Stránka 1 z 2

Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 08:58
od vasaxx
Chtěl jsem se zeptat, jak sedostáváte do pevně lisovaných puerhů, koláče i jdou, ale tuo cha - to je oříšek. Zatím postupuju tak, že ji dám do pytlíku a bouchnu do ní dřevěnou paličkou, jakmile se rozlomí, už se tá opatrně rozebírat. Nemáte někdo nějaký šetrnější způsob?

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 09:03
od Doom
cihly řežu nožem na pečivo - pilkou. a zbytek taky opatrně klepnutím paličkou přes sáček

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 10:12
od Dzin Tea Racer
Tech zpusobu je hodne, exitstuje speciální nůž na puery, je to v podstate dýka ale tupá :-)
Musiš najít jak je to vrstveno a pak to rozebereš snadno a nepoškodiš listky. Pilka je dost brutální zpusob.
Jinak jse dela to že napaříš nad párou celou tuocha, a po chvilince se sama rozpadne :)
Nasáčkuješ a pohoda :-)
Jinak zkus po tech vrsrvách jde to snadno, žádny násilí hlavne.

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 11:37
od jaffar
Kedže kudla na lisované čaje stojí nejakých 100 korún, tak iné možnosti sú pomerne zbytočné.
Po rezaní ostanú strašne polámané lístky, po drvení tiež nič moc no...

///presun tam, kde sa to viac hodí :-D

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 11:47
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Kedže kudla na lisované čaje stojí nejakých 100 korún, tak iné možnosti sú pomerne zbytočné.
Po rezaní ostanú strašne polámané lístky, po drvení tiež nič moc no...

///presun tam, kde sa to viac hodí :-D


To napaření, je nejšetrnější asi :-)

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 17:59
od Monishka
Zkuste se podivat zde, tak nejak by se to melo delat. Nemusite je ale nalamat cele naraz.

Neni vhodne pouzivat ostre noze, Pu Erh by se mel lamat jen tak jak sam chce byt laman. Nejlepsi je asi dpod povrch jednou vlozit tupy nuz, pokud to nejde tak pouzit i mensi nasili, a pak nekolikrat primerenou silou zabrat jako pakou nahoru a dolu, jen tak, aby se listky trochu oddelili, ale nezlomily.

Ja mam zkusenosti takove, ze nejpevneji byly lisovane nektere male kolace. Jako Chi Tse Beeng Cha - 120g... ten byl opravdu tezky orisek. Nejlepe jsou asi cihly. Ale nemela jsem ani zadny problemovy Tuo Cha.

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 20:10
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:Zkuste se podivat zde, tak nejak by se to melo delat. Nemusite je ale nalamat cele naraz.

Neni vhodne pouzivat ostre noze, Pu Erh by se mel lamat jen tak jak sam chce byt laman. Nejlepsi je asi dpod povrch jednou vlozit tupy nuz, pokud to nejde tak pouzit i mensi nasili, a pak nekolikrat primerenou silou zabrat jako pakou nahoru a dolu, jen tak, aby se listky trochu oddelili, ale nezlomily.

Ja mam zkusenosti takove, ze nejpevneji byly lisovane nektere male kolace. Jako Chi Tse Beeng Cha - 120g... ten byl opravdu tezky orisek. Nejlepe jsou asi cihly. Ale nemela jsem ani zadny problemovy Tuo Cha.


To lisování je opravdu různé :-) někdy je tuo cha jako kámen nekdy se drolí pod rukou. Hlavně to neřezat a netlouci do toho palicí, naruší se tím struktura...

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 20:15
od miroš
Monishka píše:Zkuste se podivat zde, tak nejak by se to melo delat. Nemusite je ale nalamat cele naraz.

Neni vhodne pouzivat ostre noze, Pu Erh by se mel lamat jen tak jak sam chce byt laman. Nejlepsi je asi dpod povrch jednou vlozit tupy nuz, pokud to nejde tak pouzit i mensi nasili, a pak nekolikrat primerenou silou zabrat jako pakou nahoru a dolu, jen tak, aby se listky trochu oddelili, ale nezlomily.

Ja mam zkusenosti takove, ze nejpevneji byly lisovane nektere male kolace. Jako Chi Tse Beeng Cha - 120g... ten byl opravdu tezky orisek. Nejlepe jsou asi cihly. Ale nemela jsem ani zadny problemovy Tuo Cha.


Ale stejně aby se ten čaj dobře vylouhoval tak musí se naláma (nadrtit).Takžeje v podstatě jedno jestli se ty listy poruší nebo rozlomí a na chut čaje to asi nemá vliv :)

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 20:25
od Dzin Tea Racer
miroš píše:Ale stejně aby se ten čaj dobře vylouhoval tak musí se naláma (nadrtit).Takžeje v podstatě jedno jestli se ty listy poruší nebo rozlomí a na chut čaje to asi nemá vliv :)


Kdepak nedrtí se jen se má co nejvice " rozebrat " ale ne drtit :-)

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 22:43
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:
miroš píše:Ale stejně aby se ten čaj dobře vylouhoval tak musí se naláma (nadrtit).Takžeje v podstatě jedno jestli se ty listy poruší nebo rozlomí a na chut čaje to asi nemá vliv :)


Kdepak nedrtí se jen se má co nejvice " rozebrat " ale ne drtit :-)


Presne tak urcite ne drtit. Listy maji zustat co nejcelistvejsi.

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2008 23:39
od jaffar
Nie je jedno aké kusy sa zalievajú? Veď po prvom, maximálne druhom náleve sa aj tak komplet rozsype.. :-?

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 00:09
od Monishka
jaffar píše:Nie je jedno aké kusy sa zalievajú? Veď po prvom, maximálne druhom náleve sa aj tak komplet rozsype.. :-?


To zalezi na chuti konzumenta. Je v podstate jedno jestli zalevas kusy nebo listy. To zalezi na tom jak rychle chces abys e louhoval. Ale je rozdil kdyz zalevas celistve listy, at uz tedy stale slisovane nebo oddelene, nebo poskozene, prerezane ci rozdrcene listy.

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 10:16
od Dzin Tea Racer
Ono je nejlepsi udělat pokus!
Zkuste si třeba dát 2 zhongy, 7g čaje a pak zalít rozdrcenej nebo rozebranej a pak v kusu, uvidíte ten rozdil :-)

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 11:10
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:Ono je nejlepsi udělat pokus!
Zkuste si třeba dát 2 zhongy, 7g čaje a pak zalít rozdrcenej nebo rozebranej a pak v kusu, uvidíte ten rozdil :-)


Ja ho radeji nechavam v nekolika vetsich kusech. Lip se pak "nacne" zalitim a vydrzi dele kvalitnich nalevu. Kdyz ale treba specham a chci si rychle dat puerh, tak zpravidla vysypu vsechny ty odlomky co mi zustavaji v papiru :-D a udela se rychle, ale je na max 3 nalevy.

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 11:15
od vasaxx
Dzin Tea Racer píše:Tech zpusobu je hodne, exitstuje speciální nůž na puery, je to v podstate dýka ale tupá :-)
Musiš najít jak je to vrstveno a pak to rozebereš snadno a nepoškodiš listky. Pilka je dost brutální zpusob.
Jinak jse dela to že napaříš nad párou celou tuocha, a po chvilince se sama rozpadne :)
Nasáčkuješ a pohoda :-)
Jinak zkus po tech vrsrvách jde to snadno, žádny násilí hlavne.

To napaření je zajímavý, ale docela mam strach, že ten čaj zvlhne a pak se zkazí v sáčku. Jinak právě takový to prvotní "rozrušení" mi dělá dost problém, pak už se to dá opatrně rozebírat po vrstvách.

Určiitě mám raději celistvé listy, navíc je mi toho čaje i líto ...

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 11:41
od Monishka
vasaxx píše:To napaření je zajímavý, ale docela mam strach, že ten čaj zvlhne a pak se zkazí v sáčku. Jinak právě takový to prvotní "rozrušení" mi dělá dost problém, pak už se to dá opatrně rozebírat po vrstvách.

Určiitě mám raději celistvé listy, navíc je mi toho čaje i líto ...


To napareni jsem nikdy nezkousela, taky se bojim, ze by mi treba zplesnivel. Nekdy to prvnotni rozruseni opravdu jde ztuha. To je moemnt kdy se da mensi nasili pripustit :grin: ... dal uz by to melo jit dobre. I kdyz jsme mela puerh co byl jako kamen cely.

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 12:41
od Dzin Tea Racer
CChce to zabodnout tupý nůž na puery nebo klidně příborový a pak zapáčit :-)

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 14:21
od miroš
Myslim že na tom videu od Monishky je to dobře vidět :)

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2008 16:00
od Dzin Tea Racer
miroš píše:Myslim že na tom videu od Monishky je to dobře vidět :)


Dyt to tu říkáme celou dobu :-)

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 17:54
od Assam
lisované pu ery som najskôr skúsil píliť,alebo rezať zubatým nožom,
..ale keď sa nájde to vrstvenie ,nožíkom tam začnem vŕtať pomedzi vrstvy a ide to skoro samo.

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 18:07
od Dzin Tea Racer
ANo neni dobre ničit listky, chce to rozdelit po vrstvách a pak to jde samo :-)

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 3. 4. 2011 10:44
od dalimil
To video, co je tu uváděno řeší problematiku koláčů. U tuo je sice postup podobný, přesto jiný. http://www.youtube.com/watch?v=V2WFx-oG1-M Tohle video je na Tuo výstižné.

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 4. 4. 2011 09:55
od Assam
mám pocit že ten človek mal na to nervy.
mohlo to ísť aj pekne pomaly ...

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 00:17
od desttro
Tupý nuž přirozeně. Kdyby byl záměr aby listy zůstaly v celku, proč by to listovali??? :-O

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 01:15
od joda
Asi aby to zrálo specifickým způsobem a aby to nemuselo být uložené v nějakém vaku ...