Stránka 5 z 7

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2015 00:40
od Narasimha
Riadil som sa tým, čo si mi poradil a veľmi mi ten čaj chutil, určite vyskúšam aj nejaké iné kvalitnejšie japonské zelené čaje. (zelené som doteraz vôbec nepil) Dik ešte raz.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 11. 2015 12:23
od FarKy
Ahojte

Prosím vás o radu ako pripravovať čaj štýlom "grandpa" - http://www.marshaln.com/whats-grandpa-style/

Ide o to, že počas práce nestíham a páči sa mi myšlienka jednoduchosti a rýchlosti tohto druhu prípravy. Aké čaje sú na to najvhodnejšie? Skúšal som robiť taiwanský oolong a bolo to chutné :)

Čiže to dám malé množstvo lístkov do šálky 1-3g a zalejem 300 - 350ml a akonáhle bude teplota vody prijateľná, tak pijem? A v prípade, že sa začne prelúhovavať, tak len dolejem ďalšiu vodu? Nevadí, ak vlastne bude ten čaj vkuse namočený?

Ďakujem za pomoc :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 11. 2015 12:48
od joda
No v podstate to delas asi spravne, pri grandpa stylu co jsem slysel to cucaji primo z konvicky a co vycucaji to dolijou novou vodou. Ze je caj neustale namoceny prezije, az bude nalev moc slaby, tak proste das novy :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 11. 2015 15:04
od FarKy
Ďakujem Joda.

Ono keď človek pripravuje čaje týmto štýlom, tak sa to dá posunúť aj trocha ďalej, že to zleje pomocou malého tanierika do iného šálku (na spôsob zhongu), bez použitia sitka a iné improvizácie. Ide o to sa vynájsť a použiť to čo je poruke :) Zíjde sa to hlavne keď je človek odcestovaný, na internáte, na chate... "cezpoľný štýl" :D

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 11. 2015 17:28
od Narasimha
Zdravím, mňa by zaujímalo ako dlho mam lúhovať Qimen Mao Feng keď chcem len 1 nálev (300ml)? A koľko tam toho dať, asi tak 3g? ďakujem

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 11. 2015 17:31
od joda
Ahoj, zkusil bych ty 3 gramy a louhovat tak minutu a pul, mozna dve, horkou vodou. Udelas tak dva nalevy si myslim. Mozna je skoda takovy caj delat jen jako jednonalev, ale mas pravdu, ze u cervenych caju se to dela pomerne casto a da se to :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 11. 2015 17:38
od Narasimha
Ďakujem a hej, to je fakt...asi spravím 2 no :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2015 19:13
od Marsen
Zdravím, dnes jsem dostal od kamaráda zelený Pu-erh od kamaráda co byl v číně :) Vůbec nevím jak na něj, jestli bych měl mít nižší teplotu nebo tak něco. množství a tak. Zatím mám konvičku 200 ml. stačí třeba 5g a pak dělat nálevy? Ještě jsem to neotevřel tak jsem to vyfotil. :D https://ctrlv.cz/x19p, https://ctrlv.cz/7XNp BTW: malování level expert :D
Díky za rady :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2015 22:48
od Dzin Tea Racer
No, moc info si nám nedal. Zkusil bych klasiku 3 g na 100 ml, voda vroucí, zalevat klasicky... tedy prvni nalev 30 s a pak slevat hned, pripadne prodlužovat.
Jinak nevis rok? Co to je za listí atd?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2015 23:24
od joda
Jestli vidim dobre, je to 2007, proto bych zkusil prvni to, co rika Dzin a pak dle chuti ubral/pridal list. 8 let stare hnizdecko uz vydrzi vrouci vodu takrka urcite, ale pro zjemneni je mozne pouzit i vodu 80-90 st.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2015 11:53
od Marsen
A pomůže vám tenhle kód? QS532714010257, podle něho jsem něco i našel třeba toto http://www.hktea.cn/goods.php?id=289 Má to stejný ten kód, jen se liší rok. Na mobilu jsem našel i něco nglicky, ale teďka se mi nedaří nic najít. A jak píšeš tak teda 6g na 200ml teda? když mám větší objem.
Každopádně dík :)
Edit: oskenoval to co bylo na tom obalu https://ctrlv.cz/qNL3 Nevím, jestli to pomůže, ale myslím si že tam o tom čaji něco bude :D činštinu jsem měl jen rok, takže fakt nevím xD

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2015 13:13
od Dzin Tea Racer
Tohle nemá vliv na pripravu, pokud Ti čaj chutná a nevíš původ je jedno ne?
Co sem vložit jak vypadá nalev a lístky....pripadne jak to chutná taky.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2015 21:41
od Marsen
Až si ho budu připravovat, tak vyfotím a pošlu, každopádně jo jo máš pravdu, hlavně že chutná. :) Ale popis chutě u mě nevím :D Asi to nebudu umět dobře popsat :D Kdyby si byl z prahy tak bych i nabídnul ;)
Každopádně ještě jednou díky za rady ;)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 16. 11. 2016 16:51
od Mr. Šnek
Dobrý den přeji všem čajomilům.
je to můj první dotaz, po přečtení několika témat. Tudíž jsem začátečník a omlouvám se za případné nepochopení, či výběr špatného tématu. Do ruky se mi dostal zelený čaj od Oxalisu a to Green Snail "Zelený šnek" cena kolem 92 Kč. Pochopil jsem jaký máte názor na Oxalis, přesto je mi líto čaj vyhodit a tak bych se rád zeptal, jestli nevíte, jak tento čaj správně připravit? Na obalu je psán postup: teplota 70-80°C v poměru 1 čajová lžíce na 150ml a následně 4 minuty louhovat.
S čajem jako takovým jsem byl i nebyl spokojen. Od rána v práci potřebuji podávat nějaké ty výkony (hlavně se probrat) a jelikož nepiji kafe, tak jsem to proaztím řešil energeťákama. Ty mi ale už lezou krkem a čaj mi rozhodně připadá jako lepší alternativa. Jelikož se mi jedná o "nakopnutí" tak jsem šáhl po zeleném čaji. Tento Green Snail mě opravdu nakopl! Tedy spokojenost! Vydržel jsem od rána až do půlnoci fungovat bez problémů, jen jsem nebyl úplně spokojen s chutí.
A proto bych se zde rád zeptal i na doporučení pro začátečníka. A to na čaj na nakopnutí (pouze zelené? nebo i červené a pokud ano, tak přímo jaké, když se podívám na longfeng.cz nebo na orijin.cz např. nějaký gunpowder?), čaj na posílení myšlení (nějaký bílí?) a také na zklidnění. Pokud by to bylo možné, tak bych Vás požádal přímo o odkazy, protože mi dalo zabrat skoro celé odpoledne se vyznat v některých radách (názvech). Ptám se na to, protože každý radí něco jiného a různě se dočítám různé věci, pak se v tom člověk jako já = začátečník, nevyzná. Btw. Doporučujete nebo nedoporučujete konzumaci zeleného (nakopávacího) čaje každý den?
Moc Vám děkuji za případné rady a s pozdravem
Mr. Šnek

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 16. 11. 2016 22:01
od Dzin Tea Racer
Zdravím a vítám tady na forku,
uplne presne nevim co to je za čaj, internet nám toho moc nerekne v tomto pripade.
Zkusil bych klasickou pripravu a to tak že, 4 g na 150 ml, louhovat vodou tak 95 °C po dobu 20 s a pak pridávat cca 10 s...
Nebo 2 g na 150 ml a louhovat vodou 80 °C tak 2 minuty...

Čaj na probuzení musí mít " z čeho brát " pokud si dáte bombu, taky Vás to může odrovnat. Zkusl bych kvalitní shu puer, liu bao, kvalitní zelený, možná japonce (neni uplne sezona ted), ale rozhodne i bílý, oolong, červený atd....
Zkuste napsat o vzorky osvedčeným prodejcům.

PS: Z LongFeng si napsat o mailing list, nemaji toho moc na stránkách, zkusti i teamountain, nebo z Činy chawangshop... je to český prodejce, mluví česky...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2017 10:58
od Market
o víkendu budu poprvé ochutnávat : Shi Feng Lung Ching - Dračí studna z Lvího vrcholu ,...prosím jak nejlépe připravit ( asi to tu někde je , ale nechce se mi to hledat ;-) DÍÍÍK

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2017 12:08
od Dzin Tea Racer

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 8. 6. 2017 12:30
od Market
Dopoledne si vařím čajík ze sušeného kořene pampelišky - klasika 1 pol. lžíce na 500 ml vody a zajímalo by mě , jestli se dá i více nálevů ... určitě nebude mít takovou sílu , to je jasný , ale nevím , jestli se dalším zalitím nelouhuje i to co nemá ..

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 8. 6. 2017 16:39
od Stan
Myslím, že ne.
Tedy, pokud mezi tím prvním a druhým louhováním nebude dvanáct a více hodin, což by mohlo vést k pomnožení plísní. Upřímně řečeno, trochu mi uniká smysl. Ale proti gustu...............jedna moje kámoška si zalévala podruhé lógr z kafe. Jo, a říkala tomu myslím Frydrich. :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2017 23:52
od joins tee
Zdravím čajomily připravuji zelený čaj Che Hoa Sen , v rychlovarce až se voda převaří nechám 15 -20 min odstát a poté zalévám 1 čajovou lžičku čaje na 1dc a nechám louhovat postupně 30s - 20s - 30s - 40s je to dobře ?

Mohu tak připravovat všechny zelené čaje? a jak správně připravit Pai Mu Tan ? Na netu jsem našel různé odchylky ve stupních i v louhování Díky za odpovědi

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2017 01:59
od Dzin Tea Racer
Nečteš nevís :-)
http://www.tea-earth.net/priprava.html

konkretní čaje más také zde..
http://www.tea-earth.net/green.html

Co to je za čaj? Rekni nám vice... proč vodu prevaris a pak ochladis? Ohrej rovnou na mensi teplotu... je v tom rozdil...

Jak pripravit Pai Mu Tan a ostatní máš prece popsané, je mnoho priprav.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2017 09:37
od joins tee
Dzin Tea Racer píše:Nečteš nevís :-)
http://www.tea-earth.net/priprava.html

konkretní čaje más také zde..
http://www.tea-earth.net/green.html

Co to je za čaj? Rekni nám vice... proč vodu prevaris a pak ochladis? Ohrej rovnou na mensi teplotu... je v tom rozdil...

Jak pripravit Pai Mu Tan a ostatní máš prece popsané, je mnoho priprav.


Ahojte čaj je to Che Nhai Dac Biet - Vietnamský
Che Hoe Sen
Přípravu začínám převařením vody abych se zbavil - nějakých elementů co jsou tam přidané ve vodě. asi je to špatně. Čekám až mi příjde gaiwan tak zatím připravuji ve skleněné konvičce a k tomu mi dopomáhá keramický hrnek a čas měřím stopkama. Kolikrát čistím konvici ocet atd. a po pár převaření se mi na hladině udělají takové mastné povlaky to vypadá. Pokud nepřevařovat otázka jak docílím na zelený čaj popř. 80 stupnů ?

Moc jsem se tu dozvěděl a stále čtu, možná některé otazky jsou poněkud zvláštní :D , ale nechci nic zanedbat. Díky za reakci popř. radu

Konvice Bravo B 4285

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2017 12:01
od Dzin Tea Racer
Časem dojdes k tomu, že si pořídíš reversni osmozu, nebo budes hledat studánku nekde... :-)

Když jdou ty prvni bublinky má voda cca 80 °C. Připadne se míchá vrouci se studenou, tak že vhodiš čaj, zalijes 1/4 studené a dolijes vroucí. Za chvili to bude o citu a nebudes potrebovat ani teplomer, ani váhu a budes si vychutnávat lahodný čajík :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 2. 7. 2017 16:11
od joins tee
Ahojte čajomilci jak připravit prosím, Ginseng Oolong - nevím časové +- intervaly díky

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 2. 7. 2017 22:45
od Dzin Tea Racer
Zaleší jaký, Ren Shen pravý, jako oolong klasicky....
Napiš nám více.