Stránka 1 z 7

Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2010 22:23
od Pat-Pej
Sem vkládejte dotazy na přípravu čaje, který jste si pořídili a nevíte jak na něj! Jistě vám zde někdo ze zkušenějších kolegů poradí.

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2010 22:25
od Pat-Pej
Chtěl jsem se vás zeptat na množství čaje na jeden nálev a délku louhování? Koupil jsem si jej dnes v čajovně (tea-net) a zapomněl se zeptat. Gaushan oolong

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2010 22:27
od Dzin Tea Racer
Hod jsem odkaz na ten čaj. Neni to Gaoshan? Napis presny název. :-)

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2010 23:31
od Pat-Pej
Máte pravdu je to gaoshan. Na obalu mám přesně gaoshan oolong (víc bohužel nevím).

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2010 23:34
od Dzin Tea Racer
Příprava je jako u každeho oolongu, na kungfu cha nejlepe. Nebo v gaiwanu, zalij vodou 99°C, a slevej prakticky ihned, prodlužuj pak dobu louhovaní jak ti bude chutnat.

PříspěvekNapsal: 28. 3. 2010 22:06
od Pat-Pej
Moc díky za radu, dnes jsem ho již ochutnal a byl skvělý!!!

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 17. 11. 2010 18:31
od Pat-Pej
Před chvilkou jsem si zkusil udělat Dian Hong Jin Hou, ale nepovedl se mi => byl hrozně silný.
Dělal jsem ho podle návodu na stránkách podle tohoto čaje Dian Hong Jin Hao / Zlatý Vlas, Chmýří...
Čili 150ml 95°C vody (spíše méně) a 7g na 2 minuty v gaiwanu....co byste mi doporučili změnit?
Gramáž se mi zdá na tak malé množství vody velká nebo jsem ho moc dlouho louhoval?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 17. 11. 2010 18:41
od Dzin Tea Racer
To bude moc, udelej ho tak že ho budeš louhovat tak 10-30s a rychle slijes. Připrava co jsi delal je spíš na jeden nálev a méně čaje. Pokud máš dobrý a kvalitní čaj udelej ho jako v odkazu níže.
Jako tento čaj

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 17. 11. 2010 18:46
od IkE Blaster
Osobně bych dal na 150ml tak 4-5g a louhoval čistě podle barvy, předpokládám, že do 30s (možná i méně). A nejspíš bych připravil 2-4 nálevy (tohle lze obecně špatně napsat, chce to vyzkoušet). Zase se nesmíš Dzinovými radami tolik řídit, chce to vyzkoušet si to. Žádný čaj není pokaždé stejný a tam je kámen úrazu (ještě horší je to u popisování chutí, každý vnímá naprosto odlišně).

// byl jsem předběhnut... ale když už to mám napsané :-)

// Dzin: Někdo (já) zase dělá i DJ čaje na gongfu postup :smile: (ne všechny, ale mnoho)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 17. 11. 2010 18:57
od Dzin Tea Racer
Přesně tak. Co chutná mně nemusí chutnan Tobě :-)
Já dělám už prakticky všechny čaje na " Kung Fu Cha ". A červené čaje piji asi nejméně. Nekdo je dela jako čaje z DJ, to je ten postup co jsi vyzkousel, ale já radeji na Kung Fu Cha. Jinak ten tvůj název je malinko jiny, chce to ten čaj videt a pak se přizpůsobit.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 17. 11. 2010 20:38
od Pat-Pej
Tak jsem to zkoušel ještě louhovat 30s a opravdu to tomu čaji sedělo.
Tak uvidím co z něj vyleze příště, až nezbabrám první nálev....ten byl bez mléka
k nepolknutí. :o
Jinak doporučuješ ,pokud budu dělat přípravu na gong fu styl, méně čaje
než na "dlouhý" nálev?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 17. 11. 2010 20:49
od Dzin Tea Racer
Na Gong Fu cca 3-4g na 100ml.

2 Ike: Já také DJ delam na Gong Fu.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 12. 2010 18:03
od Pat-Pej
Tak a mám na vás zkušenější čajaře další otázku. Jak na tento čaj, http://www.teanet-cn.cz/caje/caje_intro.aspx?id=1785
chci si ho udělat na Kung Fu způsob, ale nejsem si jistý jaké množství je optimální a jaká bude nejlepší doba louhování jednotlivých nálevů...
Budu jej dělat v gaiwanu o 120ml. Tak zkuste navrhnout, jak byste jej udělali vy? Samozřejmě je to o vyzkoušení si daného čaje,
ale nerad bych jej pokazil :gaiwan)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 12. 2010 18:21
od Dzin Tea Racer
5-8g na to množstvi, voda 99°C a louhovani klasika. Takže prvni nalev tak 20-30s, pak cca 10s a prodluzovat na dalsi. :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 12. 2010 18:27
od Pat-Pej
Tak jsem to trefil a už si ho vychutnávám! Je výbornej.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2011 15:30
od Pat-Pej
Zdá se, že jsem jediný tazatel v tomto vlákně, ale nevadí.
Přišel jsem s další otázkou. Jak připravit na kung-fu cha způsob
2007 Liubao Three Crane Brand „Te Hao“ Xiao Bing Cha?
Dle stránek jsem zvolil přípravu na způsob "klasický" a čaj
chutná dobře. Ale nevím, jak jej přizpůsobit na kung-fu cha,
protože hodnoty pro přípravu "klasik" se shodují s běžnou
shu pu-erovou přípravou na kung-fu cha.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2011 16:40
od Dzin Tea Racer
Já na kungfu delam prakticky vsechny čaje, co je priprava klasik?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2011 17:33
od Pat-Pej
Přípravou "klasik" myslím delší louhování a chladnější vodu....nemůžu si vzpomenout, který termín tomu náleží, tak se to pokouším opsat ;)
PS "kung-fu způsob" taky poslední dobou používám nejčastěji

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2011 19:42
od Pat-Pej
K tomuto čaji jsem zvolil konkrétně 3 minuty, 5 gramů na 120ml a 99 stupňů dle
http://www.tea-earth.net/tea/black/liubao1998.html

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2011 19:55
od Dzin Tea Racer
Ano, nebo tam píši že doporučuji na Kung Fu :-) Oboji jak Ti jen chutná delej. :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2012 08:31
od Mino

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2012 21:28
od Pat-Pej
Pravděpodobně podobně, jako tento:
http://www.tea-earth.net/tea/black/jinjin01.html
ale docela dobře se můžu mílit, před přípravou vyčkej na radu zkušenějších.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2012 21:45
od Dzin Tea Racer
Ano, je to tak, je to tibetský čaj. :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 00:14
od desttro
Všudy přítomná alchymie??? :-) Čaj se musí degustovat a není na škodu to zkusit různě. Ovšem hnědokovi doporučím, gong-fu ccha chutá vždy exceletně.

80-95° 2-5 minut dle množství čaje. Vždy slít zkusit, když je moc vodnatý vrátit a nastavit budík o minutu.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 26. 7. 2012 19:32
od nervus
Zdravím, pro začátek napíšu, že jsem úplný začátečník a potřeboval bych prosím poradit s přípravou tohoto čaje, chtěl bych ho připravovat do konvičky (0,5l), jakou teplotu by měla mít voda, jak dlouho nechat louhovat a jestli snese více nálevů.
http://www.obchodcajem.net/272-Darjeeling-Puttabong-Kakra-Musc-SFTGFOP-1-Second-Flush-2012-(bio)
Díky za rady...