Stránka 1 z 2

Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2008 21:21
od Dzin Tea Racer
Jak nejčasteji připravujete čaj?
V zhongu, konvičce přímo, nebo v louhovačce a pak přelijete, v kung-fu souprave, nebo v degustačním šálku? Jinak???

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 02:30
od jaffar
Väčšinou zhong, občas (na niektoré druhy) konvička, na tuarég klasický 1,5L sklenený čajník :-) Hold keď už ho robím, tak veľa...

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 10:16
od hanssd
Nejcasteji v kung fu souprave :D

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 12:00
od egres
V konvičke, ale keď nejaký tuarég alebo rooibos, tak čajník to istí. No a potom občas tak barbarsky si hodím čaj do vajíčka a lúhujem v hrnčeku.

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 12:28
od Dzin Tea Racer
egres píše:V konvičke, ale keď nejaký tuarég alebo rooibos, tak čajník to istí. No a potom občas tak barbarsky si hodím čaj do vajíčka a lúhujem v hrnčeku.


Vajíčko rulezzz :) pokud se na nem udela patina, tak ani neovlivnuje chut.. když je nouze tak se neda nic delat :)
Já když je nouze tak cedím čaj mezi zuby jak starej fotr z činskejch hor 8)

PříspěvekNapsal: 11. 1. 2008 23:11
od Bambi
Gong Fu souprava..ale to už je profesionalni deformace :smile:

PříspěvekNapsal: 12. 1. 2008 01:31
od jaffar
Dzin Tea Racer píše:Já když je nouze tak cedím čaj mezi zuby jak starej fotr z činskejch hor 8)

Ten smajlík k tomu tak nehorázne pasuje :D

Bambi píše:Gong Fu souprava..ale to už je profesionalni deformace :smile:

No, deformácia je fajn, ale u mňa víťazí lenivosť :-)

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2008 18:38
od Doom
nejčastěji? asi v čongu (minijapan), je to stylový a elegantně se s tím pracuje.

a nejraději? v kung fu sadě, líbí se mi ta obřadnost

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2008 18:40
od Doom
ha, tady není EDIT? CHYBA :-)

ještě jsem zapomněl na skleněnou konvičku, ve které v létě dělám maceraci - líbí se mi pozorovat, jak se pomalu rozvíjí lístky

// Edit Dzin Tea Racer:To je záměr ten edit :grin:

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2009 18:51
od Holand
Jednoznačně v gaiwanu, na opravdu kvalitní konvičky nejsou peníze a gaiwan podle mě vykoná skvělou službu. Červené nepiju, ale rád bych v zimě začal, nicméně nevím, jaká je nejlepší příprava, když nevlastním konvičku.

V souvislosti s tím bych se rád zeptal: Je rozumné kupovat např. yixingský gaiwan zevnitř glazovaný, pokud ho chci používat na více čajů (zelené a oolong)? Zatím používám porcelánový. A popřípadě pokud bych ho používal čistě na čínské zelené čaje bez příchuti, byl by vhodný neglazovaný?

Sice jsem si toho docela dost přečetl, ale v tomhle dosud nemám ůplně jasno :-)

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2009 19:48
od Dzin Tea Racer
Glazovany at je z čehokoliv tak ho mužes použivat na cokoliv, z yixingu je to jako s jakoukoliv konvičkou :-)
To znamená co druh čaje to konvička nebo gaiwan.

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2009 16:50
od Holand
Jasně, vím že glazura chrání před vůněmi, ale i vnější (neglazovaná) část se dostává do styku s čajem (používám dřevěný tác jako improvizaci čajového moře, takže ho vesele liju všude kolem :-) ) a v tom je podle mě kámen úrazu - myslím, že to z toho může být cítit :-(

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2009 18:49
od Speedy
Já určitě nejvíc používám klasickou yixing konvičku + občas skleněnou :D

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 7. 12. 2010 17:34
od theanaut
V čajovniach preferujem kung fu cha spôsob.Doma ešte bohužiaľ čajové more nemám ale viac nálevové čaje pripravujem ako treba.Na čínske používam zhong,japonské "vtáčiu" kjúšú konvičku na oolongy keramickú taiwanskú a na darjeelingy alebo čínske červené vačšiu konvicu.A okrem gong fu cha súpravy s yixing keramikou túžim po nejakom peknom chawane so základnou súpravou na prípravu matche.

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2011 14:11
od Parfeman
někde sem to možná již psal, ale používám to co mi bylo doporučeno pro začátek ...yixingskou 0,4l pro bílé a zelené, japonskou 0,36l glazovanou na pu-erhy a cervené/černé (tvarově bych ji popsal asi tak, že výlevku a držadlo jsou od sebe v úhlu 90stupňů), pak sem měl jednu porcelánovou glaz. 0,6l pro slévání čaje, ale nevyhovovalo mi vylévání z ní, měla takovou rozšklebenou hubičku a když jsem chtěl čaj nalévat pomaleji, téměř všechno teklo na zem, tak sem ji poslal a vyměnim ji za jinou.
Takže prozatím připravuji čajíky ve dvou konvičkách, nemám žádný shong, gajwan, ohřívák apod.
Ale zajímala by mě jiná věc ... myslím, že se sem hodí, lepší vlákno jsem nenašel...
velice často čtu při přípravě věty typu: "XY g čaje vložíme do shongu nebo vyhřáté konvičky a zalijeme vodou o teplotě XY - VW stupňů a louhujeme X -Y minut...". Akorát mi chybí údaj o množství vody. Konvičky mají různé objemy a když použiju více nebo méně vody tak čaj může být slabý nebo naopak silný. Je nějaký standard kolik vody na shong a na konvičku? Chápu, že to je také o tom jaký kdo má čaj rád, ale tak nějaký výchozí bod by se hodil. A když je uvedena teploty třeba 65-80st. a doba louhování 2-5min, jak tomu mám přesně rozumět? Že vodou 80st mám louhovat 2min a vodou 65st. celých 5min? Nebo je to taky dle chuti a síly čaje? Protože pokud se dá připravit z daného druhu čaje více nálevů, znamená to, že buď se bude postupně používat teplejší voda, prodlužovat délka louhování nebo obě veličiny najednou, čili při dalších nálevech zvyšovat teplotu a zároveň prodlužovat čas? Je to obsáhlejší dotaz, pardon, ale v tomto bych potřeboval mít jasněji :), kuju za pochopení

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2011 15:48
od Dzin Tea Racer
Já na webu pisi vetsinou i pro jaky to je objem :-)
Je vice druhu pripav, viz
http://www.tea-earth.net/priprava.html
U konkretnich čaju je i g na ml.

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2011 17:07
od IkE Blaster
Možná ti to zjednoduším, možná zkomplikuju, ale 90% čajů piji na více nálevů a principem gongfu obřadu - abych to vzal v kostce, tak jde o téměř okamžité slévaní čaje, případně řízení se barvou nálevu (pokud jde kontrolovat). Postupně mírně prodlužuji dobu a teplotu vody, posledním nechám louhovat tak dlouho, než schladne na pitelnou teplotu. To okamžitě se různí - většinou do 10s po zalití; červené, zelené, bílé nechávám o něco déle (do 20s). Samozřejmě tam jsou výjimky, ale takto zkouším každý čaj, pokud to není ok, tak si to poznamenám.

S tím jsem na Dzinovo popisech také zápolil :-) Ale pokud jsem vypozoroval, tak se to dá zprůměrovat, že to sedí na cca 150ml. Pokud píše 65-80°C, tak poprvé zkusím průměr - 75°C (a než zaliji, tak trošku schladne). Osobně jen mírně zvyšuji teplotu a čas, jen při posledních 2-3 nálevech výrazně zvýším čas, u posledního většinou i teplotu na 100°C (podle čaje, u zelených to nedělám).

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2011 17:43
od Dzin Tea Racer
Každy čaj je jiny, musi to clovek prizpusobit hlavne svoji chuti, mne to bude chutnat pri 80°C a jinemu ne :-)
U vetsinu čaju uvadim gramaz na 120-200ml, je to tam popsano, u novejsich uplne vsude.

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2011 09:56
od Lynx.jr
Hodněnálevové nejčastěji v gaiwanu, červené a zelené kvůli většímu množství v keramické konvici (tak 3,5dl).
V práci zaleju v hrnku a přes sítko sleju do druhého; na běžné pití se to dá.

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2013 16:31
od puerh
ted louhuji cerny puerh prvni nalev 30 sec pak druhy 50 sec a pak treti 65 sec.

snad neudelam nic spatne kdyz budu zeleny puerh louhovat podobne .
1 nalev 20 sec druhy 40sec. treti 60 sec. ctvrty 80 sec. paty 100 a sesty 120 sec.
jaky nato nate nazor. :roll:

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 6. 6. 2013 18:38
od Michaeles
První nálev bych louhoval dokud se nerozvinou lístky a pak dle chuti klidně i méně

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 7. 6. 2013 01:27
od tomdo
Zelený puerh louhuji 30-40 s na první nálev (předtím ještě oplachuji), pak zhruba 15 s, třetí 40 s až minutu, čtvrtý dvě až tři minuty a pátý klidně pět až šest minut, dál už nezalévám, nebo ho tam nechávám dlouho. Každý čaj je trochu jiný, tak to chce upravit podle chuti.

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2013 11:17
od puerh
tomdo píše:Zelený puerh louhuji 30-40 s na první nálev (předtím ještě oplachuji), pak zhruba 15 s, třetí 40 s až minutu, čtvrtý dvě až tři minuty a pátý klidně pět až šest minut, dál už nezalévám, nebo ho tam nechávám dlouho. Každý čaj je trochu jiný, tak to chce upravit podle chuti.


No jak ctu na zahranicnich vebech tak se pise u nekterych caju 10+ infusions tak to je skoda delat jen 4 x nalev ne.
Tech osm nalevu aspon bych rekl.
No uvidim az caj otestuji na tech 10 nalevu jake to bude .

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2013 12:17
od joda
Záleží na dávce, protože když dáš 2g na 150ml konvičku, tak z toho při nejlepší vůli 8 nálevů nebude. Pro takové množství se většinou volí větší dávka (6+g na 100ml) a louhovat pouze v řádech okolo 15s (méně i více, dle chuti) ... navíc každý čaj se liší velikostí a kvalitou listu, stářím, recepturou, sílou lisování .. dle toho to chce občas dost radikálně upravit strategii :)

Re: Jak nejčasteji připravujete čaj?

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2013 12:29
od puerh
joda píše:Záleží na dávce, protože když dáš 2g na 150ml konvičku, tak z toho při nejlepší vůli 8 nálevů nebude. Pro takové množství se většinou volí větší dávka (6+g na 100ml) a louhovat pouze v řádech okolo 15s (méně i více, dle chuti) ... navíc každý čaj se liší velikostí a kvalitou listu, stářím, recepturou, sílou lisování .. dle toho to chce občas dost radikálně upravit strategii :)


ja louhuji ted cerny 5 gramu 150 - 200 ml louhuji 3x kdyz mam cas tak 6x .
Za 5 dni budu testovat zeleny puerh ale nevim zda zacnu 2g nebo 5g.
Snat ucinost zeleneho caje nebude tak rozdilna jako u cerneho.