Stránka 2 z 3

PříspěvekNapsal: 1. 11. 2009 17:13
od miroš
Čaj si určitě nesladím.Jedině Rize občas...

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2009 15:16
od Majkl
Dneska mi otázka "sladíte si čaj s cukrem?" položená na tomhle fóru připadá dost legrační, ale když si vzpomenu na sebe, když jsem s čajováním před nějakými 15ti lety začínal a nasypal cukr do Dajreelingu... tak mlčím :-))))

PříspěvekNapsal: 8. 11. 2009 22:41
od Speedy
nesladím nic teda až na Maté :-? ... bez cukru mi nechutná

PříspěvekNapsal: 8. 11. 2009 23:28
od Dzin Tea Racer
Pražené maté je vynikající i bez cukru. :-)

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2010 00:39
od Pat-Pej
¨Čaj v žádném případě nesladím. Považuji to za barbarství, ale také by mi takový čaj ani nechutnal. Nesladím ani pytlíkové slátaniny! Vlastně bych měl dodat, že všeobecně nesladím žádné nápoje, až na výjimečné výjimky :) Jsem přesvědčen, že by čaji cukr sebral veškeré kouzlo a chuť.

PříspěvekNapsal: 6. 8. 2010 15:44
od IkE Blaster
Myslím že tady bude většina uživatelů nesladících a se stejným názorem jako napsal Pat-Pej, včetně mě.

Zajímavější anketa bude "Solíte si čaj?" :-) Ono to vypadá dost zvrhle, ještě jsem se to ani neodhodlal na čaji vyzkoušet, nicméně dle zkušeností z Vietnamu lze solit mnoho věcí tak, že se změní chuť, ale stále není slaná. Vyzkoušené mám kyselé zelené jablko, které tím přestalo být kyselé, při jezení máte pocit větší šťavnatosti, jediné mínus možná je, že se ztrácí pocit jablka :smile:

PříspěvekNapsal: 8. 8. 2010 17:35
od Stan
:D No, ono je to opravdu trochu zamotané.
Cukr, stejně jako sůl, je zvýrazňovačem chuti. Takže u některých čajů mohou tyhle "látky" posílit chuťové složky!
Ať pije čaj každý jak chce. Hlavně ho pijme!! :-)

PříspěvekNapsal: 8. 8. 2010 22:36
od IkE Blaster
Zrovna s tou poslední myšlenkou se moc neshoduji... Respektive - proč? To už bych raději napsal "Hlavně že chutná!" :-)

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2010 14:42
od Stan
Chápu.
Myslel jsem to tak, že čím více lidí pije čaj, tím roste zákaznický tlak na producenty a obchodníky. Zákaznický segment se stává marketingově významným.
Zároveň se zvyšuje obecné povědomí o kvalitách a parametrech produktu, stoupá počet "znalců" a poučených laiků. Vše se tu vzájemně podporuje.
Navíc se zvyšuje šance, že s přibývajícím počtem konzumentů poroste počet milovníků čaje.

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2010 23:28
od Gwynnbleid
No, tam by som mal trošku iný názor :) Podla mňa tlak na producentov často spôsobí nárast objemu na úkor kvality a myslím, že čaju v fakt špičkovej kvalite sa dá naozaj len do určitého množstva.

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2010 09:10
od tomdo
Na druhou stranu by zvýšení počtu čajomilců v Česku mohlo vést k založení nových čajoven a obchodů. Nabídka tu stále není bůhvíjaká. Ale to jste dost OT.

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 7. 12. 2010 16:51
od theanaut
Určite nie.Je to dehonestácia.Niekedy dávno som si tiež pridával cukor ale tie sáčkové nezmysli neradno nazývať čajmi.A určite ste už zažili napríklad reakciu vinára keď videl ako si niekto do pohára s vínom leje kolu,sódu a pod.Tak s čajom je to tiež tak.Má sa piť prirodzený ako je.

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 7. 12. 2010 22:13
od Stan
Já v tom nic dehonestujícího nevidím. Dokonce bych věřil tomu, že špetka cukru, nebo soli může u některých čajů "podtrhnout" jejich charakter.
Ten příměr s kolou ve víně, je bez urážky, trochu demagogický. Jak se má čaj pít, je věc nikoli obecná, avšak navýsost osobně intimní. Ať si každý pije svůj čaj, jak chce.
Já čaj nesladím.

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 8. 12. 2010 14:05
od theanaut
To dávam za pravdu,že k niektorým čajom áno aj k tej intimite pitia.Len mi príde čudné ak si niekto sladí napríklad gyokuro.Ale každého vec.

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 8. 12. 2010 15:33
od Dzin Tea Racer
Také to je o tom dochutit nebo prebít chut. Jinak krom naprostych vyjimek jako rize ( ikdyž i to nekde nesladím vůbec ) tak mi do čaje nic takového nesmí ( krom spetky soli do pueru na tibetsky způsob, ale zase to neni čaj ale spise polevka ).

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2011 21:53
od Parfeman
Dobrého večera přeji.
Zajímavé, rozvášněné téma :). víno s kolou... a co třeba takový pivař? Tay bude tvrdit, že se má pít takové jaké je, ale co ti, co do nej noří frťana zelené nebo jiné lokéry, co káva? Někdo říká, že káva je prostě káva, ale co ti co ji míchají s vaječňákem? Atd... Ale zpět k čaji. S tím sazením je o stejné, někomu to chutná, jinému ne. Osobně bych si dovolil napsat, že někteří dávají přednost medu před cukrem. Já bych právě naopak volil spíše cukr, jelikož med sám o sobě má své speifické aroma, které chuť a aroma čajkových par změní, u cukru si myslím, že k tomu nedojde. Je bez zápachu a je prostě jen sladký. A jak někteří uvádějí tak malé množství cukru může čaji vynést jiné jeho chuti. Ale to je jen teorie. Nemám tolik zkušeností. A propo: co taková Stévie sladká (stévia rebaudiana) čili medové lístky a jiná označení? Jedná se o rostlinu se silně sladkými listy, které se dají použít jako přírodní rostlinné sladidlo, vhodné pro cukrovkáře? Máte někdo zkušenosti s tím? Mohlo by to v šálku vypadat i pekně na oko kdyby v čaji plaval slaadký lístek?

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2011 22:09
od IkE Blaster
Vybírám sladší čaje (subjektivně) a jsem spokojený. Kupuji si i nahořklé, ale to je taková ta ušlechtilá nahořklost, která k tomu prostě sedí (a prostě ho piji jen když na něj mám chuť). Raději bych i tak sladil medem (klidně některé "každodennější" červené občas přisladím), přijde mi to mnohem přirozenější. Nikdy tam toho medu nedám tolik, aby překryl chuť.

Na Stévie sladkou jsem se tak dlouho chystal (zkusit sehnat), až jsem na ní zapomněl :D

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2011 23:30
od Parfeman
:-D tak si ji kup a vyzkoušej.
Prodávaji jak sušenou tak si živé stromky, což by bylo mnohem poetičtější utrhnout si čerství lístek. Zajímáalo by mě jak chutná samotný list když by se žvýkal v ústech, jestli je chuť podobná cukru nebo takovým těm umělým sladidlům u kterýhc je ta "umělotina" cítit. Někdo to zkuste a napište :)

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2011 18:01
od Inhereth66
Hm tak ja sa vyjadrim strucne...ak to nie sucast receptury(ako vyssie spominany tibetak) pre mna je to kacirstvo najhrubsieho zrna...

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2011 20:11
od jraus
Většinou, 99,9 % vypitého objemu, čaj nesladím. Bylinky potom medem, ale taky jen někdy. Mám rád když věci chutnaj, tak jak jsou, i při vaření toho kombinuju co nejmíň.

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2011 12:07
od Assam
Sladiť čaj cukrom.. občas vyskúšam...ale pokiaľ je čaj sám o sebe násladlý.....
teda ako komu 88;-)...
Napríklad lasang souchong všetkým nečajomilcom vodia ako syr či údené a chutí ako omietka..
.ale mne príde dostatočne sladký..
...raz sme boli v čajovni. ja som si objednal Laspang, kamarátka karamelový čierny a kamarát turkey rise(dosť sladký).
...po ochutnávke ich čajov mi ten lapsang tiež zrazu prišiel ako nie práve najsladši čaj...ale ďaľších pár šálkov moje chute napravili...
..tiež je to o zvyku, vačšina ľudí ani niesú navyknutí na "prirodzenú sladkosť" pravých čajov...
.ale ten karamelový bez toho cukru si predstaviť neviem ,keďže to bol moj druhý sypaný čaj v živote. udrela mi do pamäti jeho presladená chuť :D

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2011 12:38
od Dzin Tea Racer
Je to tu i v bylinkach tusím o Stevii.

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 12. 5. 2011 09:53
od jannypana
snad to odemě nebude moc troufalé tvrzení, ale dovolím si konstatovat, že lepší než Oxalis je snad i Lord Nelson z Lídlu
ne že bych byl nějakej ultra znalec, na to zde máme jiné lidi, ale Oxalis nenadchl ani mně

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2011 17:22
od schutzivan
Sladím jen černé čaje a to tak, že symbolicky. Na 0,5l si dávam 2 kostky nebo vrchovatou třtinového. Sladit zelený čaj by mě ani ve snu nenapadlo :)

Re: Sladíte si čaj cukrem?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2011 14:40
od lenaluna
Čaje rozhodně nesladím. Ten, kdo si sladí čaj si ho podle mě neumí vychutnat, protože ta síla čaje vynikne jedině při panenské přípravě.