Stránka 1 z 1

Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2011 01:04
od tomdo
Můžete se vyjádřit k tomuto videu? Já jen jestli nejsem nějak pomýlený, když mi to připadá jako naprosté zprasení čaje.
  Kód:
http://life.ihned.cz/?p=030000_d&article[id]=53466310

80 stupňů (voda má přřejít varem) na Senchu, druhý nálev půl minuty, maximálně dva až tři nálevy. Musela to být lahůdka...

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2011 14:03
od joda
1) voda co přejde varem obsahuje daleko méně kyslíku. Dělal jsem pokusy a převařená voda chutná prostě jinak. Je taková víc bez života. Lze prý po převaření přilít trochu čerstvé vody na oživení, ale co jsem zkoušel, není to úplně ono.

2) záleží co měl za Senchu, ale je pravda, že svojí Yabukitu Miyazaki jsem zaléval 65°C a byla super, nad 70° byla pro mě příliš hořká. V čajovně jsem pak měl i jednu Senchu co šla zalévat i vyšší teplotou, ale rozhodně pod 80°C.

3) délka louhování se asi odvíjí od množství čaje a objemu nádoby - na můj 100ml gaiwan by tyhle časy byly smrtelné, na ten 250ml dejme tomu, ale i tak by to asi bylo moc.

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2011 16:48
od Dzin Tea Racer
Názory některých odborníků mne dostávají. :-) Já radim u japonců začit na 45°C u kvalitnich čajů jako gyokuro a podobnych a zvysovat. 80°C je hrozne moc :-)
Joda to rekl za mne.

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2011 21:29
od sam39
Když jsem pil japonce víc, tak jsem se naučil zalevát čaj hodně chladnou vodou, řekl bych kolem 50°C někdy i 40°C. Toto jsem si přenesl i k ostatním čajům (ne že bych zaléval červené, puerhy a oolongy 40°C vodou) ale prostě jsem vždy nechal vodu poměrně dost schladnout, až v poslední době jsem zjistil, že pít studený puerh neni to pravé (je lepší skoro 100°C než "pouchých" 80°C). Tohoto pána už jsem v nějakém videu viděl a též jsem nesouhlasil s jeho stylem přípravy (dlouhé časy, horká voda), ale líbí se mi jeho názor, že dobrý čaj je takový, který vám chutná (když si prostě osladím senchu cukrem a bude mi chutnat víc než bez cukru, tak je to tak správně).

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2011 21:58
od joda
To jo, ale pak vyvstává polemika, na co bych pil senchu, když oslazená zelená Jemča chutná stejně? :-) To byl jen takový rýpaneček, ale osobně nějaké přísady jen horším sortám. Dobrý je to na "energiťák" který mi poradil Dzin, to jest macerovat nějakou horší senchu (v mém případě ona Basilur) a dosladit. Ale to jsem trochu odbočil. Každopádně ale souhlasím, že když to tak chutná, tak proti gustu ... :-)

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 29. 11. 2011 19:27
od Gwynnbleid
K prevarovaniu: na dosť veľa japonských stránkach som čítal, že vodu prevarovať. Ono jedna vec je strata kyslíku, ale na druhej strane sa pri prevarení vyzráža prebytočný vápnik a teda sa voda trošku zmäkčí. Takže tvrdšiu vodu by som skoro určite prevaril. A k teplote si myslím, že to nemusí byť tiež tak utopistické. K niektorým asamushi senchám mi ide skôr horúcejšia voda cca okolo 75 stupňov. Senchu zvyknem robit: v decovom kyusu 5-6g čaju cca 70-75kou vodou a nálevy 50 10 40 a posledný minútu a viac.

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 29. 11. 2011 19:42
od lesasyn
A to me na japoncich tuze bavi. Pokud chci kulatou, sladkou a jemnou chut tak zalevam tak 60-65, u kvalitnejsich 40-50 stupnu. A kdyz chci ziskat ostrejsi, uslechtile horke, tak zalevam kolem 75. Jeden by pak rekl, ze je to uplne jiny caj:-)

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2011 13:04
od Gwynnbleid
lesasyn píše:A to me na japoncich tuze bavi. Pokud chci kulatou, sladkou a jemnou chut tak zalevam tak 60-65, u kvalitnejsich 40-50 stupnu. A kdyz chci ziskat ostrejsi, uslechtile horke, tak zalevam kolem 75. Jeden by pak rekl, ze je to uplne jiny caj:-)

Úplný súhlas! Netreba ľudí hneď kameňovať keď to zaleje horúcejšou vodou. Na dákom japonskom blogu o čaji som dokonca čítal, že dotyčnému mladému japonskému čajomilovi babka vynadala, keď na Shinchu chladil vodu, že to treba vriacou :-D :-D

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2011 13:16
od joda
Tak určitě, soudil jsem dle osobní preference a zkušenosti.

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2011 17:46
od tomdo
Děkuji za názory! Přiznám se, že japonské čaje moc nemusím, nemám nic proti tomu, že to tak někomu chutná, ale zase to rozhodně není klasická příprava, pro většinu lidí bude strašně hořký. A určitě z něj lze udělat víc než dva nebo tři nálevy. Trochu mi prostě vadí, že podobně vznikají mezi lidmi určité omyly a mýty. Když vám řeknou, že tak to připravují odborníci, a vy o tom nic nevíte, tak to tak uděláte. A čaj, který by vám třeba jinak chutnal, prostě nebude dobrý. Jinak preference má každý jiný a to je jen dobře!

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2015 20:04
od wmiguel
"toto video již není dostupné".

Re: Sencha podle "odborníka"

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2015 08:24
od wmiguel