Stránka 3 z 3

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 18. 6. 2014 18:18
od FarKy
Ohladom horskosti (horka chut) caju, tak mam taky problem, ze vzdy ked dam niekomu ochutnat zeleny caj, tak mi vsetci povedia, ze je horky a pritom chladim vodu skoro na 60°C (udrzim palec, bez popalenia). Teplotu vody meriam tak, ze mam odsledovane ako dlho chladne 100ml vody v sklenenom zlievatku (objem 150ml a hrdlo siroke cca 4cm). Chladim to tam na zelene od 4 do 5min. Tipujem od cca 75 - 65°C. Myslite, ze sa im zda ten caj horky pre to, ze si oni bezne sypu kilogramy cukru do ich sackovych cajov a potom sa im zda naozajstny caj horky??? Inac mne ten caj chuti a ak by som este viac ubral teplotu, tak mne bude chutit uplne mdlo. Ja v nom citim len minimalnu horkost, skor citit velku trpkost, ked ho preluhujem :D

Ide o zeleny caj z Meng Ding - chutovo pripomina japonske, trava, smotana, neskor korenie,...

Pripravujem ho: 4g/100ml
chladim - 4:30 min (cca 70°C)luhujem - 15s
4:15 min , 5s
4:15 min , zlievam hned
4:00 min , 10s
3:45 min , 20s
3:30 min , 30s
3:00 min (cca 80°C), 45s

chutovo dobrych 5 - 6 nalevov, potom uz voda...

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 18. 6. 2014 19:48
od joda
Tak jestli chladíš k šedesáti, tak bych ještě zkusil poštelovat dobu louhování (pozor, louhování pokračuje i během slévání) a dávkování, zkusit pro obyčejné lidi trochu ubrat :) Některé zelené, zejména Yunnanské a hlavně Vietnamské ... ty jsou poměrně hořké už v základu. Meng Ding co znám většinou bývá docela sladký, ale Japonce jsem v něm tedy necítil :)

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 13. 7. 2014 13:04
od FarKy
Takze joda vravis, ze ked je niekde napisane, ze 2. a 3. nalev zlievat po 10s, znamena to zlievat hned? Lebo mne nalievanie caju trva cca 5s a zlievanie tiez cca 5s.

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 13. 7. 2014 18:56
od joda
Nalít vodu a dle doby slití.. pokud sléváš 5s a chceš louhovat 10s celkem, pak potřebuješ před slitím počkat 5s. spíš to chce experimentovat a najít vhodnou dobu. Vliv má i objem a tvar nádoby, tvrdost vody... Nic se nedá tvrdit jednoznačně :-)

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2014 19:34
od Sakana
Ale je pravda že když už piješ čaj nějakou dobu tak máš hořkou chuť ''zaevidovanou'' trošku jinak... občas je to vidět na jasmíňáku, jednou sem ho připravil opravdu výborný podle mně a ještě kamaráda a podle mé milé byl příšerně hořký...

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2014 19:36
od Dzin Tea Racer
To jsou roky tvrdé dřiny, tréninku a odříkání. :-) Také se mi stává že si říkam jemný nálev a pro ostatní to je dryják :-)

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 31. 7. 2014 00:18
od Sakana
Odříkání ? :)

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 31. 7. 2014 09:02
od Dzin Tea Racer
To se tak říká :-) Hlavne když čajujeme, tak jsem zvyklý pít dost horkou vodu, ostatní si myslí že to je ok a spálí se. Vynadají mě že jsem jim neřekl že to je horké, ale já se nespálil. :-)

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 31. 7. 2014 09:10
od joda
Ano, plechové ruce a plechová pusa, to je klasika :-) Také už vždy podávám šálek s upozorněním na teplotu :-)

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 31. 7. 2014 09:16
od Dzin Tea Racer
Já říkám, že spravedlivého nepálí :-) Po tech letech si človek zvykne na téměř vroucí vodu :D

Re: Rád mam horky čaj

PříspěvekNapsal: 31. 7. 2014 09:41
od Sakana
Hlavně když si omylem poleju ruku ve které držím konev, to jí opatrně položím a až potom si prohlídnu ruku :-) nebo začnu poskakovat...