Stránka 1 z 3

Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:54
od Kazisvet
Ahojte. Chcem sa opýtať na takúto vec. Všade sa píše, že najlepšia doba na luhovanie čaju je u každeho druhu čaju individuálna zhruba od 30 sekund až po 3 minuty. Ja osobne mám rad čaj skor horky, a teda moja otázka znie: Znehodnocujú sa prvky (vitamíny) v čaji ked ho necham luhovať aj dlhšie? Alebo to nema žiadny vplyv na zloženie čaju ale iba sa zmení jeho chuť na horkú. Dakujem za odpovede

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 12:56
od Dzin Tea Racer
Jak který čaj se zalévá horkou vodou, každopádně neznehodnocují :-)
Treba kvalitní zelený se zalévá treba i 50°C vodou, ale na kung fu cha prakticky 99°C. Neměj strach o látky, ale doba louhovaní ovlivnuje nejen látky ale také chuť, řid se pokyny prodejce nebo si nech poradit a hlavne vlastni zkušenost je nejlepsí, Tobě musí chutnat, ty jej pijes.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 13:03
od Kazisvet
no mne práveže "chutná" horký čaj, a preto ho nechávam aj dlhšie luhovať. Prevažne obľubujem Gunpowdery každého druhu a moja príprava je asi nasledovaná. Prvú várku zalejem tak zhruba 70 - 80 C° vodou a necham luhovať 5 minút. Druhú várku zalejem zhruba rovnako teplou vodou ale necham luhovať už aj 7-9 minút. Ide mi len o to či sa tým neznehodnocujú "čarovné" účinky toho čaju.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 13:07
od Dzin Tea Racer
Neznehodnocují, ale vylouhouji se Ti třísloviny, což muže dráždit žaludek a čaj trpkne, jaké množstvi čaje na jaky obsah šálku? Čaj můžeš prece slít a pit aniž by se louhoval ne?

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 13:14
od Kazisvet
Dzin Tea Racer píše:Neznehodnocují, ale vylouhouji se Ti třísloviny, což muže dráždit žaludek a čaj trpkne, jaké množstvi čaje na jaky obsah šálku? Čaj můžeš prece slít a pit aniž by se louhoval ne?


Čaj můžeš prece slít a pit aniž by se louhoval ne?


Tomuto velmi nerozumiem. Jednoducho moja príprava je: 0.5 L pohár, plastové sitko do ktorého dám zhruba 3 čajové lyžičky čaju vložím do pohára, zalejem vodou a necham luhovať. Potom sitko s čajom vyberiem, čaj vypijem a postup opakujem ešte raz poprípade dvakrát.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 13:23
od Dzin Tea Racer
To ano, ale 5 minut na zelený čaj na 1. nálev je hodně. Čajové lžičky neni měřítko, každy čaj má jinou specifickou hmotnost, zkus to jednou zvážit a uvdidíš na pul litru dej tak 6g. pak zkus přidat a louhuj méně. Zkus a uvidíš.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 13:27
od Kazisvet
Dzin Tea Racer píše:To ano, ale 5 minut na zelený čaj na 1. nálev je hodně. Čajové lžičky neni měřítko, každy čaj má jinou specifickou hmotnost, zkus to jednou zvážit a uvdidíš na pul litru dej tak 6g. pak zkus přidat a louhuj méně. Zkus a uvidíš.


Musím si zohnať nejakú takú váhu čo mi odváži aj také male hmotnosti. Ale teda určite verím, že to má nejaký význam.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 13:28
od Dzin Tea Racer
To je nejlepší na čaji právě ty experimenty :-)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:31
od Lukas
Řekl bych, že si asi nerozumíte. Základní problém je asi ve slově horký. Jeden myslí horký čaj jako hořký čaj, druhý to chápe jako horůcí čaj:) Pletu se snad?

A teď k věci. To, že necháš čaj dlouho louhovat a je potom hořký je způsobeno právě tím, že se vyluhují třísloviny. To je ale špatně. Čaj tím znehodnotíš a může se ti z něho dělat špatně. Přeluhovaný čaj je dle mého názoru na vylití.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:36
od Kazisvet
Ano myslel som Horký ako chutovo horky, nie ako "horký - horúci" :)
Aha čiže teda, mala by sa dodržiavať doba luhovania uvedená na etikete ano?

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:37
od Dzin Tea Racer
Já chápu horký jako horůcí :-)
Každopádně přelouhovaný čaj je jedna věc a silný druhá. U jednoho čaje ( dle množství, teploty vody a druhu čaje ) muže být 30s hodně u druhého 5 minut málo. Po delším louhování se z čaje louhují třísloviny a jiné látky, čaj pak hořkne, v sekci o kofeinu versus theinu jsme řešili jak a kolik se ho také vylouhuje.
Souhlasím s tím že přelouhovaný čaj je na vylití, já ho leju do kytek :-)
Je to hodně individuální, nekdo kdo pije čaje 50 let si děla ( slabý ) čaj a když ho ochutná někdo kdo jej pije chvíli tak prohlasí " to je ale síla " :-)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:38
od Dzin Tea Racer
Kazisvet píše:Ano myslel som Horký ako chutovo horky, nie ako "horký - horúci" :)
Aha čiže teda, mala by sa dodržiavať doba luhovania uvedená na etikete ano?


No na etiketě je nekdy všeobecná informace... záleží jestli piješ čaj jako v zhongu, nebo na Kung Fu cha, či jiny zpusob, záleží na množství, druhu a teploty čaje.
Dej nám přesný druh čaje a myslím že pak se shodnem na přípravě. :-)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:39
od Kazisvet
Ide mi iba o to že či preluhovaný čaj má stále rovnaké účinky ako taky ktorý je vyluhovaný podla správnosti. Chuť ma v tomto prípade velmi nezaujíma.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:42
od Dzin Tea Racer
Kazisvet píše:Ide mi iba o to že či preluhovaný čaj má stále rovnaké účinky ako taky ktorý je vyluhovaný podla správnosti. Chuť ma v tomto prípade velmi nezaujíma.


Čaj má tolik účinků že se to asi takle nedá řict, každopádně může dráždit žaludek a způsobit až nevolnost, nechápu proč ho záměrně přelouhovávat.
Každopádně to vyzkoušej. Já osobně se snažím připravit čaj tak aby mi chutnal a bylo by mi po něm dobře. Můj pocit je přitom nejdůležitější.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:45
od Kazisvet
A je nejaká zlatá stredná cesta pri luhovaní čaju mojim spôsobom?
T.j. čaj v sitku zaliať vodou primeranej teplody. Iný spôsob nerobím. Jednoducho si dám do sitka čaj, sitko z čajom vložím do pohára podlejem troškou teplej vody, chvílku pokčkám a potom ho zalejem komplet a nechám luhovať.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:46
od Kazisvet
myslím teda zlatá stredná cesta v dĺžke luhovania zeleného čaju.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:48
od Dzin Tea Racer
Já Ti asi stále nerozumím... :(
Nevidim důvod proč stále se snažíš připravovat jinak čaj než se má.
To je problem ho zalit, louhovat a dát takové množstvi jaké je treba? Hlavně děláš oplachovací nálev?
Kdy už nám řeknš co to je za čaj přesně? Kolik vody, ( psal jsi pul litru ) a kolik čaje? Jestli Ti chutná přelouhovaný čaj tak ho pij :-) Někdo tu naspal kdysi že " čaj je anarchista ".
Každopádně silný čaj se dělá tak že se dá větší množství čaje nikoli že se louhuje déle!

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:53
od Kazisvet
Dzin Tea Racer píše:Já Ti asi stále nerozumím... :(
Nevidim důvod proč stále se snažíš připravovat jinak čaj než se má.
To je problem ho zalit, louhovat a dát takové množstvi jaké je treba? Hlavně děláš oplachovací nálev?
Kdy už nám řeknš co to je za čaj přesně? Kolik vody, ( psal jsi pul litru ) a kolik čaje? Jestli Ti chutná přelouhovaný čaj tak ho pij :-) Někdo tu naspal kdysi že " čaj je anarchista ".
Každopádně silný čaj se dělá tak že se dá větší množství čaje nikoli že se louhuje déle!


Ok tak ti skúsim odpovedať:

Oplachovací nálev nerobím.
Dajme tomu že si chcem pripraviť čaj Vietnam Ché ngon So, a na pol litra vody dám 3 čajové lyžičky čaju. Zalejem to vodou a luhujem zhruba 3 minuty.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:55
od Kazisvet
A zabudol som na otázku:
Ako dlho mám potom nechať luhovať druhý zálev ?

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:56
od Dzin Tea Racer
Nevím kolik g jsou 3 čajové lžičky... a co to je teplou vodou? Na tento čaj asi 80°C.
Ale, každopádně udělej oplachovací nálev, čaj lépe chutná.... neni to zbytečnost. A zkus louhovat minutu, pokud Ti bude chutnat nech to tak, pokud ne louhuj déle :-) Dyt můžeš jen usrknout. Vietnam Ché snese hodně :-)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 14:57
od Dzin Tea Racer
Kazisvet píše:A zabudol som na otázku:
Ako dlho mám potom nechať luhovať druhý zálev ?


No hlavně jak teplou vodou taky, že? :-)
Jen o chvilku více než první, taky dle chuti.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 15:10
od Monishka
Jak uz tu bylo napsano, podle me se delsim louhovani caje dosahuje jen zvysenim trpkosti na zaklade vylouhovanych trislovim. Individualni doba louhovani je nejen jina od kazdeho druhu caje ale i od konkretni sklizne, vyrobce, ale vetsinou se obecne da ridit doporucenim k jeho konzumaci. Nejlepsi je najit si optimum sam. Ale dne meho skromneho nazoru se chut v caj zesiluje jen do urciteho casoveho limitu, pak se zacnou louhovat latky nezadouci a chut uz nesili, jen trpkne. Ne horkne, horkost silneho caje je jina, trpkost je svirava, provazi ji sucho v puse a kyselost, casto jak ostatni psali zaludecni nevolnost. Doporucuji pridat caje, zkratit louhovani, hlavne prvniho nalevu, dokonce zkratit dobu i celkem razantne a sledovat co to udela. Postupne pridavat cas chuti, nebo si muzes z tak velkeho mnozsvti salek slit a ochutnat. Najit nejake optimum. Ale takhle dlouhe louhovani si ja osobne nedovedu predstavit, caje piju na litry, ale z tak silneho caje bych se pravdepodobne pozvracela, ne kvuli chuti, ale zacvicilo by mi to zaludkem. Jinak cim kratsi louhovani prvniho nalevu, tim lepsi a chutnejsi bude ten druhy. A tim vic nalevu take bude, pravdepodobne (ne 100%).

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 15:13
od Kazisvet
cize mi radíte ked je výrobcom uvádzana doba luhovania 2-3 minuty pri teplote vody 60-70C°, tak si radsej zvolit tu kratsiu dobu ano? No musím to vyskúšať čo to spraví, možno sa mi otvorí nový pohľad na všetky čaje čo som doteraz pil :)

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 15:20
od Dzin Tea Racer
Kazisvet píše:cize mi radíte ked je výrobcom uvádzana doba luhovania 2-3 minuty pri teplote vody 60-70C°, tak si radsej zvolit tu kratsiu dobu ano? No musím to vyskúšať čo to spraví, možno sa mi otvorí nový pohľad na všetky čaje čo som doteraz pil :)


Ano to se Ti tu snažíme řict odpočátku. On to tam výrobce či prodejce nepíše jen tak. Ale je hodně způsobů připravy čaje, v Číne se pijí taky čaje z zhongu tak že se tam nechává čaj stále a jen se dolije teplou vodou a tak se pije celý den. Jelkož pod 45°C se prý i zastaví proces louhovaní ( u určitých čajů treba u japonců to nezkoušej :-) ) a probudí se přilitím vroucí vody, ta smíchaná se zbytkem třeba 30°C teplé má 70°C, za 3 minuty 60°C a to se dá příjemně pít... a takle do kola a je to také zpusob, já tak osobněp piju třeba Dračí Oči - Tian Mu Long Zhu, někdy Long Ting, a hlavně třeba La Gua Pian.

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2008 15:21
od Lukas
Ano, pokud to budeš dělat správně, určitě se ti otevře nový pohled na čaje, které jsi do teďka dělal špatně. Vychutnáš více nálevů a v každém najdeš jiné chutě.
Třeba já dobu louhování zelených čajů dávám vždy o trochu kratší, než je psáno. Musíš zkusit.