Stránka 1 z 4

Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2008 18:11
od Dzin Tea Racer
Kung Fu Cha
Obrázek
Kung Fu příprava čaje, je vlastně dokonalost sama :-) ( Kung Fu v číně neznamená jak by si evropan myslel bojové umění ale Kung Fu znamená prostě něco dělat dobře, vynikat v tom.) Takže kung fu cha je prostě maximálně dobrá příprava čaje :-) Jednotlivé vonné a chuťové vrstvy se odlupují a vychutnávají každá zvlášť a nálevů je hodně. Třeba u Puerů se říká každý na rok zrání, ale je to dle čaje.
Znovu podotýkám takto připravuji čaj já, není to možná dle údajných regulí a pouček, ale toto fórum a stránky jsou o zkušenostech mých, přátel čaje a ne žádné doktríny :-)
Takže jdeme na to: Jsem zastánce tradičních metod a čajů, takže jsem zvolil tento čajík
Obrázek Obrázek
CNNP 2000, Zhuan Cha Leaf Grade 5 je to tmavý, tedy shu puer je dostatečně vyzrálý a pro kung fu přípravu velmi vhodný.
Takže si připravíme čajík, pomůcky a hlavně dostatek času a dobrou náladu!
Jako nejdůležitější je všechno nádobí vyhřát vroucí vodou, připravit tak na zalití čajík a nezapomenout na oplachovací nálev. Vše bude doplněno fotkami a popisem.

Pomůcky:
Čajové moře - je dřevěné, kamené, z yixingu, kovu... je to vlastně pracovní "plocha" na které připravujeme čaj, má dvojité dno kam odtéká přebytečná voda a čaj. Při přípravě je nutne stále konvičku polévat vroucí vodou a je dobré potírat čajem po oplachovacím nálevu samotnou konvičku štetečkem. Podpoříme tím vznik žádoucí patiny na konvičce.
Čaj - Zvolíme dle chuti, množství dle chuti a konvičky. Přibližne 6-10g.
Konvička - Volíme z Yixingu, velikost menší tak 150Ml a méně, dobře zatažená a těsnící konvička je výhodou.
Šálky - Připravíme si nádobu na slévaní, může být třeba větší šalek, o objemu kovničky a pak šálek na pití a čichací pohárek.
Štěteček - Je vhodný na potírání konvičky čajem, na vytvoření patiny. Neni pochopitelně nutný.
Utěrka, vroucí voda, sítko .... - Toto jsou další věci které krom vody nepotřebujeme, ale detaily tvoří dokonalost jen bych se zastavil u sítka, já jej nepoužívám mě se naopak líbí plavajíci kousky lístů v pohárcích, tohle ať si každý vychytá sám...

Příprava: Tak máme připraveno nádobí, čaj, vodu... vše vyhřáté, vložíme čaj do vyhřáté konvičky a protřeseme, za pár vteřin přivoníme a kocháme se jak se krásně rozvoněl...
Oplachovací nálev: Dle čaje volíme většinou jeden, u pevně lisovaných čajů můžeme i dva. Oplachovací nálev je rychlý, a vylejeme jej do šálku a tim je předehřejeme opět a pak polijeme konvičku a štětečkem roztíráme po porvrchu. Následně vylijeme i ze šálků na konvičku a znovu potíráme. Někdo se řídí tím jak je konvička plná na hubičce je kapička, ta když se zatahně zpět a opět ven ( čaj se nadýchne ) tak se sléva a nálev je hotov, někdy to směrodatné je, někdy ne, zkuste a uvidíte.

Oplachovací nálev
Obrázek

Potírání konvičky
Obrázek

Používání čichátka a přelévaní.
Obrázek Obrázek Obrázek

1. nálev: Opět voda 99°C a doba louhování dle čaje, budu popisovat tedy náš Puer Cihla z roku 2000 CNNP. Doba louhovaní asi 10s, doporučuji cit a ne stopky... Hlavně prosím vylijte všechnen čajík z konvičky, nenechávejte tam nic, dejte si s tím práci, může to velmi negativně ovlivnit následující nálevy! Nálev přelijeme z slévací misky do čichacího pohárku a přiklopíme miskou, po té rychle obrátíme ( taková machrovinka chce to cvik ) a pomalu zvedáme pohárek, tím se nám čajík efektně přelije do pohárku na pití či misky. Čicháme k pohárku kde na stěnách ulpěla vůně a vychutnáváme si tuto chvíli..

Obrázek

Vlastnosti: Barva temně hnědá až karamelová, vůně je naprosto úžasná, čokoládová, vanilková se stopami oříšků, každá vůně se odlupuje zvlášť, stejně tak chuť. Chuť je plná, měnící se v ušlechtile hořko sladkou s kakaovým tónem, první nálev je taková předzvěst, jak se to bude dále vyvíjet.

2. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s víc to nebude.

Obrázek

Vlastnosti: Nálev je hnědočerný, vůně jemná, čokoládová, karamelévá... Chuť je hodně jemná, plná, čokoládová, evokuje sladkost v ústech a má skořicovou koncovkou, asi nejlepší nálev.

3. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s víc to nebude.

Obrázek

Vlastnosti: Čajík má stále stejnou temně hnědou až karamelově černou barvu. Vůně je silnější a projevují se květové a kakaové tóny.
Chuť je lehce plná, nakyslá, ale velmi příjemná, s kakaovým tónem a sládnoucím dozvukem. Výtečný nálev, co se nám mění na jazyku každou chvilku.

4. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s. dokud má čaj sílu tak nepřidávám, je to individuální.

Obrázek

Vlastnosti: Barva se nezměnila, vůně je nepatrně cítit po arakovém oříšku, to jest jemně mátová, dále stopa vanilky a skořice, čaj nám opět ukazuje co umí. Chuť je jemná, plná, sládnoucí, lehce nakyslá po polknutí a opět sládnoucí, po hořké čokoládě chutnající a lehce květinové dozvuky tam cítím.

5. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s. dokud má čaj sílu tak nepřidávám, je to individuální.

Obrázek

Vlastnosti: Barva se nezměnila, vůně je jemná po arakovém oříšku a oříškácích vůbec. Chuť je plná, příjemně nasládlá, kakaová se stopou oříšků. Stále si drží hutnost a olejnatost nálevu.

6. nálev: Zaliji čajík, poliji konvičku vroucí vodou a ihned slévám, takže 5s. dokud má čaj sílu tak nepřidávám, je to individuální.

Obrázek

Vlastnosti: Barva se nezměnila, vůně je jemnější s kakaovými a čokoládovými tóny. Chuť je jemnější, příjemně se projevují zemité tóny snoubící se s čokoládovou chutí. Čaj opět začal evokovat sladkost v ústech.

7. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 10s.

Obrázek

Vlastnosti: Barva je stále temně hnědá, ale už průhlednější, čaj neztratil nic ze své síly. Vůně je jemná, lehce araková a lehce zemitá. Chuť je jemná, příjemná sládnoucí a lehce příjemně nakyslá. Stále čokoládové tóny.

8. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 10s.

Obrázek

Vlastnosti: Barva malinko slábne, nálev a síla nikoliv. Vůně je stále plná, příjemná s květinově čokoládovým tónem. Chuť je opět kakaová, až kávová, plná... čaj se opět ukazuje v plné parádě.

9. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 15s.

Obrázek

Vlastnosti: Barva malinko slábne, nálev a síla nikoliv. Vůně je ještě jemnější ale přesto velmi příjemná, po arakovém oříšku a čokoládě. Chuť je lehce nakyslá, příjemná, hodně evokuje sladkost, stopy čokolády a lehce květinové chutě.

10. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 25s.

Obrázek

Vlastnosti: Barva malinko slábne, nálev a síla nikoliv. Vůně slábne, nálev taky. Přesto je chuťově velmi příjemný, nasládlý s čokoládovým tónem a dozvukem.

11. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 60s.

Obrázek

Vlastnosti: Barva slábne a celý nálev taky, vůně je již také stejná, jemná, ale stále se dá velmi dobře pít. Chuť se již nemění, stále má velmi dobrou koncovku.

12. nálev: Postup stejný, ale přidávám čas tak na 60s.

Obrázek

Vlastnosti: Ikdyž slábne tak barva je stále hezká hnědá, síla taky je i vůně, ale já končím 1,6l čaje mi v tuto chvíli dostačuje, kdyby jste tento čaj dělali s přáteli tak věřím že ještě pár nálevů snese.

Tento čajík, mě velmi nakopnul, ovlivňuje nás hodně co se stimulace týká, netřesou se po něm ruce, ikdyž je opravdu hodně stimulující. Cítím se skvěle a vyrovnaně. Zkuste a uvidíte.

Po ukončení čajování je zajímavé vysypat čaj z konvičky a podívat se cože jsme to vlastně pili. Je to takové hezké zakončení a poděkování čaji. :-)

Vylouhované lístky
Obrázek
Nakonec opláchne nádobí a konvičku vypláchneme vroucí vodou, rychle nám uschne.. ;-)
Případně tady můžeme diskutovat, těžko jsem popsal vše do detailů....

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2008 18:41
od CreAtive_34
Moc ti děkuji za návod, podle tohohle návodu to zvládnu snad i já :smile:

Jenom by mě zajímalo, (pokud se teda mohu zeptat tady :-) ) jak to řešíš s vodou - termoska, nebo něco jiného?

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2008 18:59
od Dzin Tea Racer
CreAtive_34 píše:Moc ti děkuji za návod, podle tohohle návodu to zvládnu snad i já :smile:

Jenom by mě zajímalo, (pokud se teda mohu zeptat tady :-) ) jak to řešíš s vodou - termoska, nebo něco jiného?


Díky za chválu.
Buď termoska, nebo ohřívat, každopadně nepřevařovat a nenechat vychladnout :-) maximálně blízko varu :-)

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2008 20:43
od zuzanakrizova
Tak na tohle mužu použít jenom slov chvály-moc povedený :-)C suprovej návod,jeste sem to sama nedelala takze sem rada ze se budu mit podle ceho orientovat....

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2008 23:04
od Monishka
No super, pekny navod, jen si nedokazu odpustit malou pripominku. Nikdy jsem totiz nevidela delat Pu Erh s cichatkem. To je specialita oolongu.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2008 23:08
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:No super, pekny navod, jen si nedokazu odpustit malou pripominku. Nikdy jsem totiz nevidela delat Pu Erh s cichatkem. To je specialita oolongu.


Zkus to a uvidíš, dobré shu a hlavně zralé shengy mají opravdu zajímavé vůně :-) Naposledy v CB v čajovně mi dokonce čuchátko sami přinesli k shu pueru na kungfu ;-)

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2008 07:43
od Doom
hezkýýýý. dobře ty.
o čichačce v kombinaci s puerem sice taky slyším poprvé, ale člověk se učí pořád.

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2008 10:11
od Dzin Tea Racer
Doom píše:hezkýýýý. dobře ty.
o čichačce v kombinaci s puerem sice taky slyším poprvé, ale člověk se učí pořád.


Ano jak říkám, už i v čajovnách to dávají automaticky, zvlášť je dobré u zralých Shengů, kam se hrabou oolongy :-) Viděl jsem to i někde na youtube, každopádně většinou používám čichátko na první degustaci čajů, nebo když opravdu je hodně času a když čajík degustuji s více lidmi. Každopádně zkus a budeš velmi mile překvapen. Zvlášť u čajů se učíme denně.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2010 11:57
od Assam
Ano jak říkám, už i v čajovnách to dávají automaticky, zvlášť je dobré u zralých Shengů, kam se hrabou oolongy :-) Viděl jsem to i někde na youtube, každopádně většinou používám čichátko na první degustaci čajů, nebo když opravdu je hodně času a když čajík degustuji s více lidmi. Každopádně zkus a budeš velmi mile překvapen. Zvlášť u čajů se učíme denně.

.Súhlasím. .. čichací šálek z taiwanskej príprvy som si zvykol používať zvlášť u pu ertov, ich vôňa je na toľko plná a dokonalá že si určite tentoi prvok zaslúžia. :-)

... inak , veľmi pekne opísaná príprava čaju na gong fu :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 13. 3. 2011 21:24
od spachal
Jen takovy kratky dotaz .. jak moc vadi vychladnuti yixing konvicky s listky behem popijeni? Ja piji caj asi hodne pomalu, gong fu pripravu mam tak na dve hodiny a obcas se pristihnu, ale konvicka je uz pouze tepla, ne horka.
Samozrejme, je to asi o zvyku, naucit se konvicku polevat alespon vodou, jen by me ale zajimalo, za takove vychladnuti listku ma velky vliv na chut a vuni dalsich nalevu. Mozna to je jen subjektivni pocit, ale mam dojem, ze docela znacnou, tak se ptam na zkusenosti jinych ..

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 3. 2011 18:36
od Dzin Tea Racer
No vadí a nevadí, moc by vychladnout rozhodbne nemela :-)
radeji mensi konvicku aby nebyla ta pauza tak veliká :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 15. 3. 2011 01:03
od spachal
Takze to opravdu neni jen muj pocit :/ .. Nu, az budu porizovat nove yixing konvicky, budu na to myslet, ted to asi tedy nevyresim, zkusim se naucit popijet caj ve sviznejsim tempu :]

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 4. 2011 22:10
od Spide
Dzine, jeden takový poznatek k tomu dvoudílnému videu o gong-fu přípravě pu-erhu co jsi dal na fórum..stejné video jsem viděl na jednom zahraničním serveru ve článku s nadpisem Jak nepřipravovat čaj. Rozebírali tam, že je to smyšlený "obřad pro obřad" ala chanoyu, který nemá s tradiční přípravou pu-erhu nic společného. Tím to nechci nějak shazovat, chtělo by to vyjádření někoho erudovanějšího, ale pravda je že jsem takovouto přípravu pu-erhu viděl pouze v tomhle videu. To jenom takový podnět k tomu nevěřit všemu co se tváří rádoby autenticky a tradičně :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 4. 2011 22:26
od Dzin Tea Racer
Spide:
To že jsem já nebo nekdo jiny postneme videa neznamená že se s ním nejak ztotoznuji prece :-) Pokud to nema logo tea-earth tak za neho nenesu odpovednost. Človek se muze přiucit z cehokoliv i z špatného nebo dobreho videa o přípravě čaje. Jinak na zahraničních serverech se toho už napsalo :-) Video to hezké je, o tom neni pochyb.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 4. 2011 22:35
od Spide
Dzine:
Z toho Tě ani neobviňuju..jen bych to video bral s rezervou a ne jako reprezentativní ukázku přípravy pu-erhu :) Netroufám si tvrdit že je to úplný nesmysl, třeba tahle příprava má nějaký historický základ, ale to tady asi nerozseknem :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 4. 2011 22:39
od Dzin Tea Racer
Já to ani nebral že mne napadáš, ale chtel jsem rici že se s tím nestotoznuji, poud najdes nejaké video ohledne kung fu cha, napis mi a já ho do té sekce pridám a uzivatelé si pak mohou vybrat z více směrů. To není jen pro Tebe ale pro všechny, klidne sem videa dávejte, nebo ne sem ale do sekce klidne nové o kung fu cha....

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 00:04
od desttro
Hele, né že bych ti do toho chtěl kecat, ale používat kalíšek místo slívačku je menší problém, musí se to vylévat než nalévat, ale protigustu... :) Ještě nějaká sadička, by se ti možná šikla, nezdá se to ale ty věcičky jsou opravdu užitečný :)

Pu-erh bez čicháčku? No téda, pravda je že je to výsadou oologu ale přeci jen spektrum vůně v puerhu je nevidaně velké. Problémem zůstavá jen fakt, že po vypití prvního kalíčku je chutí přehlušená vůně. Rozhodně je gong-fu jeden s nejlepších způsobu přípravy. Časem se udělá v konvičce vlastní "klima," a čaj pak chutná mnohem lépe. :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 00:10
od Dzin Tea Racer
Kdepak, nalévá se to velmi dobre, jinak bych ho nepoužíval ;-) Ono to chce trocha cviku.
Setů mám až dost....

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 27. 12. 2012 23:49
od HonzaS
Vynikající. Díky ;-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 15:29
od aaaa
Pripravujem si caj do zhongu: nahrejem, oplachnem listky a robim nalevy... chcem sa opytat, je toto ako pripravujem caj Gong Fu Cha sposob? lebo nenasiel som v tom ziadny roziel oproti gong fu az na to ze potrebujete mat dalsie prakticky zbytocne veci ako more, pinzety, cichacie pohariky ... nazyvate aj tento moj zjednoduseny sposob pripravy caju gong fu? alebo je to len klasicky sposob a k opravdovemu gong fu musite mat celu sadu nastrojov? ved predsa cichat caj mozem aj z vicka na zhongu, a rodiel v chuti si myslim ze nebude ziadny oproti mojmu skratenemu gong fu a klasickemu gong fu s dalsimi vecickami...

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 16:08
od Jamo
ano je to gong fu, gong fu je vsetko, co chce cas, respektive vsetko naco treba kumst
ale zbytocne by som tie pomocky rozhodne nenazval :-), more je prakticke dost (nespravis tolko bordelu po sebe a zaroven mas miesto, kde vylievat oplach atd), cuchatka, skus dobry oolong z cuchatka je to uplne ina dimenzia, ide o to, ze obrad by si si mal prisposobit namieru, casom zistis, ze niektore na oko zbytocne veci ti naozaj zlepsia chut caju a potom sa bez toho neobides ale teraz si na zaciatku postupuj pomaly a rozvazne, nerob veci preto, ze ti niekto povedal, ze je to tak spravne vyskusaj posud a rob podla seba, po nejakom case, ked sa ti tak povediac vycvicia chute vyskusaj znova, dobra priprava chce svoj cas a skusenosti a skusenosti citanim neziskas ;-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 18:02
od joda
Gong fu se také oproti klasické přípravě vyznačuje větším dávkováním a teplotou vody a rychlým sléváním, kdy tímto postupem odlupuješ jednu chuťovou a vonnou složku po druhé ... ke zpozorování té vonné složky právě slouží čichátka, ale dají se použít i baňatější či vyšší kalíšky.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 18:53
od aaaa
Jamo: : dakujem za odpoved, teraz uz viem ze moja priprava je gong fu...som zacinajuci cajomil a zatial som cajov ochutnal velmi malo nato, aby som ich pripravoval sposobom "full" gong fu ( so vsetkymi nastrojmi) ... casom ked si rozsirim zoznam cajovych chuti tak si urcite kupim more, cuchatka atd. ( uz sa tesim :) ), ale teraz kedze som student a byvam u nasich je to nemozne vzhladom na prostredie, financne moznosti, ... takze sa uskromnujem s gaiwanom a miskou :) prirovnam moju pripravu k horskemu bicyklovaniu, kedze rad bajkujem :D - bicyklovat sa na holom bicykli je bicyklovanie, ale ked z toho chces mat vacsi zazitok tak si nanho dokupis aj tachometer, stojan s flaskou, naslapovacie pedale, ... :D neviem ci som to vystihol...
Joda: : vdaka :) , tak teraz uz na 100% viem ze robim gong fu, lebo luhujem max. 30s a caju davam dost. Keby som len tak nasypal caj do zhongu, zalial a pozrel kolko minut luhovania odporuca vyrobca a luhoval 2 minuty tak to by mi velmi nechutilo. NEviem si predstavit robit caj bez nahriatia a oplachu...

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 19:10
od koalic
Pro mě je Gong Fu právě že o všech těch pomůckách na moři, yixing konvička, kterou během čajování leštím štětečkem atd... Jak říkal joda - dost čaje (5-10g na mojí 100ml konvičku), nálevy okolo 15ti, 20ti vteřin... někdy i míň, záleží na chuti, teplotě, množství a konečně na samotném čaji. Takhle dělám čaj několikrát týdně, na každodenní čajování si většinou beru gaiwan nebo sklo, výjimečně moře, spíš mou "utěrku" a šálek. Ale nemyslím si, že je důležité jestli je to Gong Fu nebo ne, o tom to pro mě není. Kolikrát se stane, že mi čaj z gaiwanu prostě sedne víc než když si ho připravím po Gong Fu. Na tom se mi líbí především ta atmosféra, kdy se soustředím jen na přípravu a na nic jiného, takovej relax :-)
Nakonec bych ještě řek, že sou čaje který bych prostě takhle nepřipravoval. Konkrétně mluvim o japonských zelených čajích, darjeelinzích .. vlastně většina mimočínských čajů. Nejde o to, že se to nedělá, jen mi prostě japonské Gyokuro nesedí v množství třeba 10g do yixingu, to fakt ne. :D

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 27. 2. 2013 14:07
od joda
Tady je vcelku hezké video s demonstrací takového veřejného gong fu cha stylu přípavy:

http://www.youtube.com/watch?v=t7zUE6xnnCU

Na youtube je na toto téma dost videí, stačí se koukat a z každého se vzít to nejlepší :)