Stránka 2 z 4

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2011 22:57
od CreAtive_34
Já používám gaiwánek na čaje, na které nemám konvičku a nebo pokud si chci jen tak popít... Pokud si chci čajík vychutnat a užít, sáhnu po konvičce. Přijde mi taková... "vznešenější" ;-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2011 23:03
od Pat-Pej
Souhlas! Sice zatim yixingovou konvičku zataženou nemám...takže doma zkušenost jen s porcelánovou...ale v čajovně už jsem si z yixingové čaj
dal,takže naprostý souhlas s CreAtivem!

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2011 23:26
od IkE Blaster
Většinou se vše dělá ještě v menších provedeních (150ml) a je problém sehnat větší :) Zhongy mám o něco radši (ikdyž jsem si teď hodně oblíbil novou konvičku, ale to bude obdobím, že teď piji hodně červených), ale ve výsledku to nehraje moc roli. Jinak ano, princip je stejný.

A u obojího je možné narazit na nesnáze, u konvičky se může z části ucpat hubička, takže protéká moc pomalu; u zhongu se mi občas stává, že mám škvíru moc malou (=stejný problém), už mi i jednou sklouzlo víčko a lístky jsem si vysypal do misky (naštěstí oolong, takže jsem je jen vylovil :) ).

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2011 23:57
od Parfeman
jasně, takže pro něco se více hodí konvička a pro něco shongíček :), ok, dík

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 12. 5. 2011 09:55
od jannypana
Doufám, že Ti neporadím špatně, ale já tohle řeším u jedné ze svých konviček, má kolem 3dl. Když piju sám a použiju jí, zalívám jí jen nad polovinu a žádný problém nepozoruji. A ani mně nenapadá důvod, proč by to mělo ovlivnit chuť, teda, pokud tam dáš správné množství čaje :D

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2012 11:29
od -yogi-
Chcel by som sa spytat, ake objemy gaiwanov pouzivate, ked pijete samy? (asi objem zalezi aj od druhu caju) caj by som zlieval do misky cca. 50ml (mam 4ks pre vacsi pocet ludi, ale to by som riesil konvickou)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2012 11:44
od Dzin Tea Racer
Mám jich celou řadu od 100ml po 300ml. Idealní pro jednoho je asi 150 ml. Nemusíš nutně větší gaiwan plnit zcela. :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2012 16:53
od joda
Také jich už vlastním více, ale s časem pozoruji příklon k použivání menších objemů, cca 100 ml, teď můj nový kousek má nejspíš i pod. A to i když čaj připravuji pro dva lidi. Pro více lidí pak buď konvička, nebo gaiwan 300 ml.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 14:15
od aaaa
mozem sa opytat ked miesam cajove listky s poklickou, ktora ma zabrusene hrany (bez glazury), neposkodim tym glazuru z vnutra zhongu? lebo dost to skripe ... a dalej cital som ze ked prikryjete zeleny caj v zhongu pocas luhovania tak moze ziskat chut po varenej zelenine. Pocas luhovania ho nezakryvam, ale co ked chcem robit dalsie nalevy s hodinovym odstupom? treba zhong prikryt ked tam lezi 45 - 60 minut caj?

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 14:26
od joda
Já se snažím míchat vždy tak aby se o sebe poklička a tělo gaiwanu třely co nejméně. Louhuji jak kdy a co, s odklopenou pokličkou i s přiklopenou. Zelené nejčastěji s otevřenou, ale chuť po vařené zelenině jsem zatím z moc čajů nedokázal dostat :-) Mezi nálevy každopádně zakrývám aby lístky zůstaly co nejdéle teplé.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 14:52
od aaaa
ako dokazes miesat tak, aby sa poklicka netrela o gaiwan? viem si to predstavit, da sa to, ale v tom pripade nepojdes s poklickou az tak hlboko ako ked sa trie o gaiwan, cize iba presuvas kvapalinu na hladine a takto sa velmi tie listky na spodku nezamiesaju... btw: mna to cajovanie tak zacalo bavit, je neuveritelne ze zmena mnozstva caju o 0,5 gramu, teplota o 1°C, luhovanie o par sekund dlhsie, nahriatie atd. dokaze spravit neskutocnu zmenu v chuti ... :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 17:16
od joda
No ono většinou mám lístků plný gaiwan, takže se mi to promíchá dobře už jen samotným posunováním listu z hladiny dolu. A pak také hlavně když mám lístků plný gaiwan nemusím to ani promíchávat, ale to je jiná věc a souvisí s dávkováním a obecně způsobem přípravy. Nedosáhnu pokličkou až na dno, to ne, ale bez cinknutí dosáhnu tak do půlky, možná více. Samozřejmě že se občas otřu, ale snažím se to minimalizovat. Jinak i tím jak vyvoláš v gaiwanu proudění klidně mělkým mícháním se ti to rozmíchá neboť se voda z hladiny dostane k lístkům dole

A k tvé úplně původní otázce - má glazura zatím vypadá na všech gaiwanech ok :-)

btw ano, také rád experimentuji a baví mě to, jinak čaj mám jako takové hobby pro relax mimo školu a práci, padne na něj většina mého volného času :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 09:18
od Jamo
k tomu miesaniu nejde ani o to miesat listky ale o to miesat vodu aby tam nebol gradient chuti, pokial ma clovek nalievacik/velku misku do ktorej to preleje nieje miesanie nutne, skor sa to odporuca pokial sa pije priamo z gaiwanu :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 09:47
od joda
To je snad jasné, jen jsem říkal že i samotným posunováním lístků se mi nálev v gaiwanu rozmíchá, když je tam toho listu hodně. "Gradient chuti" lze obejít i postupným rozléváním do připravených šálků, kdy když rozléváme do dvou tak do první nalijeme do půlky, druhý celý a pak doplníme první. Pro víc šálků analogicky. Za předpokladu lineárně sílícího nálevu to vede k rovnoměrně silnému nálevu ve všech šálcích ;-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 10:50
od Stan
Tak ta poslední věta stojí za to. Jsou prostě takové, jež lze rovnou tesat do kamene. :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 13:25
od joda
Takhle po ránu po mně nemůžete chtít nějaké zázraky :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 21:23
od aaaa
tak to ma vobec nenapadlo ten gradient chuti, ale mate pravdu, doteraz som si myslel ze proste rozlejem do misiek a je to, ale zistil som ze aj toto rozlievanie do misiek ma urcite pravidla :D to je sialene :D cim viac je cajovanie zlozitejsie, tym vacsia zabava je to pre mna :D btw: aky mate nazor na pripravu japoncov v zhongu? dá sa to vobec? ide iba o pocit ze japon + kyusu alebo je to jedno?

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 22:15
od lesasyn
Dá se to... pokud nemáš jinou volbu.
Rozhodně se ale lépe louhují v Shiboridashi, Hohin, Hobin, (již zmiňovaném) Kyusu.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 23:03
od tomdo
Japonci se v gaiwanu louhovat dají, ale to rychlé slívání chce trochu tréninku. ;-) Jinak čajování se možná zdá složité, ale já jsem se dostal do fáze, kdy si říkám, že to je vlastně strašně jednoduché. Člověk se spoustu věcí naučí a pak už je ani neřeší, dělá je automaticky. A na takové radosti jako čajový obřad se můžu rovnou vykašlat. Gaiwan, miska, čaj, voda. Miska je volitelná. :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 23:40
od aaaa
ja by som si celkom rad vyskusal Gong Fu Cha :), ale zarial som student a nemam na to cas, priestor a ani peniaze :( takze gaiwan a miska sa mi teraz zda najvhodnejsia volba pre pitie caju...

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 15. 2. 2013 00:51
od Jamo
gonfu fu cha sa da aj s gaiwanom a ani casu to az tak vela nezabera, si student ak nieco mas je to prave cas (ver mi bude to len horsie)
ku gradientu farieb, ono to krasne vidno hlavne na tmavsich cajoch skus nejaky tmavy pu erh postupne odlievat a to bude az bit do oci

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 19:06
od aaaa
a este jednu malicku otazku mam... Daju sa robit Darjeelingy v zhongu? viem, ze zhong je hlavne na zeleny, biele, oolongy, ale dali by sa v nom urobit aj viac fermentovane caje?

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 19:15
od lesasyn
Samozřejmě že dají. Někdo sice u Derjeelingu preferuje přípravu na jeden nálev, ale já osobně dávám přednost vícenálevové přípravě v porcelánovém zhongu.
...fermentované - myslel jsi oxidované, že? Fermentované jsou Hei Cha a Pu-Erh.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2013 19:19
od joda
Občas si také DJ připravím, tak na 2-3 nálevy ve 250ml zhongu, ale ráno jen jednonálev do 250ml konvičky :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 3. 6. 2013 20:23
od FarKy
Ja pripravu v zhongu milujem :) Hlavne kvoli tomu ze sa v nom moze pripravit hocijaky druh caju. Casom clovek ziska ten spravny cit a nauci sa zlievat zhong bez toho, ze by do misky padali listky :) A to miesanie listkov je uzasne :) Pri konvicke si myslim ze nemas taky blizky vztah k listkom.