Stránka 1 z 1

Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 29. 7. 2012 22:54
od Allrige
Ahoj lidé..
S čaji začínám a tak jsem zde nemohl nepostřehnout, jak mnozí z vás upředňostňují přípravu Gong fu.. Všude na tea-earth.cz je napsáno, že touhle metodou se dá připravit čaj na mnohem více nálevů. Ale já jsem asi mírně nepostřehl princip.. Jaký je rozdíl (chuťový+co do počtu nálevů) mezi tímto obřadem a normální přípravou v konvičce (např. jako v čajovně.)

Díky

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2012 00:18
od chawangpu
Z mého pohledu jde hlavně o to, že při gong fu cha použijete mnohem více čaje a sléváte velmi rychle, prakticky okamžitě. Tím vyniknou jiné složky v čaji než při louhování delší čas ve větší nádobce. Ne všechny čaje se ale na gongfu hodí, obecně čim kvalitnější, tim vhodnější. Není nutné vlastnit desítky propriet, stačí malý gaiwan, slévátko a šálky a spíš než rituál podchytit a vizuálno podchytit technické, chuťové složky přípravy. Co se týká počtu nálevů, díky použitému mnohem většímu množsství čaje v malé nádobce a velmi krátkému louhování, lze dělat mnohem více nálevů.

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2012 07:48
od Dzin Tea Racer
Princip máš napsaný zde
http://www.tea-earth.net/priprava.html
jde o to, co je normální připrava. Ta česká, anglická... to je připrava normální pro lidi zde. Pro lidi v domovině čaje je normální gong fu cha.
chawangpu to už v kostce vysvětlil. ( popiš přípravu normálně v konvičce, myslim objem vody, teplotu, množství čaje a louhovací doby, počet nálevů atd... )

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2012 10:33
od Allrige
Díky za odpovědi. Vysvětlení od chawangpu mi bohatě stačí-vyšší teplota vody, více čaje, rychle slévat.
Dzin:Ano, ten návod jsem samozřejmě četl, ale zdá se mi, že tam je vysvětlená příprava-postup. Já jsem nechápal princip a z jakého důvodu je při tomto způsobu přípravy mnohem více nálevů.

Díky

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 30. 7. 2012 13:21
od Dzin Tea Racer
Princip je takovy ze pri nejvyssi teplote a dannych louhovacich časech, se odlupují jednotlive chutove a vonne vrstvy. Pri priprave co asi popisuješ ( dosud jsi nedal přesnejší popis ) se nějakké vrstvy nevylouhují vubec a jiné se přebijí. Odkaz jsem daval kvuli tomu, že se na tom dá mnoho pokazit. Proto je to v sekci připrava. Nejlepší zpusob je přesvědčit se prímo. V popisech popisech čaju je to co jsem psal. Čaj je barvitější, více vrstech si vychutnáš je to zkrátka tak, že si ho vychutnáš zcela. :-)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 14. 11. 2013 23:16
od FarKy
Ahojte, prepacte, ze mam tolko vela prispevkov okolo Gong Fu, ale myslim si, ze uz som celkom pripraveny urobit na svojej cajovej ceste zlom a tou je tato priprava :) Prednedavnom som si objednal 3 caje a vsetky 3 sa mi celkom slusne podarilo pripravit na 1. pokus. Teraz by som chcel vyskusat na sposob Gong Fu Dian Hong Gong Fu. Myslim si, ze na 1. caj pripravovany metodou Gong Fu je velmi vhodny :) Teplota 99°C a dam 4g na 100ml. A teraz mam 3 otazky:

1. Urobit oplachovaci nalev???
2. Luhovacie casy? - Tak prvy tipujem tak na 20 - 30s, podla vone poklicky, druhy zlievat ihned alebo dat 10s? treti nalev ma byt dlhsie ako prvy??? Prosim poradte tie luhovacie casy, lebo to nechcem zkazit, pretoze mam len 50g a je to vyborny caj :) a bolo by mi luto vyhodit tie listky ak by mi to nevyslo
3. Zo skusenosti viem, ze ked sa caj zalievat vyssou teplotou tak je chutovo dost horky, kde je zaruka, ze sa to nestane ked ho zalejem 99°C???

Ano viem, ze ste mi pisali, ze opakovanie je matka mudrosti a ze Gong Fu je o hladani vlastnej cesty, ale prvykrat potrebujem Pomoc :) Dakujem za ochotu :)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 14. 11. 2013 23:25
od Dzin Tea Racer
Oplachovací nálev udelej krátky, nebo jen nech lístky napařit v konvičce.
První nálev bych slil tak po 15s, pokud máš strach. 2. nálev nech tak 10s, 3. dle chuti... cca 20s? :-)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 15. 11. 2013 00:16
od FarKy
Velmi pekne dakujem, zajtra si urobim cajove popoludnie :)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 15. 11. 2013 12:41
od Jamo
preco ta trapi tplota pri diang hong gong fu, ked je to cerveny caj? tak bude horky len, ked ho preluhujes ale listky neznicis, neboj sa vsetko dobre dopadne proste napar/oplachni (u tohto by som uprednostnil naparenie ale nepokazis nicim) a sprav prvy nales, mozno radsej kratsi a riad sa podla chuti ak sa ti zdal slabi, druhy nalev nechaj rovnaky cas (ano porusis tym pravidlo ale o tom pravidla su, hlavne maju svoje dovody a pokial nesplis dovod netreba sa drzat pravidla, ved aj dzin tvrdi, ze caj je anarchista) a potom postupne pridavaj podla toho aky sa ti zdal posledny nalev, ak si spravil slabsi pridaj casu trochu viac ak silnejsi, dalsi nalev nemusis pridat cas vobec, vzdy sa odpichni od posledneho zalevu a len to jemne koriguj, tak aby vysledok potesil zmysly
a neboj sa, nemas coho imho dobre zvoleny caj na prvy pokus :-) a strach ti moze pokazit tvoj vykon, usudok ale aj pozitok :-)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 15. 11. 2013 15:37
od FarKy
Takze moj nazor na pripravu caju sposobom Kung Fu - Uzasne!!! Nechapem ako som mohol doteraz pit caje klasickym sposobom. Odteraz budem robit vsetky na Kung Fu sposob :) Najblizsie vyskusam Pai Mu Tan. Dian Hong Gong Fu som robil bez oplachu - 15, 10, 20, 20, 25, 30, 35, 50s a presne viem, kde treba ubrat a kde pridat. 3. a 4. nalev bol trocha trpkejsi tam uberem, 1. dam viac, druhy menej ... Je to proste super. Farby su krajsie - zacinal hnedou, prechadzal cez cervenu a koncil oranzovo-hnedou. Chut je lepsia!!! Ziadna horkota, iba trpkost ked to prezeniem z luhovanim. Urobil som 8 nalevov, z toho tak 6 bolo pitelnych, siedmi bol ovela slabsi a 8. uz bola voda... Takze som si to cajovanie naozaj uzil :) Inac uz chapem, preco vravite, ze termoska ma byt minimalne 1,5 litra :D Ja mam litrovu a ked budem robit Puer, tak to si asi pripravim dalsiu vodu do rychlovarky :) Takze som velmi spokojny s tymto sposobom pripravy a aj celkovy cas cajovania sa zvysi, cajoval som asi 1h 15min. Ale najviac ta CHUT je uplne ina, proste novy vesmir... Takze vam vsetkym dakujem za pomoc :)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 15. 11. 2013 15:59
od Dzin Tea Racer
Tak nějak se dá říci, že právě klasická příprava je prave na Kung Fu :-) Zbytek je zjednodušený...

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 16. 11. 2013 22:35
od FarKy
Ano, mas pravdu kung fu je klasicka :) A este ak mozem... Ak zvolite oplachovaci nalev, tak v druhom naleve sa musia listky namocit 15 - 20 s alebo mam ten nalev po oplachovom zliat ihned?

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 18. 11. 2013 09:35
od Jamo
zalezi od caju, ktory oplachujes, takze skusaj presne o tom gong fu je ;-)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 18. 11. 2013 19:47
od FarKy
Dobre, vdaka a este jednu otazku a uz budem vediet vsetko, co mi nie je jasne o gong fu :) Ak napriklad pripravujem zeleny caj, ktory sa zalieva teplotou cca 70 - 75°C a robim ho na gong fu, cize dam vyssiu teplotu napr. 90 - 95... a ked robim pri gong fu priprave "nizkoteplotneho" caju aj oplachovaci, tak ho treba urobit 70 - 75°C, cize teplotou, ktorou sa robi ta "zjednodusena priprava" alebo tou vyssou teplotou 90 - 95, ktora je charakteristicka pre gong fu?

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2013 09:11
od Stan
Úplně přesně tomu nerozumím.
Samozřejmě je potřeba nahřát nádobí, možná oplachovací nálev, ale proč bys to zaléval "téměř" vroucí vodou?
Žádná "charakteristická teplota vody" u gong fu není!! Teplota se řídí ředevším typem čaje, který je připravován a ta 90ka až 95 je třeba na oolongy apod..
Vícenálevová příprava čaje (chce li někdo tak "gong fu") je:
Relativně větší množství čaje louhované v relativně malém objemu nádoby, relativně krátký interval, ovšem opakovaně. Přičemž teplota vody a doba louhování je přizpůsobena očekávaném cíli. Obecně vychází z "potřeb" zvoleného čaje (např. příliš teplá voda některé čaje doslova spálí) a z očekávaného výsledku louhování. Postupné slábnutí ve výrazu čaje (chuť, vůně, apod.) je kompenzováno buď prodloužením louhovací doby, zvýšením teploty vody k zalití, nebo obojího.
Důvodem je postupné vyylučování často velmi odlišných a pozoruhodných "vrstev" čajových vlastností (jak ostatně píše Dzin výše).

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2013 09:20
od Jamo
takto poviem ti jak to robim ja ale to nieje ziaden navod a garantujem ti, ze kazdy to moze spravit inac :-)
zelenace nejdem nad 70 (zvycajne sa hybem 60-65) a neoplachujem, inac aj keby si skratil cas tak mi pride, ze 90st voda bude stale moc
oologny zvycajne oplachujem a vodu pouzivam cca 95
zeleny pu erh som zacal pripravovat ako zelenace ale s tym, ze ich oplachnem
tmavy pu erh oplach a vriaca voda
cervene bez oplachu vriaca voda

riadim sa pravidlom, co je lisovane (pu erh) alebo zbalene (TGY) oplachujem

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2013 21:13
od FarKy
Dakujem vam, presne toto som chcel :) Myslel som si, ze gong fu sa charakterizuje okrem vyssieho mnozstva na mensi objem vody aj zvysenou teplotou. Cize zelene caje 95°C ... ale mylil som sa dakujem :) Postupom casu zistujem, ze Gong Fu priprava, aj ked sa ludia drzia urcitych pravidiel ako napr. oplach lisovanych cajov a pod., je naozaj velmi individualna a kazdy to robi inac.

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2013 21:28
od Dzin Tea Racer
Doslova Kung Fu, je být v necem dobry na hranice možností. Ano, nekdo dela to že vse zalevéá 99°C, ale me ty napr. zelné vubec nechutnají. Najsi si své gong fu cha.

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 20:37
od FarKy
Jamo píše:takto poviem ti jak to robim ja ale to nieje ziaden navod a garantujem ti, ze kazdy to moze spravit inac :-)
zelenace nejdem nad 70 (zvycajne sa hybem 60-65) a neoplachujem, inac aj keby si skratil cas tak mi pride, ze 90st voda bude stale moc
oologny zvycajne oplachujem a vodu pouzivam cca 95
zeleny pu erh som zacal pripravovat ako zelenace ale s tym, ze ich oplachnem
tmavy pu erh oplach a vriaca voda
cervene bez oplachu vriaca voda

riadim sa pravidlom, co je lisovane (pu erh) alebo zbalene (TGY) oplachujem

Jamo dakujem, uz asi viem ako... A co sa tyka bielych, ako by si ich pripravil na Gong Fu? lebo ja som skusal Pai Mu Tan, 90°C aj 99°C, 15s aj 30s a stale mi ten prvy nalev akosi nesedi, farba je svetlejsia oproti dalsim nalevom a chutovo tomu chyba ten smrnc. Dal som cca 4g/100ml. Vysoko teplotne caje su najlahsie na Gong Fu, ale tie nizkoteplotne, tak to je naozaj umenie.

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2013 23:14
od joda
Nalevy se proste vyviji, prvni byva vetsinou slabsi, pak intenzita postupne sili a posleze se cajik pomalu louci a slabne :)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 25. 11. 2013 00:44
od tomdo
Klidně tam nechej první nálev i 45 s, jak Ti vyhovuje. Ale joda má pravdu, první nálev bývá slabší.

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 25. 11. 2013 09:05
od Jamo
ak nepomoze cas uber trosku teplotu povedzme 85 alebo 80 uvidis, co ti sadne, nemusis sa hnat nutne, co najblizsie k vriacej vode , zakladne pravidlo je pokial ti to chuti je to pripravene spravne

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 13. 12. 2013 22:03
od FarKy
Dzin Tea Racer píše:Oplachovací nálev udelej krátky, nebo jen nech lístky napařit v konvičce.
První nálev bych slil tak po 15s, pokud máš strach. 2. nálev nech tak 10s, 3. dle chuti... cca 20s? :-)

Vyskusal som urobit cerveny caj aj s oplachovacim nalevom a chuti mi uvela viac :) Ta chut je viac uhlazena a nalevy su ovela chutnejsie, bez vyraznej trpkosti alebo horkosti. Mam pocit vacsej vonovej, chutovej a farebnej rozmanitosti jednotlivych nalevov ako bez oplachu. Skusal som aj ine typy cajov na oplach a su tiez ovela chutnejsie :)

Re: Gong fu cha-princip

PříspěvekNapsal: 29. 8. 2014 09:47
od FarKy
Jamo píše:zeleny pu erh som zacal pripravovat ako zelenace ale s tym, ze ich oplachnem


Ako pripravujes sheng ako zelenace? To by ma zaujimalo :)