Stránka 2 z 2

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2015 22:46
od Davčcha
Služebníček. :teacup:

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2015 23:12
od Dzin Tea Racer
Ono to dávkování je pochopitelně individuální, ale 2 g na 100 ml je hodně málo. Je to tak třetinové množství. Pochopitelně to má chut, ale ne vsechny tony vystoupí, to platí pro shengy, oolongy dvojnásob. Radeji mensi konvicku a dávkovat jak se má, než pít odvarek z čajíčku. Mnohdy jsou lidé uzkostliví a šetří kvuli ceně čaje, ale to řeší mensi objem konvičky. Třeba lepší shengy jsou v mensim množství dost fádní a v klasickém to je chutový koncert.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 09:57
od Davčcha
Tak já taky nemusím vždycky pít a la gong fu. Když normálně popíjím v práci, tak hodím do konve trochu lupení a popíjím vlastně teplou vodu s příchutí oolongu a s lehce stimulačním účinkem. Je to taková moje varianta "grandpa style", což je obvyklý způsob pití čaje v Číně. A když mám chuť, tak naláduju do mojí 45 ml shui ping tolik dvacetiletého oolongu, kolik se tam vejde, aby to za mokra nelezlo ven, a celý den si odlupuji jednotlivé chutě. Je to jen čaj a já s ním hodlám nakládat podle svých momentálních potřeb a chutí. Ale samozřejmě, pokud někdo preferuje jiný způsob, nechť ho využívá. Weby, které jsem linkoval, ostatně obsahují příslušná doporučení pro gong fu přípravu, Kyarazen dokonce popisuje hned čtyři odlišné styly. Aby to bylo kompletní, tak tady je grandpa: http://www.marshaln.com/2010/07/monday-july-19-2010/

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 11:09
od joda
Tak ono v práci asi nikdo nebude pít nějakou super sortu a pít jen lehce navoněnou vodu vnímám jako ok - lehce povzbudí a doplní pitný režim :) Ještě tím můžu postupně zdělat starší čaje co jsem nestihl vypít celé v plné formě (byť tedy sám dávám i v práci normální dávkování). Za články díky, rád si je pročtu. Jinak samozřejmě, byť je to trochu alibistické, platí, že si každý musí najít svoje dávkování sám :-) A to vzhledem k tomu, že se neliší jen čaj od čaje, ale i sklizeň od sklizně :-)

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 11:23
od Davčcha
Správná je ta příprava, která člověku vyhovuje. :teadrinker:

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 12:38
od Dzin Tea Racer
Ano, jak jsem tu psal dříve, každý at pije jak mu to chutná. Jen jsem chtel zduraznit to, že slabší čaj se nedelá tak že se dává mensi množství čaje a louhuje po urcitý čas (vetsinou stejný jako pri klasické priprave nebo delsí) což je hrubá chyba, která vede prave napriklad k bolestem žaludku u tech co ho maji již poničeny...
Ale spravně udelaný slaby čaj je, že se dá klasické množství, ale louhuje se kratší dobu než obvykle! Je v tom zásaní rozdíl a doporučuji si to vyzkouset, chutový zažitek je lepsí... pokud chci méně čaje, zvolim mensi konev. Delsi louhovaní prokazatelně vylouží látky co dráždi žaludek a mají špatný vliv na chuť i účinek. Pochopitelně jsou výjimky u čajů které se pripravují jinak.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 12:56
od Davčcha
To ti vylouží i víc krátkých louhování. Jen je koncentrace nižší. A té dosáhneš stejně tak, když dáš málo listu do hodně vody.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 14:10
od Dzin Tea Racer
No prave ze ne. Jelikoz pri kratkem louhovani se to nevylouzi. Delsi louhovani ano, caj je vystaven horke vode po delsi dobu a to je ten nezadouci proces.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 14:42
od Davčcha
Jenže těch louhování děláš hodně. A když pak naleješ vařící vodu do listí, které jsi vylouhoval, tak dostaneš sladkou vodu s nepatrnou chutí čaje. Tak kam se všechny ty hořčiny ztratily?

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2015 18:00
od Dzin Tea Racer
Zustaly v listech, jelikož potrebuji aby vroucí voda pusobila delsí dobu. Proto se vyvíjelo velké množstvi nádobí, aby to jako yixing udrzelo co nejdéle teplou vodu blízkou varu. Vypada to složite, ale je to jednoduché. Treba u lecivych bylin je minuta varu mnohem dulezita než treba hodinove loužení. (jsou latky ktere se uvolní jen varem nebo pri urcite teplote). A o 5 °C mensi teplota to ani pri nekolikanásobném zvyseni času nezachrání. (když už pomineme chutovy zažitek a ucinky).

Nedostanu nepatrnou chut čaje, dostanu jen dalsi chutovou vrstvu a to plnohodnotnou.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 18. 2. 2015 13:12
od Davčcha
Tak ještě jednou. Když do vylouženýho listí (i krátkými stepy) naleješ vařící vodu a necháš to stát do vychladnutí, tak dostaneš nálev prakticky bez chuti a vůně.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 18. 2. 2015 16:28
od Dzin Tea Racer
Ted Ti nerozumím na co se ptáš. Myslím že jsem to popsal dost podrobně, ale ty se ptáš na co? Zkratka jak to pripravujes ty, tím způsobem, tak z toho čaje díky tomu že používas podmerečné množství a loužíš dele, proste vyždímas latky které mohou dráždit žaludek a negativne se podepisou na chutovém zažitku. Látky, ktere nemaji v nálevu při spravné připrave co dělat.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2015 23:22
od premas
Připravuji čaj výhradně do oběmu kolem 100ml vody. Mám raději více čaje méně vody, více nálevů. Množství čaje dávám vždy takové aby se lístky mohli 100 procentně rozvinout. Pokud lístky naboptnají tak že už se nemužou rozvinout proto příště volím menší množství čaje.
Zmých zkušeností příprava do takhle malých konviček je lepší méně čaje než více protože některé oolongy dokáží svou velikostí po vylouhování opravdu překvapit.

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2015 20:22
od Lachtan
a nemáš tak problém právě u některých granulovaných oolongů? Některé jsou tak velké (třeba ali shan od Serafahttps://lh4.googleusercontent.com/-K2qJsTGSe-4/VU5DSCzBe-I/AAAAAAAAAXc/cBdM5s9Yl10/w963-h541-no/WP_20150509_19_06_18_Pro%255B1%255D.jpg), že bych si je v něčem menším, než v mé dvoudecce nedovedl představit

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 7. 6. 2017 13:42
od Market
tak večer kolem půl devátý jsem vařila čajík : Zelený puerh Old Horse Route
...(Lisovaný puerh zeleného typu (Sheng) ve výtečné kvalitě. Listy pro výrobu tohoto čaje jsou sbírány z divoce rostoucích čajovníků starších více než 50 let.
Silně lisovaná cihla obsahuje lámané listy s menším podílem tipsů. Listy byly sbírány v roce 2007 v oblasti Xishuangbanna (Yunnan)....)
no a odlomila jsem z cihličky docela větší kousek a protože dávky nevážím , použila jsem kus prostě celej, ..asi po třetím nálevu byl obsah 600 ml sleněné konvičky docela rozkvetlej , čajík mi chutnal , ale v duchu jsem si říkala, jestli to moje tělo dává v pohodě ... trošku hůř se mi usínalo , ale navenek vše v pohodě :-x
Můžou mít problém třeba ledviny ?

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 7. 6. 2017 15:55
od Dzin Tea Racer
Nevím jaký myslíš konkrétně čaj, ale to je typický učinek zelených čajů i puerů. Prostě Te hodne nabudil. :-)

Re: Množství

PříspěvekNapsal: 15. 7. 2017 13:50
od joda
Kdyz budes pit pouze silny caj a neposles tam obcas vodu, ledviny mit problem casem mohou. Nicmene citlivejsi jedinci mivaji casem pri pravidelnem piti vetsiho mnozstvi silnych nalevu problem spis se zaludkem.