Stránka 3 z 7

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 21:01
od Dzin Tea Racer
Jde o to, jak je ten čaj zpracovaný.
Pokud po japonsku, tak japonskou pripravu :-)
Pokud po čínsku tak čínskou a tam máš více voleb :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 09:29
od Jamo
Dzin Tea Racer píše:China sencha, mám podobnou zkusenost! Ale china gyokuro, to byl lahodny čaj, neco jako long jing a pi luo chun dohromady s tonem gyokura...

a jak si ho pripravoval ja ho mam doma uz vyse roka lebo som si nepozrel zem povodu a teda nebolo to nic moc :--)
no aj ked po roku to asi bude az na :wink:

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 14:18
od Dzin Tea Racer
Je to mnoho let co jsem ho pil, ale mrkni sem.
http://www.tea-earth.net/tea/green/chinagyokuro.html
Máš podobné?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 14:32
od Jamo
myslim, ze nie som v praci pozriem sa nato lepsie ked budem doma

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 12. 2013 22:51
od FarKy
Zdravim, zajtra idem do zimnej prirody a rad by som si urobil shu puer na jednonalev do 0,5 litrovej termosky, chcem sa spytat, ake mam dat davkovanie a kolko luhovat? lebo s jednonalevmi mam zle skusenosti :D vacsinou mi nevyjdu :( 500ml, 4g, 5 minut je ok?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 12. 2013 23:02
od Dzin Tea Racer
Zkus zimní klasiku. Dej tak 10-15g na 0,5l, plus lžička másla, na špičku nože soli a zalij vroucí vodou. Nech louhovat neustále. Případne nekdo preferuje jeste mléko, ktere se dá asi z 25% místo vody.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 11. 12. 2013 23:13
od FarKy
Zaujimavy recept. Raz vyskusam :), ale ta moja mala termoska je uz dost stara a ten mechanizmus je tam taky, ze by sa listky dostali dovnutra toho mechnizmu :( Inac nezamasti ti termosku to maslo? A prosim povies mi ak chcem klasicky pripravit, tak kolko gramov by si dal?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2013 00:52
od Dzin Tea Racer
Mechanismus se mi s tím nikdy neucpal, jde to pochopitelne udělat zvlast a dát jen jako napoj do termosky. Pak ten čaj vař cca 3 minuty. Pokud tam nedas mléko, tak lze termoska vyčistit. Jinak si poříd termosku jen na tento druh čaje, mám to také tak. Nebo tu se skleneným vnitrkem, tam to jde vyčistit velmi dobre.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 12. 12. 2013 10:04
od Jamo
FarKy píše:Zdravim, zajtra idem do zimnej prirody a rad by som si urobil shu puer na jednonalev do 0,5 litrovej termosky, chcem sa spytat, ake mam dat davkovanie a kolko luhovat? lebo s jednonalevmi mam zle skusenosti :D vacsinou mi nevyjdu :( 500ml, 4g, 5 minut je ok?

asi OK tak nejak robim pu erh v praci, len ho nevazim a odhadom prdnem do cajnika
z jednonalevovym shu som nikdy problem nemal a to ratam aj pokusy zalej a zabudni ;-)
dalsia moznost je proste spravit caj tak ako si zvyknuty, vklude aj na gong fu a zliat jednotlive nalevy dokopy (ideal na chate, ked ma clovek len gaiwan a termosku)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2014 16:46
od paly
Mam otázku ohľadom Assamu. Preco sa vsade uvadza ako jednonalevovy? Mne sa podarilo z brahmaputra valley spravit 3-4 kvalitnne nalevy na styl kvazi gong fu. Nieje skoda z neho robit iba jeden? Ake su vase skusenosti?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2014 16:57
od Dzin Tea Racer
Nějaké jsou opravdu na více nálevů. Je to hodne diskutabilní, škoda neškoda, ty jsi pil jen postupně vsechny chutové vrstvy a jednonálevově se piji vsechny v jednom nálevu (déle louhuješ).

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 14:09
od FarKy
Mam otazku ohladom Formosa olongov v gulickovom tvare. Konkretne ako ich luhujete?
Lebo mne sa zda (1. nalev oplach) 2., 3. a 4. nalev dost slaby a to luhujem 50, 35, 20, 20, 35... 5g/100ml, 90 - 95°C. Na internete som nasiel ovela kratsie casy luhovania. Maju byt tie prve 4. nalevy naozaj take nijake? Do luhovania ratam aj nalievanie a zlievanie, cize ak pisem 50s, caj sa luhuje v zhongu asi 40s.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 14:11
od Dzin Tea Racer
Jaký konkrétně? Zelený kytičkový? Vysokohorský? Více oxidovaný a pečený? V zásade tak aby Ti chutnal. Chvili trvá než se kuličky rozvinou, takže první nálevy nechávej déle. A záleží také na množství čaje.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 14:51
od joda
No většinou se dělá delší oplachovací nálev. A po něm počkat, než lístky nasají vodu, tak minutku dvě. Oplach možno opakovat. Ale třeba vysokohorské čaje bývají jemnější už z principu. Také se čaj během nálevů vyvíjí, sílí a pak slábne.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 16:50
od FarKy
Typ: Svetlý oolong
Kraj: Nantou
Kultivar: Si Ji Chun
Výška: 900 m n. m.
Oxidácia: minimálna
Pečenie: minimalne

To, že sa čaj postupne vyvýja a sílí viem. Ale, že by pri 50s druhom náleve chutil skoro ako voda...? pri davkování 5-6g/100ml?

Tak skusím predĺžiť ten oplach, dakujem :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 19:18
od joda
Mohu se zeptat kde jsi jej koupil? Jinak dle tohohle popisu to je sice ne zrovna vysokohorský, ale světlý taiwanský oolong, takže jemnou chuť bych očekával, jako voda po 50s rozhodně ne. Zkus ho opláchnout opravdu třeba vícekrát.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 19:23
od nerow
Přesně takto se choval světlý taiwan v jedné čajově, asi dva roky starý, zřejmě špatně skladovaný...přesně jak říkáš, úplně bez chuti.. Držel si jen trochu aroma a to bylo vše...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 22:02
od Michaeles
Řekl bych celkem určitě že je to špatně skladovaný oolong. Dostal si ho v zataveném vakuovém balení?

Světlé oolongy jsou většinou velice jemné a někdy několikátý nálev chutná skoro jako voda, ale i po několikátým nálevu je cítit jeho dosti aromatická květinová vůně. Buť ti někdo dal starý oolong nebo nekvalitní nebo špatně skladovaný.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 22:54
od FarKy
Kvalitný určite je, v tom to nebude :) List nie je potrhany, cely a ma len trocha hnede okraje. Rok zberu je 2014.

2 joda: dobre tak, ja skusim experimentovat s poctom a dlzkou oplachov. Myslim, ze to pojde :) Asi mi preto chuti skoro ako voda, lebo som zvyknuty na vyraznejsie caje. Skusim sa este pohrat aj s davkovanim. Ale predlzit oplach ma fakt nenapadlo dakujem :)

2 nerow: stary oolong som uz mal, takze viem ako chuti. A aj listy vyzerali uplne inak. V kvalite to naozaj nebude.

2 Michaeles: Ano v tom alu zipovom sacku, zatavenom.

Dakujem za rady :) Skusim sa s tym este pohrat.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 23:16
od Michaeles
Osobně si myslím, že když je čaj nahnědlý už nebude úplně extra třídy. A myslel jsem spíš jesli byl v zataveném obalu, ale psal si že byl jen v alu sáčku tak to může být i to horší skladování a vůně a chuť prostě už utekly. Z vakuovaného balení se mi ještě nikdy nestalo že by byly potrhané lístky, byl zahnědlý, či byl bez vůně a chuti. Vše je o dobrém čaji a zároveň o dobrém skladování.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 00:34
od FarKy
Napisal som, ze mal hnede okraje. A to sa stava iba pri spravne urobenej oxidacii. Lebo stretol som sa uz aj s listami, ktore mali vo vnutri listov dieri, boli potrhane a mali hnede skvrny. Tento caj o ktorom sa bavime ma pekny, tmavozeleny, nepotrhany list s hnedymi okrajmi.

Aha ty si mysliel vakuove... ne, on bol len v to zipovom sacku, zataveny navrchu :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 10:14
od FarKy
Tak dnes som skusil ten dlhsi oplach. A je to parada! Caj zacal naberat na sile ovela skor a skor sa aj rozbalil. Ide vlastne o to, aby sa tie listy rozbalili a pripravili na opakovacie nalevy. Lebo tento caj mi vobec nechuti, ak sa luhuje v gulickovom stave. Skusim este doladit casy a gramaz, ale hlavny problem bol v tom, ze som robil 5s oplach a listky sa rozbalili az pri 4. naleve. Kdezto, ked som urobil 20s oplach listky boli rozbalene ovela skor a caj zacal silniet uz pri 3. naleve a nie pri 5. Tak dakujem za pomoc :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 03:39
od michaltea83
Zdravim všetkých,
Ja mam Gunpowder twinnigs 100g vakuove balenie v plechovici, a neuverite co sa mi pred 12 rokmi stalo.
Vtedy som nemal žiadne skúsenosti so žiadnymi prípravami, ci kung fu cha, priprava v zhongu , viacnalevova a jednnálevová príprava,
Nemal som ani Britu.
Teraz mam vsetko aj Britu, dokonca som si kupil parny destilator na vodu za 5 hodin urobi 4L vody.

Ale teraz k veci pred tymi 12 rokmi sa mi 2krat do tyzdna alebo aj kazdy den stalo, ze Gunpowder zaliaty 10g /L 70C 3 min. Ta chut bola sladka travova, bez horkosti, zvieravosti a v ustach som mal ako po cigarete - citil som silnu dymovu chut. Ale nebol pritom ani osladeny.
Potom som si pripravil obycajnu susenu matu piepornu sypanu a chutila ako ustna voda - chladiva.

Ako keby v tej vode boli nejake zvlastne latky,

Ta voda, viem ze je kazdy den ina, ale nedokazem si to odpamatat tu chut.

Teraz sa snazim vytvorit z destilovanej vody tu vodu, aby bola stalej kvality. Prezeram web na nejake mineralne pripravky do vody na mineralizovanie.
Ale nasiel som iba VitalWasser, bambusove uhlie - mam doma ale nemineralizovalo to tu vodu.
Este je na webe Cirqua Global Customized Water - Formula A a B pre pripravovatelov caju a kavy.

Dzin, nevies ako dosiahnut tu chut, lebo podla mna mata susena musi chutit ako ustna voda - to je podla mna najlepsia voda.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 12:05
od dayofvictory
michaltea83 píše: dokonca som si kupil parny destilator na vodu za 5 hodin urobi 4L vody.


Obávám se, že jít cestou opětovné mineralizace předtím demineralizované vody za účelem najití vody, které před 12 lety dle paměti nějak chutnala, je trochu marné úsilí.

Každopádně ale držím palce! A pokud ideální vodou najdete, dejte nám vědět, určitě ji rádi okusíme a to myslím zcela upřímně.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 14:23
od Dzin Tea Racer
Destilovanou vodu nepoužívej na čaj :-) Zkus prostě jinou vodu, studánka, studna....