Stránka 1 z 1

Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2011 20:39
od kacenak
Zdravím

Máte nejaké osvedčené recepty v mixovaní čajov ?

Napríklad ja si rád pridám do TGY trocha snežného draka, trocha banche (neviem jak sa to skloňuje), a trocha Hua Cha.. Hlavnú zložku tvorí TGY a hua cha, a snežny drak, bancha fakt len pre okorenenie
Aj keď každý má inú odporúčanú teplotu lúhovnai, aj počet nálevov, ale to mi príde zanedbatelné.

Aký máte názor na miešanie čajov ?

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2011 21:10
od Dzin Tea Racer
Já čaje nemícham. Hodně se míchaji čaje z Darjeelingu, jejich blend - směs, musi chutnat stale stejne na snidani atd...
Jen jsem zkousel shu puer a lapsang souchong. Jinak s tím nemam zkušenosti.

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 17. 8. 2011 08:37
od cajovnicka.ic.cz
kacenak píše:Zdravím

Máte nejaké osvedčené recepty v mixovaní čajov ?

Napríklad ja si rád pridám do TGY trocha snežného draka, trocha banche (neviem jak sa to skloňuje), a trocha Hua Cha.. Hlavnú zložku tvorí TGY a hua cha, a snežny drak, bancha fakt len pre okorenenie
Aj keď každý má inú odporúčanú teplotu lúhovnai, aj počet nálevov, ale to mi príde zanedbatelné.

Aký máte názor na miešanie čajov ?



:-;;-)) To už je trochu kočkopes míchat zelený s polozenenými, navíc i s jiným původem :D ale pokud chutná, pak proč ne.
Já si dělám hlavně přes zimu zelený čaj se skořicí, hřebíčkem a pepřem (skořice klidně mletá,hřebíček a pepř celý). Klasika je masala, přičemž čím déle jí vařím, tím bývá krémovější. Ke konci vypnu oheň těsně před tím, než mléko "uteče". Dále jsem zkoušel lapsang se solí a česnekem (kupodivu mi to hodně chutná, skvěle se to hodí k topinkám) a maté v mléce (ale výsledek byl ďábelský, nedopil jsem - extrémně silný výluh připomínající bílou polévku). Moc dorbý je Šaj bil hel - silný nálev černého čaje a do něj se přidá kardamon a povaří se. Sladíme třtinovým cukrem. Další je Šaj bil nana - připravuji CTC assamem a v poměru, který sedne (podle toho kdo má jak rád mátu) přidám nana mátu. V zimě jsem si hodně připravoval kašmírskou Kahvu - recept zde: http://cajovnicka.ic.cz/kahwa.html

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 17. 8. 2011 09:09
od Dzin Tea Racer
2 cajovnicka.ic.cz: On zřejmně myslel jen míchání čajů jako takových a ne směsi koření nebo tradiční recepty jako masala, genmaicha atd. :-)

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 30. 9. 2011 20:00
od bruno314
Ja som skusil experiment:

2,5 : 1 Cierny Rize : Gunpowder
+ trocha citronu (ktory som nemal, takze kyseliny citronovej praskovej) a 5 cajovych liziciek trstinoveho cukru, to cele v celkovom objeme asi 800ml. (caje boli luhovane osobitne)
Robil som to skor ako povzbudzujuci napoj, preto ten cukor, ale je to celkom chutne a obcas to navarim aj mimo ucelu "energetaku"

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2011 17:12
od preteq
Také zastávám názor, že čaje by se míchat neměli. Každý je unikátní a pokud se smíchají, dle mého zanikne právě ta originalita jednotlivých čajů.

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 10. 11. 2011 19:06
od Johny-115
kdyz sem nachlazenej tak si nekdy pridavam do beznych cinskych bilych caju cerstvy zazvor nebo zensen ... neprebije to tolik chut caje jak jiny veci, docela to pasuje x)

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 10. 11. 2011 21:28
od Stan
No, já nevím. Osobně si dám radši zázvor samotný.
Nicméně, zastávám názor, že každý má pít, co mu chutná a nikdo nemá právo to hodnotit. Ačkoli nesladím čaj a nesladil jsem ho nikdy, nemám vůbec nic proti, když si návštěva "přisladí". A jsou to kolikrát veselé situace, protože lidé jsou povětšinou poučeni, že sladit čaj je barbarství a tudíž každý čajomil bude nanejvýše zhnusen. Prostě prima.
Ale k věci. Míchání čajů mi příliš nesedí, ačkoli..........v provincii Fujian produkovanou Tie Guan Yin nakupují obchodníci na čajovém marketu (forma burzy) . Nakupují různé sorty. Podle vůně, síly a barvy nálevů atd. No a potom blendují svou směs. Tak, aby byla vyvážená. Takto vzniká "květinková" TGY, ale i polotovar k pražení toho, čemu říkáte "tradiční". Tak se s tím nějak poperte. :-)
Míchání druhů, tak to nechávám na anglické majitele plantáží, a pak si při snídaní řeknu: " Jářku, "English breakfest", héérgot, to je to dneska síla!

Re: Vaše recepty

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2013 20:24
od chawangpu
Opravdu netradicni japonsky obrad. Nevedel jsem kam to postnout, tak to kdyztak Dzine premisti, diky

http://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/h ... 0820_o.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 1962_o.jpg