Stránka 2 z 4

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 10:57
od Pavel S.
Velice hezky popsáno a nafoceno. Videí na netu je spousta,ale každý to dělá trochu po svém,tohle je návod bez zbytečného násilí.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 12:05
od joda
No z každého videa lze pochytit nějaký nový způsob, tip, tak jako z každého článku. Najít kvalitní vide může být v té záplavě trochu problém, ale to je tak se vším. Každý to dělá trochu po svém a v tom je myslím to kouzlo, ne? 88;-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 16:24
od Pavel S.
Souhlasím, jako ve všem. Rozhodně by mě nebavilo dělat něco pořád stejně, časem by to omrzelo a nestálo za nic.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 21:28
od FarKy
Chcel by som som strasne vyskusat Gong Fu v zhongu, ale nemam odvahu, pretoze ked to pokazim tak mi bude luto vyhodit 8g caju :(
Otazka cislo 1: Podla coho zistujete luhovacie casy? podla vone caju na poklicke zhongu?
Otazka cislo 2: Preco pri niektorych Gong Fu su luhovacie casy nepravidelne, ze nejde to pekne za sebou (5s, 10s, 15s,...), ale skace to 5, 15, 5, 25, 10 ???
Otazka cislo 3: Ked by som chcel zkusit napr. zeleny caj na Gong Fu, ktory bezne zalievatm cca 70°C, treba zvysit teplotu? Vseobecne treba navysit teplotu na Gong Fu?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 23:24
od dayofvictory
Já bych ti doporučil jen jedno - nenech se příliš svazovat různými pravidly...
Proč 8g? Když chceš použij 4 nebo třeba 10, vždyť je to na tobě. A odpověď na všechny tři otázky je: podle chuti. Opakování je matka moudrosti - časem přijdeš na styl, který ti nejvíc vyhovuje a louhovací časy začneš poznávat automaticky, bezmyšlenkovitě. Cílem gong fu cha není převzít způsob někoho ale vytvořit si vlastní, tedy alespoň tak ho chápu já. Abych řekl pravdu, při gong fu cha si vůbec nevzpomenu na nějaké gramy, sekundy, stupně nebo čichání k víčku :-), prostě se to tak nějak semele samo a jsem spíše hostem než hostujícím...

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 06:30
od Čajový Kameň
Presne tak ako povedal dayofvictory, ja ešte vysvetlím to luhovanie. Prvý nálev máva dlhší čas ako druhý pre to lebo ako keby sa tie listy potrebovali namočiť/rozmočiť a v druhom je tým pádom ten čas kratší lebo listy už sú "rozmočené". Ale ani to nemusí byť podmienkou či pravidlom.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 11:24
od FarKy
a co s objemom? Keby som si chcel pripravit nejaky zeleny caj na Gong Fu, tak predpokladam ze budem mat cca 10 nalevov x 150 ml = 1,5 litra a tolko nevypijem a termosku mam len litrovu :( A som student, takze kupovat yixingske 120ml konvicky je nerelne z financneho hladiska. A robit vo vacsom zhongu menej caju mi nejak nesedi. Ake objemy pouzivate vy?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 12:04
od joda
100 ml, kolem 5g čaje, utáhne to v závislosti na druhu a kvalitě 3-7 i více nálevů, ale v průměru také kolem 5, takže něco kolem půllitru z toho uděláš. Ale zase ho popíjíš v průběhu delší doby a ne naráz :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 14:57
od Jamo
davkovanie mam presne take ako Joda (mozno mam mam o trosku mensi gaiwan tj 90ml) a v zavyslosti od caju a nalady sa do litra vzdy zmestim a ten 1,5l nieje az tak vela proste pri tom stravis viacej casu ;-)
v pripadne proste nalej menej vody 2/3 gaiwanu a uvidis, skusaj a improvizuj gong fu nieje striktne ide o to najst si vlasntnu cestu, nejde v nom o nejaky ciel ale o samotne hladanie cesty

no znie to mozno az moc taoisticky ale normalnejsie to nepodam :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2013 07:42
od Rolobom
Parádní :) jednoduchý návod :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2013 00:28
od FarKy
Čajový Kameň píše:Presne tak ako povedal dayofvictory, ja ešte vysvetlím to luhovanie. Prvý nálev máva dlhší čas ako druhý pre to lebo ako keby sa tie listy potrebovali namočiť/rozmočiť a v druhom je tým pádom ten čas kratší lebo listy už sú "rozmočené". Ale ani to nemusí byť podmienkou či pravidlom.

A co sa tyka "europskeho" luhovania (nie Gong Fu), tak tam tiez treba druhy nalev nechat kratsie?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2013 20:26
od Dzin Tea Racer
Co je evropské louhování?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2013 22:06
od FarKy
To normalne, ze napr. 4g zeleneho na 150 ml, 1 - 3 minuty...

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2013 22:30
od Dzin Tea Racer
No, nevím jak moc to je normální a kdo to vymyslel, záleží na konkrétním čaji. Nějaké čaje tim zcela znehodnotíš. Záleží také jaká teplota.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 16:39
od Freshlemon
Ahojte,
nevíte někdo o knize (článku, návodu...), v níž by byl detailně zachycen čínský čajový obřad od začátku až do konce včetně významu a popisu jednotlivých pohybů rukou? Chtěl bych se postupně naučit precizní přípravu čaje formou obřadu gong fu cha a nějaký detailní návod/rozbor bych moc ocenil :-)
Spoustu věcí se dá naučit z videí, ale ucelený rozbor je, myslím, potřeba.

Jinak např. v tomto videu lze spatřit naprosto precizní práci rukou; každý pohyb je naprosto přesný a jistý, prostě nádhera!

Děkuji za případné tipy :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 18:37
od tomdo
Tak on asi není jen jeden čínský čajový obřad, takže s přesností to bude problém. Nemyslím, že to tak standardizované, jako třeba japonský obřad.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 19:05
od Stan
Tak to jsi vedle, jak ta jedle! :-)
Čínský čajový obřad není ani v nejmenším to, co tu všichni různou měrou předvádíme.
Skutečný čajový obřad jsem v Číně viděl jen dvakrát. Přípravu čaje cestou gong-fu ccha nepočítaněkrát! Podle mých informací trvá jeho studium dva roky. Takže standardizace bude asi dost značná!

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 19:25
od Dzin Tea Racer
At už se to nekomu líbí nebo ne, jak čaj, tak čajový obřad, potažno nádobí, způsob ohřevu...
Pocháží z Číny, sice nyní se to či ono dochovalo hojněji v japonském obřadu, to už je jedno. Ale opravdu to je " věda ", nedá se to naučit dle videa, nebo brožury. :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 20:00
od tomdo
Aha, tak díky za rozšíření obzorů! Já jsem tedy spíš narážel na to, že různé kultury připravují čaj hodně odlišně, ale že etničtí Číňani mají přímo ustálený čajový obřad, to jsem tedy nevěděl.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 17:31
od FarKy
Preco to niekto nazyva Gong Fu Cha a niekto Kung Fu Cha?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 18:21
od Dzin Tea Racer
Výslovnost...

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 18:35
od Freshlemon
Je mi jasné, že je to náročné a zvládnout perfektně obřad vyžaduje roky práce a osobní výuku, ale přesto - za podmínek, které mám - bych se pomaloučku a postupně takovou formu přípravy čaje chtěl naučil. Samozřejmě ne na mistrovské, ale alespoň na amatérské úrovni, čistě pro potěšení.
Zkusím tedy ve volných chvílích pátrat a pokud najdu něco zajímavého a pokud možno autentického, dám to sem.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 19:55
od Stan
Jasné. Těším se na výsledek. S

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 20:06
od FarKy
aha, Gong Fu sa pise a Kung Fu sa vyslovuje? alebo naopak?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 20:19
od Stan
Člověče!
Čínština , jako melodická řeč má problém s dokonalou transkripcí. Český (nebo Slovenský) přepis je víceméně vhodný, jelikož slovanské jazyky mají hlásky pro měké samohlásky i souhlásky. To je například v angličtině možné jen opisem. Proto je ustaven systém PINJIN, který definuje výslovnost apřepis čínských názvů.
třeba zde: http://www.lib.cas.cz/space.40/PCHINJIN/CINAP.HTM
A Farky, jsi student! Studuj! :-)