Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka kov

<<

Standa63

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 30. 4. 2010 18:53

Příspěvek 30. 4. 2010 19:02

Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka kov

Dobrý den, zdravím všechny. :-)

Mám takový laický dotaz: všude se píše, že čaj by se neměl louhovat
přes kovové sítko, apod.

Ale to, že voda na ten čaj se vaří v kovové konvici, nevadí?...
88;-)

Dochází až ke komickým situací: kamarádka, "velká znalkyně přípravy čaje", uvaří vodu na čaj (samozřejmě) v kovové konvici. Zalije touto vodou čaj v keramické konvičce a pak ho přelívá přes bambusové sítko - tady vždy "fachmansky" pomrkává a zdůrazňuje, že právě se nesmí kovové sítko.
Čaj si pak v šálku osladí a zamíchá kovovou(!) lžičkou. :D

Tak co, jak to má správně být?

předem díky
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 30. 4. 2010 19:18

Buď vítán ;-)
Až na ten konec s tou kovou lžičkou a cukrem má pravdu. :-) Jeste to pochopim u Rize ale u klasickeho čaje rozhodne ne!
Kov ovlivnuje chut čaje, nejsem chemik ale docházi tam k reakcim co ovlivnují chut a nejen chut. :-)
Voda je jedno že se vaři v kovove kovnici ale čaj by se nemel už jako nálev dotknout kovu. Není to ale pravdilo, pokud se nerez zatáhne a vyvaři v čaji, tak treba shu puer, dokonce s maslem a solí čí mlekem se dá pít, nejaké červene čaje také. Ale jinak to je hodne poznat na té chuti.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 1. 5. 2010 09:12

Přesně tak, viz čaj alá termoska. Velká mňamka. :-) Jinak sladit čaj je kravina, tak si může vybrat čaje, které vlastně sladké jsou, mají nasládlou vůni i chuť a bez cukru, ten zkrátka až na výjimky škodí a chuť spíš potlačí.
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

Standa63

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 30. 4. 2010 18:53

Příspěvek 1. 5. 2010 09:18

Prosím, nebavme se o slazení.

Téma je o kovu. Takže kovová lžička také ne?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2010 10:09

Jak jsem psal na hotovy caj = nalev uz zadny kov! Nekdy v cajovnach vidis nerezova sitka, ale jsou hodne zatazena, ale zkus to a uvidis, Tobe musi caj chutnat ;)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 5. 2010 11:20

Dzin má pravdum, pokud jde o vaření vody a styku s kovem. Čaj a voda je rozdílně reagující prostředí.
Můj subjektivní názor je, a tak to prosím berte, že nerez (např. sítko, či lžička) ovlivňuje chuť a další parametry naprosto minimálně. Skoro bych řekl že je neovlivňuje vůbec. Mohu uvést mnoho důkazů, včetně zkušenosti, nicméně je to natolik citlivé téma, že to nerad rozviřuji.
A slazení čaje.....??? Vlastně proč ne??? Já to nedělám, ale proč bych to někomu vytýkal jako chybu. Ať každý pije čaj, jak mu chutná. Hlavně ho pijte!! :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2010 11:22

To ovlivnování je různé jsou čaje kde to nepocitíš taky záleží na tvrdosti vody, ale jemné čaje tam to znát je, když se hodne zatahne nerez tak to prakticky znát není ale mě osobne kov a čaj k sobe moc nejde, stejne jako plast. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Standa63

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 30. 4. 2010 18:53

Příspěvek 1. 5. 2010 15:36

Ještě jedna věc: když už se tu píše, že čaj by v kontaktu s kovem být neměl, co ale jeho skladování?
Zrovna tady se doporučuje čaj skladovat v plechových nádobách...

edit: Upraven odkaz Tea Racer
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2010 16:50

Tak hlavne v te sekci je plechová doza až na posledním místě když pomineme papírovou krabičku. Napsal jsi to tak jako kdybych to doporučoval na prvnim miste, to zdaleka ne.
A hlavne znovu opakujeme, suchy čaj nebo samotná voda a nálev se nemůže srovnávat. Suchy čaj můžeš mit v plechove krabičce. Ale ne čaj jako nálev.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Kazisvet

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 84

Registrován: 25. 12. 2008 12:22

Příspěvek 22. 6. 2010 13:25

Ja osobne k príprave čaju používam iba kovové sitko. Samozrejme som ho pred prvým použitím 3x prevaril, a teraz približne po ročnom používaní už ani nie je poznať že je z kovu aké je "začajované". Ale teda, tiež ma zaujímal fakt, že vraj sa tým chuť čaju mení. Skúsil som teda aj bavlnené sitko, bambusové sitko, skúšal som aj čaj volne vložiť do sklenenej kanvice a zaliať ho a následne bez akéhokoľvek dotyku s iným materiálom ako sklom preliať do šálky...a chuť sa mne osobne vždy zdala rovnaká. Skúšal som to s rôznymi čajmi ako napr. Karigane Sakuraba, Tamacha, Yue Guang Bai, rôzne Sencha. Chuť stále rovnaká. A preto, som aj pri kovovom sitku ostal nakoľko mi to príde ako najjednoduchšia príprava čaju :)
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 22. 6. 2010 15:46

Nejjednodušší je dle mého názoru gaiwan :-) Osobně si také myslím, že na už hodně používaném sítku (jen na čaj a ideálně jen dle skupin čajů, nemíchat světlé oolongy s černými pchuery) nemůže být objektivně poznatelná změna. Ale jen při použití přelíč čaj přes sítko a zpátky dát lístky do nějaké jiné nádoby. Nenechával bych je dlouhodobě v sítku (případ takových těch louhovacích kalíšků apod.)

Leda pak ještě subjektivní psychologický efekt, ten je například i u mě.
<<

Lukmignon

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 9

Registrován: 15. 5. 2012 12:31

Příspěvek 16. 5. 2012 14:33

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

já bych se chtěl k tomuto zeptat - chci si připravit čaj v konvici yixing, poté přelít do porcelánového šálku a lehce osladit medem.
v tomto případě nesmím med rozmíchat lžičkou? i těch pár vteřin vadí? jaký postup by byl tedy nejlepší?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 5. 2012 15:56

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

Ano i ta chvilka dokaéže znehodnotit chut i latky ktere se pri styku s kovem reagují. Stříbro by nemělo vadit, drevena lzicka také ne, sklo také ne...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Lukmignon

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 9

Registrován: 15. 5. 2012 12:31

Příspěvek 16. 5. 2012 16:16

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

o jedný skleněný lžičce vím, tak super :) díky
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 16. 5. 2012 16:48

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

Na med používám bambusové hůlky :)
<<

Lukmignon

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 9

Registrován: 15. 5. 2012 12:31

Příspěvek 16. 5. 2012 17:02

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

tak já doufám, že ta skleněná lžička postačí.

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz