Stránka 4 z 7

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 15:16
od joda
Jestli to dobře chápu, destilka je jen základ. Pak přijde na řadu manuální mineralizace pro docílení vody kýžené chuti.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 15:26
od Dzin Tea Racer
No právě. Do toho bych se asi nepouštěl :-) Přijde mi to hodne složité a vysledek nejistý. Snadnější je najit dobrý zdroj.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 15:31
od michaltea83
Ako to ten Karel Valter - Vse o caji pro cajomily ,v tej knihe myslel, ze destilovana voda z parneho destilatora dava vyborny caj i kavu. Lebo obycajna filtrovana chuti lepsie . Mal som uz doma skoro vsetky gunpowdery - Temple of Heaven, Twinnings, Gunpowder ANNASR, extra camel. A vsetky v plechovici vonaju ako dym. Podla mna len treba najst sposob alebo vodu, ktora tu chut vytiahne - myslim tu dymovu.
Nema niekto odskusanu znacku pramenitej vody ?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 15:38
od Dzin Tea Racer
Pan Valter tam napsal ledacos a jeho kniha je zavádějící, najdes tu o tom thread a je to na webu i prodejců. Pokud se chceš tím řidit, at ti to ukáže. :-)
Každý méně kvalitní Zhu Cha (gunpowder) je kouřovitý, tento čaj v přijatelné kvalite jsem pil jen jednou, urcite značky co jmenujes nejsou ani stredni třída co znám. Zkousel jsi i jiné čaje?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 15:41
od michaltea83
Skusal som skoro vacsinu cajov, dracia studna, tie kuan yin, biele, oolongy, lisovane pu ery - zelene aj tmave.
Ale vsetky ked si ich urobim bez cukru chutia ako tepla voda.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 15:58
od Dzin Tea Racer
To je zvláštní, byl jsi někdy v čajovně? Třeba je chyba ve vodě, ale každý čaj chutná jinak. S šílenou nadsázkou mužeme říci že čaj je teplá voda, ale každá má jinou chut prece. :-)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 16:01
od michaltea83
Bol som vo viacerych cajovniach, ale nechutilo mi to tak ako ked si spravim doma napriklad draciu studnu v zhongu, alebo gyokuro.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 16:20
od Dzin Tea Racer
Zkus nejaký uplně jiný čaj, treba shu puer, Liu Bao.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 16:22
od michaltea83
Dzin, ty osobne aku vodu pouzivas, s ktorou mas najlepsie skusenosti ? Napis bud znacku alebo filter.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 16:33
od Dzin Tea Racer
Tady je dobrá i z vodovodu, používam britu a šungit (kámen který se hodi do vody a delá jí lepší) info najdes tady nebo na netu..

Ale kamarád mi vozí vodu z "ŠUMAVSK0HO PRAMENE", což je vynikající voda která se dodává i do škol, nemocnic atd... mám na ni demižon a vydrzí mi tyden 14 dni a pak jedu pro novou...
B balená voda není dobrá, respektíve je problém skladování, zmena teplot a svetlo z ní udela mnohdy hnus.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 16:36
od michaltea83
Sungitove uhlie drt mam doma, dokonca mam aj bambusove uhlie z Dong Dingu na filtraciu vody, ktore robi vodu sladsou. Prislo mi to z dragonteahouse za tyzden. Lepsie ako sungit mi chutila voda brita 4L a do nej 4 palicky bamabusoveho uhlia na 8 hodin.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 16:49
od Dzin Tea Racer
Ale ta voda je základ si myslím.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2015 16:58
od vrtulnik
Ahojte , pre Vas mozno sprosta otazka, ale zistil (cital) som to az teraz.

Aky dlhy cas medzi nalevmi moze byt? Lebo doteraz som to robil tak, ze som si spravil aj pol litra caju a listky som nechal aj 2 hod. lezat v cajniku. A potom zase zalial.
A teraz som cital, ze listky by nemali vychladnut, resp. do pol hodiny spravit dalsi nalev.
Moze to nejako uskodit/poskodit caj?

Dakujem... :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2015 17:16
od joda
Ano, trochu to zhorší chuť dalších nálevů, zejména zelených čajů. Respektive, co jsem pozoroval, tak když nechám lístky vychladnout, tak první nálev po "odstátí" je výrazný, protože trocha vody na lístcích zbyla a pokračovala v louhování, ale každý další je už méně chutný i výrazný. Jak už jsem psal jinde, tak výjimku tvoří třeba sheng puerhy, které piji i druhý den, ale jen z konvičky z yixingu.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2015 17:19
od vrtulnik
Lebo napr. teraz si robim caj rano do roboty, do 1l termosky (nerezovej) zeleny, pu-erh, biely... na co mam chut. A ked sa vratim po 8 hodinach domov, tak to mozem este zliat? Ci to mam vyhodit...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2015 17:22
od joda
Záleží především na tobě a tvé chuti. V tomto ohledu je zcela irelevantní co kde kdo píše. Zelené a bílé bych osobně nejspíš vyhodil, puerhu bych dal šanci.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2015 17:35
od vrtulnik
Aha :) Dakujem Ti. :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 20. 5. 2015 13:24
od FarKy
Mám otázku. Prosím aké teploty zvoliť na zelené čaje z Yunnanu? Vyššie alebo nižšie? Aké sú vaše skúsenosti?

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 20. 5. 2015 13:29
od joda
Vetsinou mi tyto caje prisly dost hutne a horke, chtel jsem je tedy pri priprave co nejvice zjemnit, volil jsem tedy chladnejsi vodu 70°C a kratsi louhovani v radu 10-15-20s, pote jsem pomalu pridaval teplotu dokud mi to nezaclo chutnat :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 20. 5. 2015 18:21
od nerow
Já na zelené čaje z Yunnanu používám vodu v rozmezí cca 40 až 55 °C. Nelouhuji na jednotlivé nálevy, ale odpíjím kolem 1/3 z gaiwanu a dolévám vodu. Dost mi chutnají louhované vodou o pokojové teplotě s postupným doléváním vody. S tou vyšší teplotou a krátkým louhováním mi moc nechutí.

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 20. 5. 2015 22:12
od FarKy
Dobre, ďakujem :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2015 21:13
od Narasimha
Zdravím, kúpil som si na skúšku lacný japonský čaj Bancha Shizuoka, vie mi niekto poradiť cca ako dlho mam lúhovať prvý nálev? a potom druhý atď. :)

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2015 21:16
od joda
Zalit chladnou vodou okolo 60 stupnu, prvni nalev pul minuty, druhy slit okamzite, treti dej pet deset vterin a pak jen protahuj ...

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2015 21:21
od Narasimha
Diky joda!

Re: Jak připravit konkrétní čaj

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2015 21:30
od joda
Ale lisi se to caj od caje, zacal bych s tim co jsem psal a podle chuti upravil, pokud to bude slabe, muzes zvednout teplotu, nebo protahnout louhovani a naopak .. :) Rado se stalo :)