Stránka 3 z 4

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 11:40
od Razor
Keď som začínal s čajmi veľmi som si pochvaloval prípravu v zhongu. Ako prvý som si zakúpil 120 ml zhong, ktorý slúži dodnes, avšak momentálne ho už nepoužívam. Nahradil som ho šikovnejším Shiboridashi. Musím však napísať, že so zhongom som sa učil pripravovať čaje v skorých začiatkoch. :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 11:54
od joda
Ten zvýšený okraj a hubička činí shibo víc uživatelsky příjemné, to jo :) Ale já se tak nějak držím toho, že na čínany gaiwan, na japonce shibo. Ono se s tenkostěnným porcelánovým gaiwanem pracuje také dobře. Hlavní důvod je u mne však ten, že má shiba jsou mělká a široká, zatímco gaiwan mám trochu vyšší, takže se v nich čaje louhují trochu jinak. Čestnou výjimku tvoří moje neglazované shibo ze železité hlíny, které jsem dedikoval čistě na Wu Yi čaje.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 12:09
od Razor
Máš pravdu, Shibo používam na japoncov, nepál a darjeeling. Zelené čaje, oolongy, červené čaje (taiwan, čína) a pu-erhy pripravujem v konvičkách, buď Yixing, alebo autorska keramika. Porcelánové zhongy sú super, len u mňa momentálne v úzadí.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 12:26
od joda
Já právě zeleňáky v gaiwanu či shibu, nebo kyusu, DJ a Nepál v glazované autorské konvičce, bílé občas v kyusu, ale spíš gaiwan a zbytek většinou v příslušném yixingu :) Ale také dle nálady.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 12:54
od lesasyn
Koukám, že to mám podobně jako vy. Čínské zelené - tenkostěnný zhong, občas do něj nasypu i čínský Oolong světlejšího typu. Zhong však používám minimálně. Za 1. moc čínských zelenáčů nepiju a za 2. preferuji spíš Shibo - to z 96% používám na Japonce (96% myslím porcelánové... keramické Shino Shiboridashi používám na červené, Shu, Wu Yi Oolong, občas i něco jiného ;-) ).

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 13:51
od Jamo
ja som skor gaiwanista ako shibista, shibo aj ked je uzivatelsky prijemnejsie mi proste patri k japonsku, a kedze vacsinu mojich cajov tvori cina po gaiwane siahnem castejsie, osobne ako viacej pracujem s gaiwanom, tak mi uz aj lepsie padne do ruky oproti shibu, konviciek zatial mnoho nemam dufam, ze casom ulejem par korun na aspon mensiu bateriu konviciek :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 25. 6. 2013 14:39
od FarKy
Ono ako tu uz niekto spominal: "Nádobí není nikdy dost", cista pravda :D Cim viac cajujem, tym viac si to uvedomujem. Sotva som si kupil prvy gaiwan (150 ml) a uz idem kupovat dalsi 100 ml na dracie studne, pretoze som zistil, ze mi nevyhovuje pit 0,75 litra za hodinu ( 5 nalevov v 150 ml gaiwane). Idem na vysoku takze zatial ostavam pri gaiwanoch, kedze kvalitny yixing pod 30eur nepojde :( Uvazoval som aj nad kyusu, ale vzhladom na cenu japonskych cajov je to zbytocne. Ja si myslim ze Shibo by malo patrit len ku japonsku, prepacte, ale neviem si predstavit cinsky caj v Shiboridashi. Maximalne DJ. Ale tak nech si kazdy luhuje v tom v com mu najviac chutna :) Mimochodom, aj vam sa paci ked niekto luhuje tzv. "zlte caje" v zltom gaiwane? :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2013 10:25
od FarKy
A je normalne ked mi po polrocnom cajovani trocha zožltli steny gaiwanu a taktiez aj okraje poklicky? Tie steny neboli nijako poskriabane, len jednoducho su tam miesta na ktorych je stena trochu zlta...

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2013 10:43
od joda
Normální čajová sedlina. Je to normální a jde to z porcelánu i umýt, jen to dá trochu práce.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2013 12:14
od Čajový Kameň
Stačí trochu odctovej vody ak je to glazované. Chvíľu nechať pôsobiť a ono to zmizne po utretí suchov vreckovu.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 1. 8. 2013 21:45
od FarKy
Poradite mi prosimvas, ze ktore caje si vyzaduju prikryty gaiwan a ktore odkryty? Je v tom nejaky rozdiel? Napr. zelene nechavam odkryte, cize teplota klesa a po 1 minute sa caj luhuje uz prakticky o cca 10 stupnov chladnejsej vode? s oolongami a cervenymi je to ako ?

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 1. 8. 2013 21:52
od joda
Ty co vyžadují co nejvyšší teplotu tak louhuji přikryté, to jest hei cha, pchu-ery když testuji .. i bílé či červené tipsové. Zelené a zbytek vlastně také jak kdy, ale spíš odkryté a čichám čichám :-D

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 1. 8. 2013 21:55
od tomdo
Vždycky ho mám zakrytý, to s odkrýváním je nějaká zvláštní magie, kterou neužívám. Slyšel jsem, že někdo odkrývá na zelené čaje, ale jinak asi ne, přece jen chce většina čajů vyšší teplotu, která by opravdu dost klesala. Pokud tedy nemáš nějaký extra motiv, proč ho odkrývat, pak bych to vůbec neřešil a neodkrýval. Prostě zkus, jak Ti to vyhovuje, nevěřím, že je nějaký správný a nesprávný způsob přípravy.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 1. 8. 2013 23:52
od joda
Popravdě jsem moc nezpozoroval nějaký velký rozdíl, pár experimentů jsem dělal, ale spíš opravdu pouze sem tam odkryju pro tu vůni :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2013 07:44
od Jamo
podla mojich informacii je to odkryvanie jedno, pokial sa jedna o caj s relativne nizkymi teplotami vody

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2013 09:05
od Stan
Tak s tím bych asi souhlasil.
Pokud jde o formální stránku, byl jsem kdysi poučen, že u zelených čajů se má louhovat bez pokličky, u "tmavších" s přikrytým Gaiwanem.
Mě je to osobně jedno, antož používám tohle nádobí velmi sporadicky. :-)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2013 10:14
od Dzin Tea Racer
Zelené, žluté a někdy FF z DJ odkrývám. Jelikož je to pastva pro očí a nezaznamenal jsem změnu v chuti. Naopak, na čaj se více těším, u nekterých jsem schopen pri vterinovem zakrytí z vune poznat že se čaj přelouhovává.
U tmavsich to chce co nejvyssi teplotu po cely čas louhovaní, vzdy zakryté.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2013 16:20
od FarKy
joda píše:Normální čajová sedlina. Je to normální a jde to z porcelánu i umýt, jen to dá trochu práce.

Ano, ta "docasna" usadenina mi ostava na gaiwane vzdy po cajovani a da sa to jednoducho utriet mokrou vreckovkou. Ale co s tou trvalou usadeninou, pri ktorej mam pocit ako keby sa tvorila priamo v glazure? Ta nejde nicim umyt a gaiwan je uz skoro cely zlty. Laka ma to pouzit saponaty, ale este ma napadla jedna vec. Islo by to umyt napr. s kyselinou citronovou? neublizi to gaiwanu alebo glazure?

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2013 17:38
od joda
Neublíží a umýt to tím jde, také mám rád porcelán čistý :) A lepší než saponát určitě :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 15. 8. 2013 18:20
od FarKy
a ty to ako umyvas joda? Inac poviem vam, neustale cistit nadobi od cajovych usadenin a vodneho kamena... nemam to rad :( btw: Som uz tak trocha OT, tak toto je moj posledny prispevok k tejto teme.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2013 08:48
od joda
Čistím to ihned po konci čajování speciálně dedikovanou houbičkou a jednou za čas s pomocí toho citrónu, když už je situace neúnosná. Porcelánu se ubližuje těžko, tedy vyjma kladiva & spol :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2013 20:12
od FarKy
Prepacte, ze tolko otravujem s cistenim gaiwanu. Viem, ze na bielu glazuru kyselina citr. staci. Z neglazovanych casti, napr. okraj poklicky, sa neda usadenina odstranit ani benzinom :D To mi nevadi. Ale co s farebnou okrasnou glazurov napovrchu? Tu dokaze kys. citronova pekne zosvetlit, cize poskodit (ako na mojom starom 100ml gaiwane) :( Nechcem mat zo zeleneho gaiwanu, biely gaiwan... Cajova usadenina sa mi usadza na farebnej glazure pri okrajoch poklicky. Asi centimeter od neglazovaneho okraja poklicky po celom obvode. Viete kde myslim... Toto ako cistite? nechavate to tak? Cistite len bielu glazuru? Vsada na nete su pekne ciste gaiwany. Ako to tí ludia robia? Mama to vycistit a riskovat zosvetlenie alebo to mam nechat tak? Dakujem za rady :)

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2013 20:27
od joda
Mám také z vnějšku barevný gaiwan a čístím ho když už, tak tím citrónem, ne kys citronovou, kterou bych mohl udělat moc silnou, ale obyč citronem :) A po roce je glazura z vnějšku i vnitřku stále ok, žádné světlání...

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2013 20:49
od Čajový Kameň
Ja som si všimol, že mnohokrát úplne stačí nechať pekne rozmočiť tú patinu a netreba sa hrať s octom / citronom (i keď s nimi je to rýchlejšie) a potom už len dobre vytrieť servítkou / handričkou.

Re: Příprava v Zhongu (Gaiwanu)

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2013 21:19
od FarKy
to fakt? vdaka cajovy kamen, urcite to vyskusam na usadeninu na farbenych stranach :)