www.zalozfirmu.cz

Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

<<

CreAtive_34

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 1. 2008 21:10

Bydliště: Litvínov, severní čechy

Příspěvek 25. 1. 2011 22:57

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Já používám gaiwánek na čaje, na které nemám konvičku a nebo pokud si chci jen tak popít... Pokud si chci čajík vychutnat a užít, sáhnu po konvičce. Přijde mi taková... "vznešenější" ;-)
Obrázek
V chuti jednoho šálku čaje můžete někdy objevit pravdu o všech nečíselných formách vesmíru.
Kyongbong Sunin
<<

Pat-Pej

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 175

Registrován: 25. 11. 2009 20:01

Příspěvek 25. 1. 2011 23:03

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Souhlas! Sice zatim yixingovou konvičku zataženou nemám...takže doma zkušenost jen s porcelánovou...ale v čajovně už jsem si z yixingové čaj
dal,takže naprostý souhlas s CreAtivem!
Šálek čaje je jako váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 25. 1. 2011 23:26

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Většinou se vše dělá ještě v menších provedeních (150ml) a je problém sehnat větší :) Zhongy mám o něco radši (ikdyž jsem si teď hodně oblíbil novou konvičku, ale to bude obdobím, že teď piji hodně červených), ale ve výsledku to nehraje moc roli. Jinak ano, princip je stejný.

A u obojího je možné narazit na nesnáze, u konvičky se může z části ucpat hubička, takže protéká moc pomalu; u zhongu se mi občas stává, že mám škvíru moc malou (=stejný problém), už mi i jednou sklouzlo víčko a lístky jsem si vysypal do misky (naštěstí oolong, takže jsem je jen vylovil :) ).
<<

Parfeman

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 43

Registrován: 21. 1. 2011 13:35

Příspěvek 25. 1. 2011 23:57

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

jasně, takže pro něco se více hodí konvička a pro něco shongíček :), ok, dík
<<

jannypana

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 3

Registrován: 12. 5. 2011 09:46

Příspěvek 12. 5. 2011 09:55

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Doufám, že Ti neporadím špatně, ale já tohle řeším u jedné ze svých konviček, má kolem 3dl. Když piju sám a použiju jí, zalívám jí jen nad polovinu a žádný problém nepozoruji. A ani mně nenapadá důvod, proč by to mělo ovlivnit chuť, teda, pokud tam dáš správné množství čaje :D
<<

-yogi-

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 17

Registrován: 8. 8. 2012 11:32

Příspěvek 10. 8. 2012 11:29

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Chcel by som sa spytat, ake objemy gaiwanov pouzivate, ked pijete samy? (asi objem zalezi aj od druhu caju) caj by som zlieval do misky cca. 50ml (mam 4ks pre vacsi pocet ludi, ale to by som riesil konvickou)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9405

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 10. 8. 2012 11:44

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Mám jich celou řadu od 100ml po 300ml. Idealní pro jednoho je asi 150 ml. Nemusíš nutně větší gaiwan plnit zcela. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 11. 8. 2012 16:53

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Také jich už vlastním více, ale s časem pozoruji příklon k použivání menších objemů, cca 100 ml, teď můj nový kousek má nejspíš i pod. A to i když čaj připravuji pro dva lidi. Pro více lidí pak buď konvička, nebo gaiwan 300 ml.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 13. 2. 2013 14:15

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

mozem sa opytat ked miesam cajove listky s poklickou, ktora ma zabrusene hrany (bez glazury), neposkodim tym glazuru z vnutra zhongu? lebo dost to skripe ... a dalej cital som ze ked prikryjete zeleny caj v zhongu pocas luhovania tak moze ziskat chut po varenej zelenine. Pocas luhovania ho nezakryvam, ale co ked chcem robit dalsie nalevy s hodinovym odstupom? treba zhong prikryt ked tam lezi 45 - 60 minut caj?
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 13. 2. 2013 14:26

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Já se snažím míchat vždy tak aby se o sebe poklička a tělo gaiwanu třely co nejméně. Louhuji jak kdy a co, s odklopenou pokličkou i s přiklopenou. Zelené nejčastěji s otevřenou, ale chuť po vařené zelenině jsem zatím z moc čajů nedokázal dostat :-) Mezi nálevy každopádně zakrývám aby lístky zůstaly co nejdéle teplé.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 13. 2. 2013 14:52

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

ako dokazes miesat tak, aby sa poklicka netrela o gaiwan? viem si to predstavit, da sa to, ale v tom pripade nepojdes s poklickou az tak hlboko ako ked sa trie o gaiwan, cize iba presuvas kvapalinu na hladine a takto sa velmi tie listky na spodku nezamiesaju... btw: mna to cajovanie tak zacalo bavit, je neuveritelne ze zmena mnozstva caju o 0,5 gramu, teplota o 1°C, luhovanie o par sekund dlhsie, nahriatie atd. dokaze spravit neskutocnu zmenu v chuti ... :)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 13. 2. 2013 17:16

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

No ono většinou mám lístků plný gaiwan, takže se mi to promíchá dobře už jen samotným posunováním listu z hladiny dolu. A pak také hlavně když mám lístků plný gaiwan nemusím to ani promíchávat, ale to je jiná věc a souvisí s dávkováním a obecně způsobem přípravy. Nedosáhnu pokličkou až na dno, to ne, ale bez cinknutí dosáhnu tak do půlky, možná více. Samozřejmě že se občas otřu, ale snažím se to minimalizovat. Jinak i tím jak vyvoláš v gaiwanu proudění klidně mělkým mícháním se ti to rozmíchá neboť se voda z hladiny dostane k lístkům dole

A k tvé úplně původní otázce - má glazura zatím vypadá na všech gaiwanech ok :-)

btw ano, také rád experimentuji a baví mě to, jinak čaj mám jako takové hobby pro relax mimo školu a práci, padne na něj většina mého volného času :-)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 14. 2. 2013 09:18

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

k tomu miesaniu nejde ani o to miesat listky ale o to miesat vodu aby tam nebol gradient chuti, pokial ma clovek nalievacik/velku misku do ktorej to preleje nieje miesanie nutne, skor sa to odporuca pokial sa pije priamo z gaiwanu :-)
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 14. 2. 2013 09:47

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

To je snad jasné, jen jsem říkal že i samotným posunováním lístků se mi nálev v gaiwanu rozmíchá, když je tam toho listu hodně. "Gradient chuti" lze obejít i postupným rozléváním do připravených šálků, kdy když rozléváme do dvou tak do první nalijeme do půlky, druhý celý a pak doplníme první. Pro víc šálků analogicky. Za předpokladu lineárně sílícího nálevu to vede k rovnoměrně silnému nálevu ve všech šálcích ;-)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 708

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 14. 2. 2013 10:50

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Tak ta poslední věta stojí za to. Jsou prostě takové, jež lze rovnou tesat do kamene. :-)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 14. 2. 2013 13:25

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Takhle po ránu po mně nemůžete chtít nějaké zázraky :-)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 14. 2. 2013 21:23

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

tak to ma vobec nenapadlo ten gradient chuti, ale mate pravdu, doteraz som si myslel ze proste rozlejem do misiek a je to, ale zistil som ze aj toto rozlievanie do misiek ma urcite pravidla :D to je sialene :D cim viac je cajovanie zlozitejsie, tym vacsia zabava je to pre mna :D btw: aky mate nazor na pripravu japoncov v zhongu? dá sa to vobec? ide iba o pocit ze japon + kyusu alebo je to jedno?
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 696

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Brno/Vysoké Mýto

Příspěvek 14. 2. 2013 22:15

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Dá se to... pokud nemáš jinou volbu.
Rozhodně se ale lépe louhují v Shiboridashi, Hohin, Hobin, (již zmiňovaném) Kyusu.
<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 14. 2. 2013 23:03

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Japonci se v gaiwanu louhovat dají, ale to rychlé slívání chce trochu tréninku. ;-) Jinak čajování se možná zdá složité, ale já jsem se dostal do fáze, kdy si říkám, že to je vlastně strašně jednoduché. Člověk se spoustu věcí naučí a pak už je ani neřeší, dělá je automaticky. A na takové radosti jako čajový obřad se můžu rovnou vykašlat. Gaiwan, miska, čaj, voda. Miska je volitelná. :-)
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 14. 2. 2013 23:40

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

ja by som si celkom rad vyskusal Gong Fu Cha :), ale zarial som student a nemam na to cas, priestor a ani peniaze :( takze gaiwan a miska sa mi teraz zda najvhodnejsia volba pre pitie caju...
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 15. 2. 2013 00:51

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

gonfu fu cha sa da aj s gaiwanom a ani casu to az tak vela nezabera, si student ak nieco mas je to prave cas (ver mi bude to len horsie)
ku gradientu farieb, ono to krasne vidno hlavne na tmavsich cajoch skus nejaky tmavy pu erh postupne odlievat a to bude az bit do oci
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 25. 2. 2013 19:06

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

a este jednu malicku otazku mam... Daju sa robit Darjeelingy v zhongu? viem, ze zhong je hlavne na zeleny, biele, oolongy, ale dali by sa v nom urobit aj viac fermentovane caje?
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 696

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Brno/Vysoké Mýto

Příspěvek 25. 2. 2013 19:15

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Samozřejmě že dají. Někdo sice u Derjeelingu preferuje přípravu na jeden nálev, ale já osobně dávám přednost vícenálevové přípravě v porcelánovém zhongu.
...fermentované - myslel jsi oxidované, že? Fermentované jsou Hei Cha a Pu-Erh.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 25. 2. 2013 19:19

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Občas si také DJ připravím, tak na 2-3 nálevy ve 250ml zhongu, ale ráno jen jednonálev do 250ml konvičky :)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 709

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Prešov

Příspěvek 3. 6. 2013 20:23

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

Ja pripravu v zhongu milujem :) Hlavne kvoli tomu ze sa v nom moze pripravit hocijaky druh caju. Casom clovek ziska ten spravny cit a nauci sa zlievat zhong bez toho, ze by do misky padali listky :) A to miesanie listkov je uzasne :) Pri konvicke si myslim ze nemas taky blizky vztah k listkom.
PředchozíDalší

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz