Stránka 1 z 2

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2011 22:43
od tomdo
A Tobě po tom není špatně? Po delší době se vyluhují třísloviny, které způsobují nevolnost. Nevím, jaké to má potom účinky na ledviny, ale asi nic moc zdravého to nebude. Jinak, abych přeskočil k řešení, existují sáčky na sypaný čaj, čajové filtry, možností je hodně. Jen tak pro představu, kolik čaje na jaký objem dáváš a jak teplou vodou zaléváš?

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2011 22:53
od Dzin Tea Racer
Hodně to drazdí žaludek, mohou se pak klepat ruce.
Pod 50°C se zastavuje louhovaci proces, proto se do termosky vkladají treba čaje typu draci oči, nebo kvetinove oolongy, jako TGY komercni atd. tam to nevadí. Ale takovy Yunnan prelouhovaný, to fakt ne :-)

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2011 23:33
od tomdo
Celkově to asi chce zkusit jinak přípravu. Třeba "louhovačku", když se tu porozhlédneš, řešila se tu. Ta je perfektní. Protože čaj v termosce těžko bude dobrý, zvlášť ne v kovové, navíc je vhodné čaj připravit a vypít.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2011 09:12
od sam39
Zdravim, nejsem si jist, jestli je to rada pro tento pripad, ale driv jsem do skoly nosil petku s Lu Xue Ya zalitou studenou vodou a popijel jsem to az do vecera. Nebylo to vubec spatne, i kdyz kolem seste vecerni uz trosicku chutove silnejsi.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2011 14:09
od Dzin Tea Racer
Lu Xue Ya je vynikajici na studené louhovaní, ja ji louhoval v lednici :-)

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 22. 11. 2011 12:54
od cajomilka69
Já používám louhovačku s pístem, a čas odměřuju kuchynskou minutkou.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 7. 6. 2012 08:45
od Clay
Mě by zajímalo, zda opakovované zalévání nevede k přelouhování a není lepší zalét to jednou např. na 3 min. a dost ? A také proč se provádí studené louhování

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 7. 6. 2012 09:38
od joda
Opakované zalévání při tradiční přípravě nevede k přelouhování, protože čaj je na to dělaný, aromata uvolňuje postupně, navíc každý potřebuje určitou dávku, teplotu a hlavně dobu louhování. Přelouhování se právě musíš vyhnout za každou cenu, takový čaj může i škodit! Subjektivně je vždy nejvíc aromatický druhý nálev, nebo když uděláš delší oplach, tak občas i první, ale spíš výjimečně. Zato povzbudivý bývá nejvíce první, neboť se do něj uvolní nejvíce theinu. Chceš-li čaj připravit jen jednou a navíc to louhovat 3 minuty, tak můžeš, musíš ale dle toho upravit množství čaje, ale záleží na druhu, objemu nádoby atd, většinou se připravíš o část chutí, nevychutnáš si ten čaj tolik :-) Na mojí standartní přípravu většinou používám cca 3-5g čaje na 100ml a louhuji v řádu 15 vteřin a postupně s tím jak čaj slábne tak dobu a teplotu přidávám. Když něco omylem přelouhuji, tak to pak nepiji.

Studené louhování se provádí kvůli tomu že v chladné vodě se čaj louhuje pomalu, dá se rovnou upíjet a dolévat a navíc studený bezvadně osvěží, takže je to vhodné na cesty, výlety, na léto, do práce apod :-)

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 20:27
od aaaa
joda, takze chces povedat ze caj sa luhuje za kazdej teploty, zalezi len ako rychlo... urcme si stupnicu luhovania pri ktore bude 100 bodov maximum... Cize pri teplo te 100°C sa caj luhuje rychlostou 90, pri teplote 75°C rychlostou napr. 60, pri 55°C pri rychlosti 45, ale ked klesne teplota pod bod luhovania ako spominal dzin cize 50°C tak sa rapidne znizi rychlost luhovania dajme tomu na cislo 10, cize v studenej vode s teplotou 15°C sa bude luhovat rychlostou 3 bodov? Cize ked spominate to luhovanie za studena, tak nie je to tak celkom pravda ze proces luhovania sa zastavuje pod 50°C, on sa nezastavuje, len sa rapidne spomaluje ne? mam pravdu?

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 20:51
od joda
V podstatě ano, ale záleží na druhu čaje, ono zalij japonce 100 a je jedno jak dlouho to budeš louhovat, ten čaj bude prostě naprosto zkažený. Pod 50° se některé druhy (hei cha, pchu-ery ..) v podstatě opravdu přestávají louhovat.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 10:00
od Jamo
aaaa v podstate ano (v tom co napisal joda, su proste urcite limity ohladom teploty) ale aj tak trocha nie pri velkych rozdieloch teplot sa latky obsiahnute v caji zacnu luhovat inac rychlo (dostanes o cosi posunutu chut), ideal pri klasickej priprave je zalievat co pokial mozno najhorucejsou vodou aby si caj nepokazil, maceracia (luhovanie za studena) je tiez fajn v lete som si tak do prace nosil draciu studnu a bolo to super
myslim ze v cine tvrdia: nizka teplota pri luhovani mlzi chute a nieco na tom bude macerovane caje mi pridu sladsie

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:50
od Čajový Kameň
Vzhľadom nato, že sa tu objavujú názory, že dlho luhovaný čaj je toxický (respektíve vyplavujú sa toxiny a tak...) ma napadá otázka: Ako je to s "celo-denným" / viac dnovým lúhovaním? Lebo čítal som zopár článkov, že to niekto či už náhodou alebo cielene vyskúšal. Len pre príklad: http://pu-erh.sk/dobra-cajova-konvicka-608

Aký máte na to názor? Skúšali ste to? Nie je to nebezpečné? (ako to tu niekto písal)

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 23:08
od joda
Kromě ledové přípravy a louhování přes noc v ledničce bych to nedělal. Nedokážu obhájit proč ne (i když jsem už o škodlivosti dlouho louhovaných lístků také četl na více stránkách, ale nic korektního), ani vlastně proč bych to dělat měl :-) Pchu ery a hei cha, jak jsem před chvílí psal jinde, dokážou po vychladnutí uvolnit trochu jiné aroma, ale to je věc trochu jiná a dosti specifická.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 18:58
od FarKy
PRosimvas, dzin ma pri popisoch caju napisene napr.: "Prvni nalev 1 minutu, dalsi tak 30s" (zeleny caj). To mam chapat tak ze: 1. nalev - 1 min, 2. nalev - 1 min 30 s, 3. nalev - 2 min ...??? ze pripocitavam vzdy o cca 30s alebo 1. nalev - 1 min, 2. nalev len 30s a 3. nalev - 1 min 30s, 4. nalev - 2 min???

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 19:26
od sam39
To druhé. Například u zelných japonských se první nálev louhuje cca 1min, ale druhý se dá slít hned a pak přidáváš postupně čas a teplotu. Samozřejmě fantazii a pokusům se meze nekladou...

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 21:34
od Dzin Tea Racer
To je obecný návod jak psal sam39, jinak čaj si přizůsob Tobe, jak Ti to chutná.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:27
od sam39
přesně tak,
moc lidí nedokáže pochopit, že shengy většinou první 2 nebo 3 nálevy vodu lehce ochhladim a pak už zalívam přímo z konvice a vodu nedoohřívam, takže při delším sezení je pak voda jen vlažná a kupodivu mi to chutná mnohem víc než horkou, to je pak čaj takovej divnej zelenej a furt stejnej...

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 22:39
od Dzin Tea Racer
Ona tradiční a stará priprava nekterých shengů, je temeř stejná jako u gyokura, což dnes se moc nenosí a vse se zalíva temer vroucí vodou. Což je u některých čajů, skoda po chutové i vonné stránce neuveritelná škoda!

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2013 09:44
od mitch
Dzin: To mě zajímá s tou přípravou podobné jako u gyokura. Mohl by jsi to upřesnit ten způsob přípravy? A u kterých shengů, když píšeš některých? Jaká mají specifika? Síla lisování asi taktéž bude hrát roli, že? Ještě jsem o tom neslyšel a dost mě to zaujalo :-)

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2013 20:07
od Dzin Tea Racer
Sleduj web, hlavně novinky. Mám pár čajů pro tuto pripravu a budu je dávat na web i s popisem přípravy :-)

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 23. 6. 2013 14:31
od Dzin Tea Racer
mitch píše:Dzin: To mě zajímá s tou přípravou podobné jako u gyokura. Mohl by jsi to upřesnit ten způsob přípravy? A u kterých shengů, když píšeš některých? Jaká mají specifika? Síla lisování asi taktéž bude hrát roli, že? Ještě jsem o tom neslyšel a dost mě to zaujalo :-)


Tak jsem se po tom pídil a pripravuji se takto čaje co maji vynikající kvalitu, jen sheng puery a nejlepe z divokých čajovníků. Připrava jako na gyokuro, takže cca 50°C plus minus pár stupnu. Prvni nalev cca 50s druhy slevat ihned. atd...
Vyzkousel jsem to na puerech z XiZhiZhao a je to fantazie!!!
Velmi doporučuji. Mého známeho rodina žijíci v Jing Mai, to takto dělá a tím i testuje puery.

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2013 23:18
od FarKy
Prepacte ze sa pytam na taku blbost, ale bolo by mi luto kvoli tomu obetovat caj :D Ako zistim, ze som caj preluhoval? Lebo viem, ze ked caj zalejem teplejsou vodou ako znesie, tak je horky (chut), ale pitelny. Samozrejme len pre toho,kto ma rad chutovo horke caje. A ked by som ho preluhoval, tak aku bude mat chut, bude tiez horky, pretoze sa uvolnilo vela trieslovin? ale v tomto pripade uz nepitelny, pretoze drazdi zaludok? Cize moze byt takym ukazovadlom toho, ze sme nespravne pripravili caj?

Re: Nebezpecne ucinky pri dlhom luhovani ?

PříspěvekNapsal: 3. 7. 2013 23:37
od Dzin Tea Racer
Záleží jak který čaj, pokud přelouhujes Senchu, tak ji nevypijes ani náhodou :-) Prostě Ti nebude chutnat, bude hořký, silný, nepitelný, žaludek bude bolet, atd.