www.zalozfirmu.cz

Jak nejčasteji připravujete čaj?

Jak nejčasteji připravujete čaj?

V zhongu
23
49%
V konvičce přímo
10
21%
V konvičce, ale louhuji v louhovačce
5
11%
V kungfu soupravě
9
19%
V degustačním šálku
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 47
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9404

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 1. 2008 21:21

Jak nejčasteji připravujete čaj?

Jak nejčasteji připravujete čaj?
V zhongu, konvičce přímo, nebo v louhovačce a pak přelijete, v kung-fu souprave, nebo v degustačním šálku? Jinak???
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 8. 1. 2008 02:30

Väčšinou zhong, občas (na niektoré druhy) konvička, na tuarég klasický 1,5L sklenený čajník :-) Hold keď už ho robím, tak veľa...
Socka?
<<

hanssd

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 94

Registrován: 8. 1. 2008 09:53

Bydliště: Praha

Příspěvek 8. 1. 2008 10:16

Nejcasteji v kung fu souprave :D
hanssd
<<

egres

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 17

Registrován: 8. 1. 2008 01:42

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 8. 1. 2008 12:00

V konvičke, ale keď nejaký tuarég alebo rooibos, tak čajník to istí. No a potom občas tak barbarsky si hodím čaj do vajíčka a lúhujem v hrnčeku.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9404

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 8. 1. 2008 12:28

egres píše:V konvičke, ale keď nejaký tuarég alebo rooibos, tak čajník to istí. No a potom občas tak barbarsky si hodím čaj do vajíčka a lúhujem v hrnčeku.


Vajíčko rulezzz :) pokud se na nem udela patina, tak ani neovlivnuje chut.. když je nouze tak se neda nic delat :)
Já když je nouze tak cedím čaj mezi zuby jak starej fotr z činskejch hor 8)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Bambi

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 192

Registrován: 9. 1. 2008 22:50

Bydliště: Prague

Příspěvek 11. 1. 2008 23:11

Gong Fu souprava..ale to už je profesionalni deformace :smile:
wo xihuan he zhong guo cha ;)
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 12. 1. 2008 01:31

Dzin Tea Racer píše:Já když je nouze tak cedím čaj mezi zuby jak starej fotr z činskejch hor 8)

Ten smajlík k tomu tak nehorázne pasuje :D

Bambi píše:Gong Fu souprava..ale to už je profesionalni deformace :smile:

No, deformácia je fajn, ale u mňa víťazí lenivosť :-)
Socka?
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 18. 1. 2008 18:38

nejčastěji? asi v čongu (minijapan), je to stylový a elegantně se s tím pracuje.

a nejraději? v kung fu sadě, líbí se mi ta obřadnost
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 18. 1. 2008 18:40

ha, tady není EDIT? CHYBA :-)

ještě jsem zapomněl na skleněnou konvičku, ve které v létě dělám maceraci - líbí se mi pozorovat, jak se pomalu rozvíjí lístky

// Edit Dzin Tea Racer:To je záměr ten edit :grin:
<<

Holand

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 7

Registrován: 6. 5. 2009 14:38

Bydliště: Modřany

Příspěvek 23. 9. 2009 18:51

Jednoznačně v gaiwanu, na opravdu kvalitní konvičky nejsou peníze a gaiwan podle mě vykoná skvělou službu. Červené nepiju, ale rád bych v zimě začal, nicméně nevím, jaká je nejlepší příprava, když nevlastním konvičku.

V souvislosti s tím bych se rád zeptal: Je rozumné kupovat např. yixingský gaiwan zevnitř glazovaný, pokud ho chci používat na více čajů (zelené a oolong)? Zatím používám porcelánový. A popřípadě pokud bych ho používal čistě na čínské zelené čaje bez příchuti, byl by vhodný neglazovaný?

Sice jsem si toho docela dost přečetl, ale v tomhle dosud nemám ůplně jasno :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9404

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 9. 2009 19:48

Glazovany at je z čehokoliv tak ho mužes použivat na cokoliv, z yixingu je to jako s jakoukoliv konvičkou :-)
To znamená co druh čaje to konvička nebo gaiwan.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Holand

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 7

Registrován: 6. 5. 2009 14:38

Bydliště: Modřany

Příspěvek 1. 10. 2009 16:50

Jasně, vím že glazura chrání před vůněmi, ale i vnější (neglazovaná) část se dostává do styku s čajem (používám dřevěný tác jako improvizaci čajového moře, takže ho vesele liju všude kolem :-) ) a v tom je podle mě kámen úrazu - myslím, že to z toho může být cítit :-(
<<

Speedy

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 11

Registrován: 29. 9. 2009 21:44

Bydliště: Lom u Mostu, Ústecký kraj

Příspěvek 1. 10. 2009 18:49

Já určitě nejvíc používám klasickou yixing konvičku + občas skleněnou :D
<<

theanaut

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 179

Registrován: 7. 12. 2010 14:13

Příspěvek 7. 12. 2010 17:34

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

V čajovniach preferujem kung fu cha spôsob.Doma ešte bohužiaľ čajové more nemám ale viac nálevové čaje pripravujem ako treba.Na čínske používam zhong,japonské "vtáčiu" kjúšú konvičku na oolongy keramickú taiwanskú a na darjeelingy alebo čínske červené vačšiu konvicu.A okrem gong fu cha súpravy s yixing keramikou túžim po nejakom peknom chawane so základnou súpravou na prípravu matche.
<<

Parfeman

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 43

Registrován: 21. 1. 2011 13:35

Příspěvek 2. 2. 2011 14:11

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

někde sem to možná již psal, ale používám to co mi bylo doporučeno pro začátek ...yixingskou 0,4l pro bílé a zelené, japonskou 0,36l glazovanou na pu-erhy a cervené/černé (tvarově bych ji popsal asi tak, že výlevku a držadlo jsou od sebe v úhlu 90stupňů), pak sem měl jednu porcelánovou glaz. 0,6l pro slévání čaje, ale nevyhovovalo mi vylévání z ní, měla takovou rozšklebenou hubičku a když jsem chtěl čaj nalévat pomaleji, téměř všechno teklo na zem, tak sem ji poslal a vyměnim ji za jinou.
Takže prozatím připravuji čajíky ve dvou konvičkách, nemám žádný shong, gajwan, ohřívák apod.
Ale zajímala by mě jiná věc ... myslím, že se sem hodí, lepší vlákno jsem nenašel...
velice často čtu při přípravě věty typu: "XY g čaje vložíme do shongu nebo vyhřáté konvičky a zalijeme vodou o teplotě XY - VW stupňů a louhujeme X -Y minut...". Akorát mi chybí údaj o množství vody. Konvičky mají různé objemy a když použiju více nebo méně vody tak čaj může být slabý nebo naopak silný. Je nějaký standard kolik vody na shong a na konvičku? Chápu, že to je také o tom jaký kdo má čaj rád, ale tak nějaký výchozí bod by se hodil. A když je uvedena teploty třeba 65-80st. a doba louhování 2-5min, jak tomu mám přesně rozumět? Že vodou 80st mám louhovat 2min a vodou 65st. celých 5min? Nebo je to taky dle chuti a síly čaje? Protože pokud se dá připravit z daného druhu čaje více nálevů, znamená to, že buď se bude postupně používat teplejší voda, prodlužovat délka louhování nebo obě veličiny najednou, čili při dalších nálevech zvyšovat teplotu a zároveň prodlužovat čas? Je to obsáhlejší dotaz, pardon, ale v tomto bych potřeboval mít jasněji :), kuju za pochopení
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9404

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 2. 2011 15:48

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

Já na webu pisi vetsinou i pro jaky to je objem :-)
Je vice druhu pripav, viz
http://www.tea-earth.net/priprava.html
U konkretnich čaju je i g na ml.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 2. 2. 2011 17:07

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

Možná ti to zjednoduším, možná zkomplikuju, ale 90% čajů piji na více nálevů a principem gongfu obřadu - abych to vzal v kostce, tak jde o téměř okamžité slévaní čaje, případně řízení se barvou nálevu (pokud jde kontrolovat). Postupně mírně prodlužuji dobu a teplotu vody, posledním nechám louhovat tak dlouho, než schladne na pitelnou teplotu. To okamžitě se různí - většinou do 10s po zalití; červené, zelené, bílé nechávám o něco déle (do 20s). Samozřejmě tam jsou výjimky, ale takto zkouším každý čaj, pokud to není ok, tak si to poznamenám.

S tím jsem na Dzinovo popisech také zápolil :-) Ale pokud jsem vypozoroval, tak se to dá zprůměrovat, že to sedí na cca 150ml. Pokud píše 65-80°C, tak poprvé zkusím průměr - 75°C (a než zaliji, tak trošku schladne). Osobně jen mírně zvyšuji teplotu a čas, jen při posledních 2-3 nálevech výrazně zvýším čas, u posledního většinou i teplotu na 100°C (podle čaje, u zelených to nedělám).
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9404

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 2. 2011 17:43

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

Každy čaj je jiny, musi to clovek prizpusobit hlavne svoji chuti, mne to bude chutnat pri 80°C a jinemu ne :-)
U vetsinu čaju uvadim gramaz na 120-200ml, je to tam popsano, u novejsich uplne vsude.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Lynx.jr

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 14

Registrován: 27. 10. 2010 12:13

Bydliště: Beskydy

Příspěvek 3. 2. 2011 09:56

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

Hodněnálevové nejčastěji v gaiwanu, červené a zelené kvůli většímu množství v keramické konvici (tak 3,5dl).
V práci zaleju v hrnku a přes sítko sleju do druhého; na běžné pití se to dá.
<<

puerh

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 28

Registrován: 26. 5. 2013 16:31

Příspěvek 6. 6. 2013 16:31

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

ted louhuji cerny puerh prvni nalev 30 sec pak druhy 50 sec a pak treti 65 sec.

snad neudelam nic spatne kdyz budu zeleny puerh louhovat podobne .
1 nalev 20 sec druhy 40sec. treti 60 sec. ctvrty 80 sec. paty 100 a sesty 120 sec.
jaky nato nate nazor. :roll:
<<

Michaeles

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 263

Registrován: 25. 11. 2012 20:52

Příspěvek 6. 6. 2013 18:38

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

První nálev bych louhoval dokud se nerozvinou lístky a pak dle chuti klidně i méně
<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 7. 6. 2013 01:27

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

Zelený puerh louhuji 30-40 s na první nálev (předtím ještě oplachuji), pak zhruba 15 s, třetí 40 s až minutu, čtvrtý dvě až tři minuty a pátý klidně pět až šest minut, dál už nezalévám, nebo ho tam nechávám dlouho. Každý čaj je trochu jiný, tak to chce upravit podle chuti.
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

puerh

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 28

Registrován: 26. 5. 2013 16:31

Příspěvek 30. 6. 2013 11:17

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

tomdo píše:Zelený puerh louhuji 30-40 s na první nálev (předtím ještě oplachuji), pak zhruba 15 s, třetí 40 s až minutu, čtvrtý dvě až tři minuty a pátý klidně pět až šest minut, dál už nezalévám, nebo ho tam nechávám dlouho. Každý čaj je trochu jiný, tak to chce upravit podle chuti.


No jak ctu na zahranicnich vebech tak se pise u nekterych caju 10+ infusions tak to je skoda delat jen 4 x nalev ne.
Tech osm nalevu aspon bych rekl.
No uvidim az caj otestuji na tech 10 nalevu jake to bude .
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1454

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 30. 6. 2013 12:17

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

Záleží na dávce, protože když dáš 2g na 150ml konvičku, tak z toho při nejlepší vůli 8 nálevů nebude. Pro takové množství se většinou volí větší dávka (6+g na 100ml) a louhovat pouze v řádech okolo 15s (méně i více, dle chuti) ... navíc každý čaj se liší velikostí a kvalitou listu, stářím, recepturou, sílou lisování .. dle toho to chce občas dost radikálně upravit strategii :)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

puerh

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 28

Registrován: 26. 5. 2013 16:31

Příspěvek 30. 6. 2013 12:29

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

joda píše:Záleží na dávce, protože když dáš 2g na 150ml konvičku, tak z toho při nejlepší vůli 8 nálevů nebude. Pro takové množství se většinou volí větší dávka (6+g na 100ml) a louhovat pouze v řádech okolo 15s (méně i více, dle chuti) ... navíc každý čaj se liší velikostí a kvalitou listu, stářím, recepturou, sílou lisování .. dle toho to chce občas dost radikálně upravit strategii :)


ja louhuji ted cerny 5 gramu 150 - 200 ml louhuji 3x kdyz mam cas tak 6x .
Za 5 dni budu testovat zeleny puerh ale nevim zda zacnu 2g nebo 5g.
Snat ucinost zeleneho caje nebude tak rozdilna jako u cerneho.
Další

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz