www.zalozfirmu.cz

Rád mam horky čaj

<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 15:53

Dzin Tea Racer píše:To ano, ale 5 minut na zelený čaj na 1. nálev je hodně. Čajové lžičky neni měřítko, každy čaj má jinou specifickou hmotnost, zkus to jednou zvážit a uvdidíš na pul litru dej tak 6g. pak zkus přidat a louhuj méně. Zkus a uvidíš.


6gramov na 0,5l? :e-ek:
Ja davam 5-6g do gaiwanu, ktory ma asi 1,5 deci. Nepomylil si sa nahodou?
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9397

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 16:05

Lam3r_co. píše:
Dzin Tea Racer píše:To ano, ale 5 minut na zelený čaj na 1. nálev je hodně. Čajové lžičky neni měřítko, každy čaj má jinou specifickou hmotnost, zkus to jednou zvážit a uvdidíš na pul litru dej tak 6g. pak zkus přidat a louhuj méně. Zkus a uvidíš.


6gramov na 0,5l? :e-ek:
Ja davam 5-6g do gaiwanu, ktory ma asi 1,5 deci. Nepomylil si sa nahodou?


Počkej to je do pul litru? tak to bylo myšleno právě na gaiwan no, takže pomýlil. :)) jsem zčajovanej no :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 16:08

Tak kolko gramov čaju do pol litrového pohára? (ako na kofolu) :)
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 16:11

[OT]Vsimol som si ze v zapadnom cesku nemaju na kofolu 0,5L ale mensie pohare :D [OT]

No teoreticky by sa dal 0,5l pohar brat ako konvicka a vtedy plati, ze sa dava extra davka, cize TEORETICKY asi 16-20 gramov. Ale pripada mi to dost velke plytvanie :/

Musis skusit kolko ti chuti a podla toho sa zariadit.
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9397

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 16:11

Kazisvet píše:Tak kolko gramov čaju do pol litrového pohára? (ako na kofolu) :)


Na Zhong 150-180ml je to 4-6g, záleží na chuti a typu čaje.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9397

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 16:13

Ale uvědom si že uděláš 3 nálevy takže budeš mít 1,5l čaje :-) Z kvalitního čaje treba 5 nálevů 2,5l čaje, to už je jako docela hodně no :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 16:17

A viete mi poradit kde by som mohol zohnat nejakú váhu s čim by som si odvážil čaj? :)
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 16:20

Poradim ti, kup si povianocny darcek gaiwan, stoji par stoviek aj s miskou a nebudes muset riesit takyto problem. A je to lacnejsie a krajsie ako vaha :)
Ja som tiez zacinal na salkach, ale po roku som si zaobstaral gaiwan a potom to slo samo :)
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 16:26

Lam3r_co. píše:Poradim ti, kup si povianocny darcek gaiwan, stoji par stoviek aj s miskou a nebudes muset riesit takyto problem. A je to lacnejsie a krajsie ako vaha :)
Ja som tiez zacinal na salkach, ale po roku som si zaobstaral gaiwan a potom to slo samo :)


No pozeral som na to a aký je rozdiel medzi tym gaiwanom a klasickou konvicou (pohárom)? Podla informácii na nete som sa dozvedel že to je v podstate rovnaké.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 25. 12. 2008 16:27

Kazisvet píše:cize mi radíte ked je výrobcom uvádzana doba luhovania 2-3 minuty pri teplote vody 60-70C°, tak si radsej zvolit tu kratsiu dobu ano? No musím to vyskúšať čo to spraví, možno sa mi otvorí nový pohľad na všetky čaje čo som doteraz pil :)


Ale pozor nektery prodejci nebo vyrobci jsou lini, napriklad OXalis pise temer u kazdeho caje totez. Nejlepsi je to vzit tak orientacne a individualne si to donastavit. Ja radeji zacinam na slabsich nalevech.

Lam3r_co. píše:Poradim ti, kup si povianocny darcek gaiwan, stoji par stoviek aj s miskou a nebudes muset riesit takyto problem. A je to lacnejsie a krajsie ako vaha
Ja som tiez zacinal na salkach, ale po roku som si zaobstaral gaiwan a potom to slo samo


S tim nelze nez souhlasit. Je lepsi udelat vice mensich kvalitnejsich nalevu nez par velkych. V mensim mnozstvi se caj dela podstatne lepe. Predevsim porcelanovy gaiwan je vynikajici nastroj na pripravu jekehokoli caje. V gaiwanu navic muzes jeste lepe zkoumat caj nez v konvicce, pro zacatky je idealni, i kdyz zachazeni s nim chce jisty cvik.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9397

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 16:29

JInak váhu koupíš kdekoliv, najdi si to přes google, co máš blízko Tvého bydliště. Taky doporučuji gaiwan, tam se to dá odadnout snadněji.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 16:29

gaiwan/zhong:
Obrázek

Ako vidis od salky sa to dost odlisuje :)
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 16:32

Však v poriadku tvarom sa to odlišuje, ale aky je rozdiel, že si to pripravíš v gaiwane alebo poháry. Okrem objemu. Predsa čaj sa ože pripraviť iba spojením vody nie? :) a je jedno či ju naleješ do pohára, gaiwanu či nie? Nechám sa rad poučiť.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9397

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 16:36

Do jisté míry to jedno je, ale velky objem rychle chladne, proto se taky pripravuje na Kung Fu Cha kde se i kovnička poléva vroucí vodou, a z Yixingské kameniny kde taky dobre drži teplo, ale záleží co od toho čekáš :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 16:38

Dzin Tea Racer píše:Do jisté míry to jedno je, ale velky objem rychle chladne, proto se taky pripravuje na Kung Fu Cha kde se i kovnička poléva vroucí vodou, a z Yixingské kameniny kde taky dobre drži teplo, ale záleží co od toho čekáš :-)


Tak to sa mna si velmi netýka :) ja ked si pripravým svoj pol litorvý pohár plný čaju tak do 10 minút je cely vypitý :)
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 16:38

Je to skoro jedno. Nemusis ale pouzivat sitko. Je to take kultivovanejsie z gaiwanu.
A lepsie odhadnes mnozstvo uz len kvoli tomu, ze mas mensi objem. Ja napr vzdy davam tolko caju, aby to zakrylo dno.
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9397

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2008 16:40

Opravdu je třeba to zkusit. :-) To je nejlepší měřítko hned po tom jak Ti je, mě můj žaludek nikdy nezklamal.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 25. 12. 2008 16:42

Ako ste to tu už niekto napísal "že čaj je anarchista"
Ja asi ostanem pri svojom starom spôsobe prípravy čaju (pol litorvý pohár + sitko) :)
Ale etda som vdačný za poučenie že je vhodné dodržiavať dobu luhovania uvedenú na obale od výrobcu (poprípade skrátit tu dobu luhovania) :)
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 16:43

No ja si robim caje typu Chun Mee alebo Hua Ding Yun Wu vacsinou dost silne - ono to ma malinke listky cize asi davam vela. Vzdy som potom dost nasracky :D
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 25. 12. 2008 16:44

Ked sme pri tom luhovani, vacsinou je ta doba na saciku uvedena len pro-forma aby tam bolo nieco. Niektore caje si luhujem 30 sekund aj ked maju napisane 2-3 minuty
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 25. 12. 2008 17:06

Kazisvet píše:Však v poriadku tvarom sa to odlišuje, ale aky je rozdiel, že si to pripravíš v gaiwane alebo poháry. Okrem objemu. Predsa čaj sa ože pripraviť iba spojením vody nie? :) a je jedno či ju naleješ do pohára, gaiwanu či nie? Nechám sa rad poučiť.


Ja bych rekla, ze rozdil je hlavne v tom, ze nadobi urcene na pripravu caju je koncipovano tak, aby cajomila nutilo pripravu jakz takz provadet jak si caj zada. Nemusis provadet Gong Fu Cha, ja vetsinou piju caj pro svou potrebu jednoduse, ale jakmile jednou udelam Gong Fu Cha (tedy jen cast) tak je rozdil v chuti okamzite citit. Ze sklenicky caj nikdy nechutna tak jako z gaiwanu nebo konvicky a maleho salku. Je to dano i tim, jak se pije. Ja nejradeji caj piji ze stredne velkych salku, protoze jsem lina porad si dolevat nebo spinit vubec dzbanek. Ale nejlepe chutna z malych salecku, protoze tak lepe vynikne jeho vune a velky podil v tom co nam chutna dela vune. Priprava z gaiwanu do salku o stjnem objemu je podle me nejlepsi kompromis cajovani. Je to relativne malo prace, malo uspineneho nadobi a v tomto pomeru maximum chuti a vune. A navic to vypada hezky.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

jannypan

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 3

Registrován: 28. 3. 2011 11:50

Příspěvek 29. 3. 2011 02:53

Re: Rád mam horky čaj

Neznehodnocují, ale vylouhouji se Ti třísloviny, což muže dráždit žaludek a čaj trpkne, jaké množstvi čaje na jaky obsah šálku?
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 5. 4. 2011 13:41

Re: Rád mam horky čaj

No od posledného môjho príspevku sa toho u mňa hodne čo sa týka prípravy čaju zmenilo :)
Zaobstaral som si sklenenú kanvicu so skleneným sitkom.
Čaje luhujem podľa chuti od 10 sekúnd po 1 minútu (samozrejme záleží od čaju)
A čo sa zmenilo?
Úplne všetko, chuť, radosť z prípravy a vyzerá to aj oveľa estetickejšie ako pol litrový pohár a železné sitko :)
<<

spachal

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 35

Registrován: 26. 2. 2011 20:01

Příspěvek 5. 4. 2011 15:10

Re: Rád mam horky čaj

Z toho neni cesty zpet ;] .. Nasledne zjistis, ze neni na skodu si vodu pred tim prefiltrovat, ze nalevy chutnaji jeste lepe z nejake (yixing) keramiky (a postupne to budes doplnovat na ruzne typy caju), ze je dobre si pod to poridit i nejake cajove more, ze by se hodila i slevacka, ze z ochlazenych cichatek voni caj jeste daleko jinak a zajimaveji nez ze salku .. to je beh na dlouhou trat :]
<<

jannypana

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 3

Registrován: 12. 5. 2011 09:46

Příspěvek 12. 5. 2011 09:52

Re: Rád mam horky čaj

no mne práveže "chutná" horký čaj, a preto ho nechávam aj dlhšie luhovať. Prevažne obľubujem Gunpowdery každého druhu a moja príprava je asi nasledovaná. Prvú várku zalejem tak zhruba 70 - 80 C° vodou a necham luhovať 5 minút. Druhú várku zalejem zhruba rovnako teplou vodou ale necham luhovať už aj 7-9 minút. Ide mi len o to či sa tým neznehodnocujú "čarovné" účinky toho čaju.
PředchozíDalší

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz