Stránka 1 z 1

Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2010 00:50
od theanaut
Zdravím vás.Som zástanca prípravy a podávania čajov v takej keramike a takým spôsobom,aký je pre danú oblasť z ktorej čaj pochádza typické.U čínskych a japonských to viem,ale ako vlastne Darjeeling? Keďže tamojšie záhrady zakladali anglickí kolonizátori tak v klasických porcelánových čajových servisoch? Pretože tieto servisy zvyčajne pozostávajú z jedného veľkého čajníka a šálok a kvalitný Darjeeling sa môže zaliať aj na viac krát ako sa to rieši? A ešte odbočím k Japoncom.Ako je to s prípravou čaju vo veľkých japonských liatinových kanviciach? Akosi im nechápem lebo tie čaje sa lúhujú veľmi krátko a znesú viac nálevov.Slúžia vlastne len na vodu? Ďakujem za odpovede.

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2010 01:21
od theanaut
Aha... čo sa týka Darjeelingov tak podľa Yixing galérie zisťujem,že gong fu cha spôsobom nič neskazím.

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2010 02:28
od Dzin Tea Racer
Ano, ono zalezi také jaky DJ, jakou sklizen atd. Nekdy mam chut udelat ho na jeden nalev a jindy zase na kung fu způsob. :-)

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2010 10:41
od Assam
to je pravda... kvalitných darjeeliingov som mal len málo..ale mnohé z tých menej kvalitných čo som skúšal
si zaslúžili prípravu jedného väčšieho nálevu a iné boli dobré na gong-fu..

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 9. 12. 2010 11:40
od Dzin Tea Racer
Ano myslim že ty kvalitní si to hlavne zaslouží! :-pq

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2011 22:07
od Gwynnbleid
posledne sa neviem rozhodnut ci mi DJ viac chutia do zhongu/yixingu na gong fu, alebo na jeden nalev a servirovat na anglicky styl. kazde z nich ma svoje caro. Zaujimalo by ma ci ma dakto skusenosti servirovat do striebornej konvice? To vraj znacne zlepsuje kvalitu vody aj caju.

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:10
od FarKy
Takze DJ a porcelanovy gaiwan je OK?

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:46
od joda
Osobně mám dedikovanou konvičku, ale občas jen tak ze sportu je v gaiwanu udělám a dá se to v pohodě :-)

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 22. 10. 2013 21:06
od FarKy
Tradicne sa da caj pripravit iba v 4 veciach ne? - zhong, yixing, kyusu a shiboridasi. Zhong a yixing patri k Cine, Kyusu a shiboridashi patri ku japonsku. A ako je to v ostatnych krajinach ako nepal, vietnam, ceylon, taiwan, india, ... Maju aj tieto krajiny nejake specificke nadobi na pripravovanie caju? alebo v com pripravujete caje z tychto krajin? :)

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 22. 10. 2013 22:19
od joda
Většinou v glazované konvičce a gaiwanu, dle druhu, zelené většinou v gaiwanu. Nepál a DJ v dedikované glazované konvičce s větším objemem (cca 250 ml) na jedno až dvounálev. V čem připravit se rozhoduji pocitem a zkušeností, experimentuji :)

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 22. 10. 2013 22:40
od Dzin Tea Racer
Tech tradičních věcí - nádobí, je celá řada. Trochu to pletes yixing je kamenina - materiál a zhong je už výrobek. Který může byt i z yixingu když na to přijde :-)
Pokud to vezmeš obecne, tak můžes čaj pripravit v nádobí z yixingu, porcelánu, sklu, nebo i kovu - stříbro, mosaz, měď, hliník....

Re: Príprava a servírovanie Darjeelingov

PříspěvekNapsal: 23. 10. 2013 13:36
od wigwam
Moja oblubena priprava DJ: Sklenena Simax konvica 6dcl, 7g caju. Teplota podla zberu: FF cca 80°C, SF a AF 95°C. S casom sa treba pohrat pre konkretny caj, za zaklad mam 2min na prvy zalev a 1.5 nasobok pre druhy.

V com caj servirovat, to je otazka. Mne by sa k DJ najviac hodil nejaky britsky viktoriansky porcelan. Zatial doma pouzivam keramicku konvicu Czech made, v cajovni proste zlejeme caj do inej Simaxky.