Stránka 2 z 2

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 12:01
od desttro
Před lety se lisovaly všechny černé čaje bezohledu na zrání. Je to způsob jak s nimi lehce manipulovat.
Kolačky jsou prostě velice starý technologický postup. Stále bych si stál za svým názorem, že záměr koláčku neníí aby člověk porcoval lístečky. Ovšem pokud nejsou horizontálně zalisovávány, kdy je vidět struktůra lístku, tuším že takových puerhu je málo.

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 15:25
od joda
Např. Liu Bao a Liu An se jen lehce pěchují do bambusových košů a to jsou velice staré druhy. Záměr lisování rozhodně není porcovat lístky, to určitě ne, to máte pravdu, jen je pak problém je nepoškodit při porcování a člověk musí opatrně zkoušet co se dá :-)

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 22:41
od FarKy
V tom filme co je tu na fore "cesta caje" hovoria o tom preco sa lisuju caje. Je to preto lebo caju puerh neprospieva ked je len tak volne v sypkej forme a listky by sa cestou do Tibetu na konoch polámali. Kedysi sa takto prepravoval caj. Preto ich zacali lisovat, najprv rucne, neskor strojovo, aby ten caj mohol zrát pocas tej cesty a aby sa neposkodili listky - sheng puer.