Stránka 3 z 4

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 20:40
od FarKy
ciiii, vdaka Stan, vies ja sa vyznam skor v japonskom jazyku ako v cinskom :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 20:50
od Dzin Tea Racer
Ber to tak, že CR je malá, a mnohdy Ostravák nerozumí Pražákovi.
" a jak říkáte vy jihočeší, ťětiva, nebo ťitěva? No my říkáme ťětěva "..
A ted si vezmi, jak je Čína veliká..

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 22:54
od tomdo
Tak ono se asi uvažuje standardní spisovná čínština, Mandarin Chinese, ovládnutím pchinjinu se dá docela přiblížit reálné výslovnost, s důrazem na slova "docela" a "přiblížit". Čínština má třeba retroflexní souhlásky (takové to sh, zh... v transkripci), které čeština nemá (a které se obecně v evropských jazycích, pokud vím, nevyskytují, takže jejich produkce je náročná). Ale jo, studuj. Budeš odměněn tím, že umíš "správně" vyslovit název čaje, co si objednáváš. :-)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2013 18:26
od FarKy
Dzin, to naschval vylievas caj do toho cajoveho mora? Lebo vidim, ze s pribudajucimi nalevmi je caj v mori tmavsi a tmavsi. Preco ho tam vylievas?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2013 18:36
od Dzin Tea Racer
Nevylévám, jiste když naliji plnou konvičku a dam vičko a přeliju vroucí vodou, tak tam sem tam neco ukápne.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 1. 12. 2013 02:32
od joda
Nálev když chladne, tak většinou tmavne .. ono v nálevu jsou malé částečky čaje a pokračuje se v louhování :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 1. 12. 2013 12:21
od Dzin Tea Racer
Pokud máš také konvičku která nema sitko, nebo ho ma hrubší, tak Ti v šálku zbyde na dně takový kal. Ten obvykle vylévám také do čajového moře.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 1. 12. 2013 16:41
od FarKy
aha :) Inac mne ten kal chuti najviac z celej misky :D

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2013 21:42
od FarKy
A co sa tyka toho polievania konvicky. Najprv sa na nu vyleje oplachovaci nalev a potiera sa stetcom. Dalsie nalevy sa na nu leje len horuca voda (aby sa caj luhoval pri najvyssej teplote) alebo sa tiez na konvicku leje caj z dalsich nalevov?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2013 21:56
od joda
Vzhledem k tomu, že jí chci mít vždy co nejdříve začajovanou, tak vždy část nálevu (kromě druhého,ten mi většinou přijde nejlepší) holt obětuji a poliju jí tím :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2013 22:00
od Dzin Tea Racer
Dělá se to také tak, že se ten první oplachovací slije do šálku ve kterém máš štěteček a tím pak celé čajování potíraš konvičku :-) Do toho šálku můžeš slévat také zbyteček kalu na dně kalíšků.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2019 12:07
od tifik
Už tady ta otázka zazněla, ale na gong fu se používá vroucí voda, i třeba na zelené čaje?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2019 14:40
od Stan
Obecně platí, že se zalévá vodou teplotou odpovídající příslušnému typu čaje.
Podstata této přípravy je ve větším množství čaje, louhovaného v relativně malém objemu vody, přičemž teplota je udržována pokud možno konstantní po celou dobu macerace, jež je relativně velmi krátká. To je takové to polévání konvičky zvenčí. Proto je mimochodem dobré to, čemuž říkáme nesprávně čajové moře, nicméně postačí klidně hluboká miska, nebo dokonce polévkový talíř.
Existuje i jiný přístup (více kolega nerow, zde na fóru), kdy se čaj zalévá bez rozdílu vroucí vodou. Což většina čajařů, myslím, nepraktikuje.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2019 21:41
od Dzin Tea Racer
Pokud se jedna o pripravu na Kung Fu (gong fu) tak ano, vse vroucí vodou, pokud je čaj kvalitní není co řešit.
Bude to nejlepší nálev vzdy takto...
Když to čaj nedá, pak se laboruje, nižší teplota, vetsi časy, mensi množství atd...

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2019 21:59
od tifik
To koukám, úplně se mi příčí zalévat třeba draci studnu vroucí vodou, nicméně, zkusím to.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2019 23:24
od nerow
Důležitým faktorem u těch zelených je, zdali čaj pochází z přirozené diverzity, nestríkaný atd. Protože z opačné strany, postřiky tvoří v listu trpkou a hořkou chuť (ale trochu jinou, než je přirozená trpkost a hořkost samotné rostliny). Vroucí vodou jdou pak rychleji a více následky postřiků + samotná trpkost a hořkost čaje (je to pak dvakrát umocněné). :-) Ono je sama o sobě výzva připravit zelený čaj vroucí vodou (čaj z přirozené diverzity, např ze starých stromů).

Pokud se jedná o čaj z konvenčního zemědělství, vroucí vodou to nikdy nemůže ve výsledku dobře chutnat, ani kdyby se člověk na hlavu postavil. Tam je potřeba rozhodně nižší teplotu.

Ta vroucí voda (není to jediný nástroj) je i taková pomůcka, která odhalí vady čaje (jak na úrovni zpracování, tak i prostředí, kde čaj roste).

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2019 09:28
od Dzin Tea Racer
V tohmle se fakt musi experimentovat. Studnu zalévám jak vroucí (ale uplne jina gramáž a objem vody) než treba 60 °C a louhuji prakticky do piti, ze zhongu a neslévam..

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2019 09:49
od Stan
Taky bych doporučil napřed to vyzkoušet.
Ostatně zrovna ta Studna snese hodně. To bych se asi bál u jiných podstatně "jemnějších" čajů.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2019 11:53
od tifik
Já ji teď zkouším na 70°C, 140 ml, louhování 30/15/30/45... a připadá mi mdlá

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2019 16:27
od mahdi
tifik píše:Já ji teď zkouším na 70°C, 140 ml, louhování 30/15/30/45... a připadá mi mdlá

a gramaz?

Celkove, cim kvalitnejsi Long Jing, tim se da pouzit vyssi teplota a vystoupi dalsi urovne chuti, u nizke kvality je treba nizka teplota, aby se to dalo vubec pit o nake texture pak nemuze byt rec.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2019 21:03
od tifik
4 g

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2019 22:03
od mahdi
Tim padem imo spatnej LJ, listi mas dost na zelenac. Zkusil bych stejnou gramaz na 80 + predehraty nadobi, pokud nepomuze, tak nepomuze :)

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2019 08:28
od Stan
Asi to nepatří sem, a slíznu zasloužené napomenutí webmastera, ale.....
.....zrovna Dračí Studna je tak profláknutej čaj (rozuměj světově proslulý), že jeho produkce poněkud překračuje kapacity produkční oblasti. A to mi můžete, prosím, věřit, neboť jsem se tam byl porozhlédnout.
Ale ano, je možné originál ochutnat, a to jsem také kdysi udělal v rámci jakési reklamní, posklizňové akce. Ale ten čaj jsem si pak nekoupil. Cena řádově převyšovala moje možnosti.
Uklidňující do jisté míry může být, že existují značně povedené "repliky".
Ještě jednou sorry za OT. :-?

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2019 10:32
od Dzin Tea Racer
Ale Stane, to sem také patří :-)
Hlavne velká část Dračí studny co je tak nabízena je vetsinou o pář rádů levnejsi a dríve rašící Da Fang.... bohužel to tak je a ani prodejce čajů často nepoznají rozdíl, stalo se mi to loni u prodejce, který si myslel že prodává dračí studnu. Byl napálen už VO dodavatelem. Bohužel to tak je a pak tu řešíme gramáž a teploty vody a pritom se jedná o jiný čaj.
Dračí studna za 200 Kč v MO cenách za 100 g? Lidé asi stále věří na pohádky, akce, výprodeje atd.

Re: Kung Fu, Gong Fu, příprava čaje.

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2019 20:53
od mahdi
Vsak to sem Stane plne patri :) ze v Evrope se nejlepsi caje ani neukazou, je zkusenejsim jasny, narazim na to "denne" mezi kamosama, co me tvrdi, ze caj nad 200czk/100g nema smysl a kdyz jim pak reknu, ze sem dal $15/g za puer tak si mysli, ze sem se pomatl.