Stránka 2 z 7

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 26. 7. 2012 21:43
od Dzin Tea Racer
Zdravím a vítám.
Dal bych napr. 3g čaje na 100-150ml, doba louhovaní 30s-2min, dle chuti.
Nebo na Gong Fu Cha
http://www.tea-earth.net/priprava.html

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 26. 7. 2012 21:47
od joda
0.5 litru se spíš hodí na jednonálevovu přípravu. Zkusil bych použít tak 5-6g čaje, zalít vysloveně horkou vodou, ideálně těsně pod bodem varu (ale záleží také na individuální chuti) a louhoval tak 4-6 minut, i déle, podle barvy, měla by být taková tmavá. Jako vícenálev to většinou zvládne 3-4 nálevy, ale k tomu je lepší použít mnohem neší objemy. Já to připravuji použitím 4g na 100ml, opět vřelá voda a louhování dle barvy, ale většinou tak 10-15s, při třetím nálevu déle.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 26. 7. 2012 22:21
od Dzin Tea Racer
Jestli vyloženě chce na půl litru, tak 6g a louhovat 5min.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 22:58
od aaaa
Ahojte, kupil som si dnes GUNPOWDER - Temple of Heaven, nemam podmienky na merianie vody, takze zohrejem v rychlovarnej konvici 0,75 litra vody - potom 0,25 (100°C) z toho ide na nahriatie, dalej cakam cca 6 - 7 minut na vychladnutie toho co zostalo v kanvici, cize pol litra .. dalej 0,25 (ochladena) ide na oplachovaci nalev a poslednych 0,25 (ochladena) ide na 1. nalev... dal som 5g na 200 ml a ako som hovoril cakal som 6 - 7 minut kym sa ochladi tych 0,5l na pozadovanu teplotu a ten caj bol aj tak strasne horky, ze sa nedal pit... teraz sa pytam, je ta horkost sposobena tym, ze som kratko cakal a voda este nestihla vychladnut? alebo som dal vela caju? alebo je caj po zaruke ? dakujem

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:01
od Dzin Tea Racer
Myslíš hořký nebo horký? Asi hořký, že? Tento čaj je velmi levný, z neho asi chutný nálev neudelas. Případ. Nejak se v Tvém postupu ztrácím. Zalej ho 3g na 200ml, vodou cca 80°C, louhuj tak 30s. Pripadne vice čí méně dle chuti.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:16
od aaaa
myslel som horky ako chutovu, viem ze je to lacny caj, zacinam od najlacnejsich cinskych az po tie drahe, aby som ziskal nejaky tan cvik ... dobre vyskusam tak ako si povedal... vdaka, luhoval som ho asi 2 minuty, asi som to prehnal... mohla tu horkost sposobit dlha doba luhovania?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:26
od lesasyn
Po 2 minutách musel být přelouhovaný... takže ano, hořkost způsobila doba louhování.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:31
od aaaa
myslel som si... urobil som oplachovaci nalev ale listocky sa neotvorili uplne tak som pokracoval v luhovani a az po 1. minute 1. nalevu boli komplet otvorene, mal som ich aj dat nasytit v zhogu parami z nahriatia?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:36
od lesasyn
Lístky nasyp hned do vyhřátého zhongu, uvidíš jak se rozvoní.
Vyzkoušej oplachovací nálev 10 vteřin a první nálev 30. Lístky se nemusí rozvinout hned v prvním nálevu.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:45
od aaaa
ok, vdaka :) a mam prikryvat zhong ked sa listky vyhrievaju v zhongu? a preco sa vacsinou luhuje len 30s, maximalne 60s, ked na papierovom sacku z predajne je napisane 2 - 3min ??? japonsku banchu som minule luhoval aj 3 minuty a bola v pohode, ale nerobil som ju v zhongu...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2013 23:56
od Dzin Tea Racer
Nech čaj dýchat, zvláště tento. Ztrácet čas s takovými čaji není dobre. Radeji kvalitni a mene g, než vice g a méně kvalitní. Už se to tu probíralo.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 09:29
od Jamo
teplomer nieje treba, ja napr teplotu odhadujem podla zvuku konvince ale tebe bude najlepsie skusat proste sproste prstom
neboj sa nepopalis sa nevyhoda je, ze si casom zvyknes
cca 60st C je ked udrzis prst aspon 3-5s
cca 80st C tam ponoris ale tak dlho nevydrzis
nad 90st C zmaknes len tuknut
a nieze, ze sa naschval spalis a hodis to na mna, pocuvaj reflex a ruku odtiahni, ked ti to nakaze a nesnas sa vydrzat, co najdlhsie :-)

su aj ine finty: napr prelejes vodu na nahriatie gaiwanu/konvicky a vies, ze stratila 5-10st C tak do nalievacika a tam odovzda zase nejake teplo, lenze na tuto fintu si chce pozicat teplomer na par testovacich pokusov aby si vedel o kolko sa voda ochladi v danej nadobe z danej teploty

inac vseobecne listky sa nemusia uplne otvorit a vacsinou sa ani neotvoria po oplachnuti a niekedy ani po prvom zaleve, tym sa neriad lebo, ked kupis japonca tak az potom poznas, co je to nesmierna horkost :-)

mozno by som ti odporucil zelene caje len naparit a neoplachovat ale to je o osobnej preferencii, stretol som sa na nete aj z nazormi, ze zelenaca netreba ani naparit ani oplachnut a dokonca, ze prv vodu a tak caj ale ta vona napareneho zeleneho cajiku je na nezaplatenie :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2013 13:39
od puerh
zdarec ve spolek
pred 14 dnema sem si poridil ty to caje Lao Da Shu Mao Cha 2007 (Jing Gu) a Archivní Mao Cha 2000 (Baoshan) a ted nevim zda mam vodu ohrivat na 95 stupnu nebo mene.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2013 16:13
od Michaeles
http://www.tea-earth.net/tea/black/LaoDaShu2007.html hleden na stránkách Dzin tam má spousty čajů popsaných

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2013 16:39
od puerh
desttro píše:Všudy přítomná alchymie??? :-) Čaj se musí degustovat a není na škodu to zkusit různě. Ovšem hnědokovi doporučím, gong-fu ccha chutá vždy exceletně.

80-95° 2-5 minut dle množství čaje. Vždy slít zkusit, když je moc vodnatý vrátit a nastavit budík o minutu.


Neni to hodne 5 minut.
Ted mam doma puerh shu to sou cerne.
tyhle dva co se ptam sou zelene a nebylo by lepsi to louhovat kung fu na posledni nalev do dvou minut.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 6. 2013 14:19
od puerh
Dzin Tea Racer píše:Já na kungfu delam prakticky vsechny čaje, co je priprava klasik?


No a teplotu vody na zeleny puerh delas 60 az 80 stupnu nebo pouzivas stejnou teplotu jako na ceny puerh .
louhovani na zpusob kungfu delam zatim jen cernej na 90 stupnu.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 27. 6. 2013 14:41
od Dzin Tea Racer
Jak pisi v recenzích. Na zelené puery jak mladé tak archivní používam vroucí vodu. Louhuji na kung fu cha - gongfu cha.
U velmi dobrých puerů, lze zkusti louhovaní jako na japonské gyokuro. Ale používej vroucí vodu a co je popsáno na netu :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2013 19:55
od FarKy
Mam kupeny svoj prvy Oolong - Tsau Tsun - Ever Spring. Mohol by som vas poprosit nejake rady k priprave, kedze je to moj prvy oolong a neviem ako sa pripravuje. Teplota sa s poctom nalevov normalne pridava ako pri zelenych? Doba luhovania sa tiez zvysuje s poctom nalevov? Nerobim Gong Fu, pripravujem klasicky. A s oplachom je to ako? Zakryta alebo otvorena poklicka? A prvy nalev 1 min alebo 1 min a 30s? alebo viac? Caj pripravujem v 100ml gaiwane. Niekolkokrat som ho uz skusal pripravit, ale velmi mi nevysiel :( Teplotu by ste mi aku doporucili. A gramaz? Je OK dat 2 - 3g na 100ml pri klasickej priprave (nie Gong Fu) Dakujem za odpovede :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 14:45
od FarKy
Sencha China druhy a treti nalev treba luhovat, tak ako na japonskych, cize 5s alebo klasicky ako kazdy cinsky zeleny caj ? :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 14:52
od Jamo
u oolongu pokial su zbalene do guliciek oplach odporucam

cinskych japoncov nepijem, mne to pride ako bryndzove halusky s arasidovym maslom :-)

uvidime co poradia dalsi, co tym myslis normalnou pripravou?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 15:33
od joda
Oolongy dělám většinou cca 90-95°, oplachuji, tedy naliju vodu a ihned vyliju, louhuji se zakrytou pokličkou, první nálev trochu delší (v mém 90ml gaiwanu a cca 4g čaje 15-20s), druhý kratší, třetí opět trochu delší a pak ještě prodlužuji dle chuti. Sencha China, co jsem měl tu čest, byl zatím bez výjimky čaj dost odpudivý, s japonskou senchou zcela neporovnatelný.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 16:12
od dayofvictory
Na čaj China Sencha nikdy nezapomenu - měl jsem ho asi před 4 lety a bylo to strašné. Dokonce je to jeden z pouhých dvou čajů, který jsem kdy nedopil a vyhodil, protože se to nedalo pozřít ani v práci, opravu nepovedený čaj, pachuť. Myslím, že byla z Amany, ale jist si již nejsem. Přípravu, která by mi vyhovovala, jsem nenalezl...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 16:37
od Dzin Tea Racer
China sencha, mám podobnou zkusenost! Ale china gyokuro, to byl lahodny čaj, neco jako long jing a pi luo chun dohromady s tonem gyokura...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 20:50
od FarKy
Ano dakujem za odpovede :) chapem, ze China Sencha nie je najlepsi caj :( Tou normalnou pripravou myslim, ze nie Gong Fu, ale klasicke luhovanie. Mam ju luhovat ako normlany cinsky zeleny caj, ze s kazdym nalevom pridavam dobu luhovania? alebo ju mam luhovat ako japonsku senchu, ze druhy nalev hned zlievam? to som chcel vediet :) dakujem, ospravedlnujem sa ak som zle sformuloval otazku predchadzajuceho prispevku

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 20:56
od joda
No obecně lépe popsat než jsem to udělal to asi nedokážu. Dzin to má jinak i u každého čaje na webu :)