. Z čichacích pohárků vnímáme vůni a pak přelijeme do degustačních pohárků.

Takto opakujeme dokud nám čaj chutná, někdy se připraví 5 jindy třeba až 12 nálevů, každý nálev chutná jinak, jelikož postupně každá vrstva co se uvolňuje má jiné vlastnosti, jak chuťové, tak vonné. Počet nálevů je závislý na druhu čaje, jeho čerstvosti a dalších věcí. Je zajímavé po posledním nálevu, vysypat lístky do misky nebo jen tak na čajové moře a podívat se na zpracování, někdy vidíte celé lístky jindy kusy, dle zpracování a jsme tak schopni poznat kvalitu zpracování lístků.

TEA-EARTH
Socka?