Stránka 6 z 7

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2017 13:12
od joins tee
Vím jen Taiwan Dong ding Ginseng asi klasický ?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2017 15:18
od Stan
Klasika.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2017 15:25
od joins tee
Takže mohu ho připravit : oplach, 40s - 30s - 30s - 50s - 60s ?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2017 20:41
od Dzin Tea Racer
To jsi nám moc info tedy nedal :-) ale ano, můžes to pripravit tak... ale klasicky ren shen to není.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 7. 2017 18:36
od joins tee
Jsou to vzorky tak vím pouze to. Dnes jsem připravoval Milk Oolong- Taiwan High Mountains Jin Xuan Milk Oolong
Zdá se mě, že ty lístky - je jich tam moc nemá toho být mín ? viz. foto aby se to lépe louhovalo? Dle váhy bylo 7g na 150ml gaiwan. Dal jsem 90 C - oplach - 60s - 40s - 40s - 50s - 60s - 60, po 3 nálevu jsem ubíral čas, jelikož tam byla koncovka trpká jinak vynikající čajík :-)

Jen se mě zdá,že toho bylo moc
Obrázek

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 7. 2017 20:10
od Dzin Tea Racer
Nebylo, jen prvni nálev bych dal tak 30 s, druhy tak 10 s a pak pridával, ale dle chuti....

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2019 17:04
od tifik
Omlouvám se za své neustálé laické dotazy :-), ale nemáte zkušenost s Orijin 2017 Lan Cang Sheng Tuocha, případně Orijin 2017 Jing Mai Nan San Gushu Ping Cha? Zkouším první, 90°C, oplach, pak cca 30-60-60.....Dal jsem asi moc čaje, drhne po tom jazyk :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2019 22:21
od Dzin Tea Racer
Tak tohle jsem nechutnal. :-) Zkus méně čaje, nebo jinou vodu.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2019 06:40
od Stan
Není tam kolik vody a kolik čaje, k tomu tedy nelze nic doporučit.
Ty časy se mi zdají přece jen poněkud delší, nicméně záleží jak je to slisované. Zkus první čas trochu delší (řekněme těch 30s) a pak to zalít a prakticky hned slít. Zejména pokud to povolí, shengy jen "prolévám". Jo, taky může zlobit ta voda, jak píše Dzin. Tak držím palce.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2019 09:57
od tifik
Díky :-) Množství čaje zatím nevážím, postupně upravuju jak čaj poznávám . Třeba u Shou Mei jsem skončil na cca dvojnásobném množství než na začátku a s teplotou vody slezl z 90 na 80°C, teď je to pro mě ono. Zhong mám 140 ml.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2019 11:45
od Stan
Ty váhy se fakt hodí.
U všech správných popisů degustace jsou uvedeny informace o objemu / hmotnosti vzorku. Když to pak budeš chtít zopakovat (a vyhnout se tak plýtvání metodou pokus /omyl), jsou váhy s přesností na gram nepostradatelné. Pokud jde o neznámý, nebo ne dost známý čaj, nelze měrnou hmotnost ani přibližně odhadnout.
A na netu to přijde na pár korun. ;-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2019 15:22
od pája
Mohu jen potvrdit, váhy, zejména na začátku čajování, jsou k nezaplacení. Jsou i s přesností na 0,1 g. Na netu se dají sehnat. Myslím si, že nějaký ten rok budou víc jak vhodné. Zejména pokud člověk nebude pít jen dva druhy čajů, ale bude stále objevovat další a další :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2019 19:26
od tifik
Tak už je mám :-) Dal jsem 4 g Orijin 2017 Lan Cang Sheng Tuocha, 140 ml zhong, 90°C. Opticky mnohem míň čaje než minule a stejně to bylo hodně. Zkusím 3 g. Teď Shou Mei, 3 g, 80°C, 140 ml a je to akorát.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 28. 6. 2019 17:16
od tifik
Dopíjím Lung Ching, normálně dávám 4 g na 140 ml, teď jsem do 100 - 120 ml zhongu dosypal celý zbytek, cca 7-8 g, voda 70°C. Přesto, že slévám téměř okamžitě, je chuť děsná, tříslovitě nahořklá. To je tím množstvím?
Obrázek

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 28. 6. 2019 20:39
od Michaeles
Myslím, že je to množstvím a možná i kvalitou čaje.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 29. 6. 2019 09:21
od Dzin Tea Racer
Toto množství už je asi veliké. Ale kvalita je jaká? Zkus na toto množství vodu tak 50 °C.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 29. 6. 2019 10:11
od tifik
Je to Lung Ching Xi Hu Superior od Orijinu. O kvalitě se něco naučím, až mi přijdou čaje od p.Prachaře a Honzy Brože nejspíš :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 29. 6. 2019 15:04
od Dzin Tea Racer
Na tak veliké množství chladnější vodu určitě a uvidis.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 9. 2019 20:31
od tifik
Yuan An Zhu Cha - nemáte zkušenost? Zkouším ho různě, ale furt mi z toho leze průměrný zelený gun powder.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 4. 2020 13:54
od pája
Dotaz do pléna :D Jakou teplotu vody by jste použili na tento čaj https://www.obchodcajem.net/bai-mu-dan- ... ily-puerh/ ?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2020 08:38
od Dzin Tea Racer
Záleží na způsobu přípravy. Do konvičky o objemu 0,5 l, bych dal cca 7 g čaje a zalil to tak 90 °C, nechal 1-4 minutky, udelas pár nálevů.
Do zhongu nebo konvičky o objemu do 200 ml, bych dal 7 g čaje a delal rychlé nalevy 99 °C vodou, udelas mnoho nálevů.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 5. 2020 18:48
od pája
Tak jsem dělal pokusy a zjistil, že mi tento čaj chutná nejvíce při teplotě vody (zalití čaje) něco mezi 80° až 90°. Spíše k té devadesátce. Je docela vydatný, cca 2 litry z jedné várky. 5-6 g na 250 ml .

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 20. 5. 2020 10:02
od tifik
Dzine, prosím, jak připravuješ letošní Hui Long?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 20. 5. 2020 11:58
od Dzin Tea Racer
Záleží jak který, ted piji ten Hand Made a mám vodu 70-80 °C, listu spíš méně. Luhuji rychle.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 21. 5. 2020 12:28
od tifik
Já mám teď otevřený ten standardní, 70°C, 4 g/100 ml, 30,10,30,30 a zdá se mi, že by snesl vyšší gramáž na ten objem. Mám i Hui Long Premium, jsem zvědav na rozdíly.