Stránka 1 z 1

Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka kov

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2010 19:02
od Standa63
Dobrý den, zdravím všechny. :-)

Mám takový laický dotaz: všude se píše, že čaj by se neměl louhovat
přes kovové sítko, apod.

Ale to, že voda na ten čaj se vaří v kovové konvici, nevadí?...
88;-)

Dochází až ke komickým situací: kamarádka, "velká znalkyně přípravy čaje", uvaří vodu na čaj (samozřejmě) v kovové konvici. Zalije touto vodou čaj v keramické konvičce a pak ho přelívá přes bambusové sítko - tady vždy "fachmansky" pomrkává a zdůrazňuje, že právě se nesmí kovové sítko.
Čaj si pak v šálku osladí a zamíchá kovovou(!) lžičkou. :D

Tak co, jak to má správně být?

předem díky

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2010 19:18
od Dzin Tea Racer
Buď vítán ;-)
Až na ten konec s tou kovou lžičkou a cukrem má pravdu. :-) Jeste to pochopim u Rize ale u klasickeho čaje rozhodne ne!
Kov ovlivnuje chut čaje, nejsem chemik ale docházi tam k reakcim co ovlivnují chut a nejen chut. :-)
Voda je jedno že se vaři v kovove kovnici ale čaj by se nemel už jako nálev dotknout kovu. Není to ale pravdilo, pokud se nerez zatáhne a vyvaři v čaji, tak treba shu puer, dokonce s maslem a solí čí mlekem se dá pít, nejaké červene čaje také. Ale jinak to je hodne poznat na té chuti.

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 09:12
od tomdo
Přesně tak, viz čaj alá termoska. Velká mňamka. :-) Jinak sladit čaj je kravina, tak si může vybrat čaje, které vlastně sladké jsou, mají nasládlou vůni i chuť a bez cukru, ten zkrátka až na výjimky škodí a chuť spíš potlačí.

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 09:18
od Standa63
Prosím, nebavme se o slazení.

Téma je o kovu. Takže kovová lžička také ne?

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 10:09
od Dzin Tea Racer
Jak jsem psal na hotovy caj = nalev uz zadny kov! Nekdy v cajovnach vidis nerezova sitka, ale jsou hodne zatazena, ale zkus to a uvidis, Tobe musi caj chutnat ;)

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 11:20
od Stan
Dzin má pravdum, pokud jde o vaření vody a styku s kovem. Čaj a voda je rozdílně reagující prostředí.
Můj subjektivní názor je, a tak to prosím berte, že nerez (např. sítko, či lžička) ovlivňuje chuť a další parametry naprosto minimálně. Skoro bych řekl že je neovlivňuje vůbec. Mohu uvést mnoho důkazů, včetně zkušenosti, nicméně je to natolik citlivé téma, že to nerad rozviřuji.
A slazení čaje.....??? Vlastně proč ne??? Já to nedělám, ale proč bych to někomu vytýkal jako chybu. Ať každý pije čaj, jak mu chutná. Hlavně ho pijte!! :-)

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 11:22
od Dzin Tea Racer
To ovlivnování je různé jsou čaje kde to nepocitíš taky záleží na tvrdosti vody, ale jemné čaje tam to znát je, když se hodne zatahne nerez tak to prakticky znát není ale mě osobne kov a čaj k sobe moc nejde, stejne jako plast. :-)

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 15:36
od Standa63
Ještě jedna věc: když už se tu píše, že čaj by v kontaktu s kovem být neměl, co ale jeho skladování?
Zrovna tady se doporučuje čaj skladovat v plechových nádobách...

edit: Upraven odkaz Tea Racer

PříspěvekNapsal: 1. 5. 2010 16:50
od Dzin Tea Racer
Tak hlavne v te sekci je plechová doza až na posledním místě když pomineme papírovou krabičku. Napsal jsi to tak jako kdybych to doporučoval na prvnim miste, to zdaleka ne.
A hlavne znovu opakujeme, suchy čaj nebo samotná voda a nálev se nemůže srovnávat. Suchy čaj můžeš mit v plechove krabičce. Ale ne čaj jako nálev.

PříspěvekNapsal: 22. 6. 2010 13:25
od Kazisvet
Ja osobne k príprave čaju používam iba kovové sitko. Samozrejme som ho pred prvým použitím 3x prevaril, a teraz približne po ročnom používaní už ani nie je poznať že je z kovu aké je "začajované". Ale teda, tiež ma zaujímal fakt, že vraj sa tým chuť čaju mení. Skúsil som teda aj bavlnené sitko, bambusové sitko, skúšal som aj čaj volne vložiť do sklenenej kanvice a zaliať ho a následne bez akéhokoľvek dotyku s iným materiálom ako sklom preliať do šálky...a chuť sa mne osobne vždy zdala rovnaká. Skúšal som to s rôznymi čajmi ako napr. Karigane Sakuraba, Tamacha, Yue Guang Bai, rôzne Sencha. Chuť stále rovnaká. A preto, som aj pri kovovom sitku ostal nakoľko mi to príde ako najjednoduchšia príprava čaju :)

PříspěvekNapsal: 22. 6. 2010 15:46
od IkE Blaster
Nejjednodušší je dle mého názoru gaiwan :-) Osobně si také myslím, že na už hodně používaném sítku (jen na čaj a ideálně jen dle skupin čajů, nemíchat světlé oolongy s černými pchuery) nemůže být objektivně poznatelná změna. Ale jen při použití přelíč čaj přes sítko a zpátky dát lístky do nějaké jiné nádoby. Nenechával bych je dlouhodobě v sítku (případ takových těch louhovacích kalíšků apod.)

Leda pak ještě subjektivní psychologický efekt, ten je například i u mě.

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 14:33
od Lukmignon
já bych se chtěl k tomuto zeptat - chci si připravit čaj v konvici yixing, poté přelít do porcelánového šálku a lehce osladit medem.
v tomto případě nesmím med rozmíchat lžičkou? i těch pár vteřin vadí? jaký postup by byl tedy nejlepší?

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 15:56
od Dzin Tea Racer
Ano i ta chvilka dokaéže znehodnotit chut i latky ktere se pri styku s kovem reagují. Stříbro by nemělo vadit, drevena lzicka také ne, sklo také ne...

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 16:16
od Lukmignon
o jedný skleněný lžičce vím, tak super :) díky

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 16:48
od IkE Blaster
Na med používám bambusové hůlky :)

Re: Kovová sítka, kovové lžičky, kovové konvice.... zkrátka

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 17:02
od Lukmignon
tak já doufám, že ta skleněná lžička postačí.