Stránka 1 z 4

Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 00:05
od Aniki
Chci si pořídit svůj první Zhong a vzhledem k tomu, že zatím bude jediný, řeším velikost. Obvykle piji sám z misky 1dl, tedy by stačil Zhong odpovídající velikosti. Pokud budeme dva, budu potřebovat Zhong velikosti cca 2dl. A teď pointa: Pokud si pořídím větší, ale budu ho zalévat jen do poloviny, aby mi to dalo akorát na jednu misku čaje, ovlivní to nějak chuť nebo kvalitu? Myslím to, že Zhong nebude plný. Možná to nemá vliv a otázka je hloupá, proto prosím zkušenější o názor. Komplexnější sadu nádobí si zatím nechci pořizovat. Díky.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 01:06
od CreAtive_34
Doufám, že Ti neporadím špatně, ale já tohle řeším u jedné ze svých konviček, má kolem 3dl. Když piju sám a použiju jí, zalívám jí jen nad polovinu a žádný problém nepozoruji. A ani mně nenapadá důvod, proč by to mělo ovlivnit chuť, teda, pokud tam dáš správné množství čaje :D

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 07:41
od Aniki
Mě to napadlo vpodstatě proto, že pokud tam bude větší prázdný prostor (tím, že není plný), aby to nebylo podobné, jako by byla odklopená poklička, což by podle všeho už vliv na čaj mělo.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 11:18
od Dzin Tea Racer
Pochopitelně takto čaj pripravovat lze, pokud to nevadi tobe, tak čaji moc ne. Jde o to že méně vodu ve velke nadobe bude rychleji chladnout. :-)

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 11:31
od IkE Blaster
Pokud je už zhong zahřátý, tak ani chladnout rychleji nebude. Chuť ovlivníš množstvím čaje a způsobem (časem), doporučuji ten zhong alespoň trochu zahřát před vložením čaje a zalitím (stačí i cca 60°C voda z karmy/bojleru)

Běžně to tak dělám, zhong mám 200ml, u většiny čajů dělám 4-7g čaje na gongfu způsob a piji z 200ml misky. Když ve více lidech, tak akorát rozlévám do menších misek, což ale nerad dělám, tak se snažím používat konvičku (při slévání ze zhongu jde blbě přestat v polovině a ani rychlost se nedá přesně odhadnout).

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 11:42
od Dzin Tea Racer
2 Ike: Ty jsi to asi nepochopil, on bude mit zhong vetsi a bude ho zaplnovat do pulky, takže to bude rychleji chladnout, navic nelze ho zahrivat pri dalsich nalevech, jen pri prvnim, nebude prece vyndavat listky. Ty pises 200ml zhong a 200ml miska. On to tak nechce, chce 200ml zhong a 100ml miska :)

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 12:58
od Aniki
Já to shrnu. Ve většině případů bude varianta A) Zhong 200ml, miska 100ml. Občas varianta B) Zhong 200ml a 2x miska 100ml.

Při variantě B není co řešit, celý obsah plného Zhongu se rozlije do dvou misek. Jediná nesnáz může být to co píše IkE Blaster, že se se sléváním blbě přestává.

Při variantě A se tedy Zhong zaleje do poloviny, aby vydal akorát na jednu misku. Tady má nastat problém s rychlým vychladnutím čaje při dalších nálevech, kdy nemůžu Zhong předehřát. Takže jestli to správně chápu, jde o chladnutí "při louhování"? Tam bude záležet jak rychle to vlastně vůbec stihne vychladnout. V podstatě se totéž děje v konvičce, kde je čaje víc a dolévá se průběžně po vypití misky. To se nejlépe ukáže v praxi.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 13:01
od CreAtive_34
a co třetí možnost, tu praktikuji já, pokud piji například s přítelkyní, nebo s jedním dalším člověkem - gaiwánek vyjde zhruba na 4 mističky (jsou malé) a protože jsme 2 naliju tea do "džbánku" a z něj rozlívám do těch 2 mističek. :-)

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 13:11
od Aniki
CreAtive_34 píše:a co třetí možnost, tu praktikuji já, pokud piji například s přítelkyní, nebo s jedním dalším člověkem - gaiwánek vyjde zhruba na 4 mističky (jsou malé) a protože jsme 2 naliju tea do "džbánku" a z něj rozlívám do těch 2 mističek. :-)


To by třeba taky šlo, ať se lépe slévá na víckrát. Myslím, že to všechno vyzkouším a uvidím. Každopádně to tedy vypadá, že to koupím, jak jsem chtěl, gaiwan 200ml a 2 misky po 100ml.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 13:12
od CreAtive_34
Tohle má hlavně výhodu v tom, že to prostě vyleješ z gaiwanu najednou a pak už se s tím lépe pracuje... ;-)

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 13:17
od Dzin Tea Racer
To radeji rovnou koupit slevátko :-) Konvička funguje stejne, naleva se plna a vylevá plná. A Yixing drzi teplo daleko lépe než porcelán. Já bych to až tak uplne nepitval. Pokud mas cvik tak ani kapka do nekolika šálků. V Čině se dokonce dela to, že zalije čaj treba 3x hned aby nevychladl zhong nebo konvicka a sleváš do jednoho slévatka a takže se Ti smíchají treba 3 nalevy. To je každeho vec. Já myslim že investice par korun do slevatka nebo mensiho zhongu je daleko více na míste.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 17:03
od IkE Blaster
Dzin Tea Racer: Pochopil jsem to dobře. Když vezmeš větší chladný zhong, tak se musí ohřát o čaj celý = více spotřebovaného tepla než u menšího zhongu. Když ho předehřeješ, tak toho tepla bude mnohem méně, je tam menší teplotní rozdíl. A nikdy v něm není čaj tak dlouho, aby to časem rychleji chladlo.

Řešení s džbánkem/slévátkem je možné, ale je to o tom, jestli to bez něj bude vyhovovat a půjde. Pokud ano, tak je to o jeden kus nádobí na mytí méně, což se pro někoho vyplatí. Pokud by to šlo rozlévat dobře, tak ani nemusí mít džbánek, ale může mít jen 2 misky na čaj (pro jednoho člověka)




Osobně bych to taky ale řešil koupením dalšího menšího zhongu. Když to nebudeš brát nějak historicky, tak se koupí za pár korun.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 17:43
od Pat-Pej
Můžu se zeptat, jaká je výhoda gaiwanu oproti degustačnímu šálku, pokud jsou stejně velké? Nechci řešit vzhled, ale jen praktičnost, protože se mi zdá, že degustační šálek se podstatně lépe slévá. Při použití gaiwanu jsem se i opařil a protože byl celý horký (bez ucha) tak i manipulace s ním byla komplikovaná a nepříjemná. Myslím si proto, že degustační šálek je praktičtější, ale není gaiwan vhodnější z nějakého důvodu? Nebo jak řešíte uchopení gaiwanu nějakou utěrkou?

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 18:48
od Dzin Tea Racer
Pat-Pej : Žádny rozdil :-) Pokud drziš gaiwan spravne nemužes se spalit :-) a jde to jednou rukou...

2 Ike: Já myslim že ne tak uplne. Proved si klidne pokus. Ale ikdyby velky gaiwan zahřál, tak druhy a dalsi nalevy už ho nepredehreje... takže to neni ono. kungfu cha se peclive hlida vše na max. A človek by se divil že rozdil 5°C může mit u nejakych čaju fatalní dopad na chut a vůni. Takovy 2x vetsi zhong bude 2x rychleji chladnout, na nenaročné piti beznych čajů je jak jsem rekl skoro jedno :-)

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 19:49
od Pat-Pej
A jak se drží správně? Mohl bych těš poprosit o fotodokumentaci? Mám určitou představu, ale stejně se přece dotýkáš horké stěny ne? Když to naléváš nebo ho můžeš chytit za chladné plochy?

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 20:25
od Dzin Tea Racer
Drží se viz. foto, ale zhong by měl mít malinko otevřene okraje, to necitíš vubec nic. Drž ho s citem. :-)
Když vidím po čajovnách jak to tam slévají a spálí si dokonce obě ruce ... :-)

Obrázek

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 21:35
od IkE Blaster
Osobně si myslím, že tady záleží na pár faktorech:

1) Doba louhování. Pokud krátce, tak takto zhong udržím. Pokud déle a při 100°C, tak opravdu nemám šanci, mám jemnou kůži (co byste chtěli od ajťáka :D )

2) Víčko zhongu - může mít buď glazované hrany, nebo zbroušené hrany. Ty glazovaná se udrží ve stejné pozici hůře, zbroušené drží jak přibité :)

3) Velikost zhongu - ten 200ml je opravdu "o hubu" takto udržet. Proto jsem si zvykl používat jiný postup a nevidím jediný důvod, proč bych to tak neměl dělat (pohodlí je podle mě přednější, než rituály a zvyky, stále jde jen o vychutnání si čaje):
jednoduše slévat i s podšálkem. Nechám zhong na podšálku, poté uchytím oběma rukama a když čaj přetéká do misky, tak už to celé udržím i jednou rukou. Zpátky na stůl pokládám raději opět oběma (dle velikosti zhongu, ten 200ml je dost velký, takže jistota je jistota). Mám jeden maličký, který takto udržím od začátku jednou rukou.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 21:36
od IkE Blaster
Jsem našel s tím menším zhongem:

Obrázek

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 21:41
od Dzin Tea Racer
Právě o tom hovořím, ta tradični varianta je velmi pohodlná a nepálí to ani pri max. teplotě. Navic si uvedom že hodně zhongů nema ten podšálek, to by Tvá varianta už byla na popálení. :-) Čím více částí tím vetsi pravdepodobnost že ti sklouzne. I evropané nachvají podšálek na stole. Jestli Ti vyhovuje Tvuj netradiční způsob, nikdo Te nenutí ho pouzivat. Ale já zustanu u lety proverený jednoduchy a prakticky způsob. Každy si musí vyzkouset.
Ať ja hrana jakákoliv nepálí to vubec.

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 23:02
od Aniki
Našel jsem takové hezké instruktážní video na YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=gqP3lFPd ... re=related[/url]

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 23:07
od IkE Blaster
Lze bez větších problému i bez podšálku, protože většinou ten "výstupek" zespoda je chladnější než zbytek zhongu. U menších to občas sleju tím klasičtějším způsobem (viz tvá fotka), ale u většího si netroufnu. A u toho menšího asi musím něco dělat blbě, protože po 2min při zalití 100°C mám co dělat, ho udržet (naposledy, co jsem takhle dělal jiaogulan).

Každopádně platí to, co jsi psal - každý to dělá tak, jak mu to vyhovuje.

Evropané maj na 99% picích potřeb ucha, u čeho nechávají podšálek? Zhong tu běžný není ani dnes a nebyl ani dříve. Ještě spíše, co slévají?

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2010 23:40
od Dzin Tea Racer
Když půjdes do restaurace, dostanes podšálek na čaj, kávu, apod. Já jen dodal jak to dělají v Číně odkud tento nápoj i nádoby vzeslo. A myslim že tím pádem maji vetši zkusenosti. Mě to tak taky sedí a vyzkousel jsem i Tvuj způsob kdysi.

PříspěvekNapsal: 27. 8. 2010 02:23
od Pat-Pej
Tak nějak podobně jsem se to pokoušel dělat, ale holt to bude chtít praxi nebo degustační šálek :D. Díky moc za pomoc a foto!

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2011 22:22
od Parfeman
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale: proč nekdo připravuje čaj v konvičce a jiný v shongu? co ten shong vlastně přesně je? Je to jiná alternativa konvičky nebo je to spojené s tradicemi číny či japonska pro přípravu čajů? V obou se zalévá čaj horkou vodou a po vyluhování se slévá a nálev se opakuje pokud je čaj pitelný. Kldně odpovězte krátce a jednoduše, určitě někde na tomtoforu na to ještě narazím. Pro mě je důležité aby všechny nádoby (kromě misek nebo šálků) měli stejný objem a jelikož teď si dělám cca 250ml čaje 2x denně (tak nějak), netuším jestli se v takto malém objemu dělají konvičky nebo ony shongy (konvičky nejspíš asi jo, kolem 300ml). Jelikož jsem téměř nevidomej tak musím mít stejný objem pro vše abych nepřelil, tzn. yixinská konvička 0,3l, džbánek nebo jiná, glazovaná konvička stejného či většího objemu apod. Ale to jsem odbočil. Jak je to tedy stím používáním shong vs. konvička? Děkuju. PS: pokud admini nebudou chtít zahlcovat toto téma odpověďmi, které tu možný už někde jsou, prosím můžete mě kontaktovat i na ICQ 197299316.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2011 22:42
od Pat-Pej
Obvykle jde jen o pocit. Někdy si něco rád udělám v zhongu (gaiwanu...jiný název pro zhong) a jindy v konvičce.
V Číně se prý říká, že gaiwan je pro jednoho a konvička pro více lidí. Ale myslím si, že použití je prakticky stejné.