Stránka 1 z 1

Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplota?)

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2012 18:19
od vig
Ahojte,

chcel by som sa opytat, ci existuje neaky (bezny) sposob, ktorym sa da maximalizovat mnozstvo benefitov zeleneho caju.
Cital som neaky (vyzeral byt seriozny) clanok (ked ho znova najdem postnem link), ktory pri zelenom caji hovoril, ze vacsie mnozstvo cennych latok sa dostalo do vody pri vyssej teplote luhovania (cas ostaval rovanky, dlhsi asi sposobuje preluhovanie).
Tusim ze bezne zelene caje sa luhuju okolo 70-80 C, tie vsak zalievali 100C.

Moja otazka teda: preco sa zeleny caj zalieva pri ovela mensich teplotach (ako napr cierny) ? Je to len koli vitaminu C a chuti ?
Pokial by sa maximalizovalo mnozstvo inych latok, ktore su pre caj jedinecne (vseliake flavononidy, polyfenoly a pod.) tak by som kludne chut a vit. C obetoval (teda ten sa da ziskavat ovela efektivnejsie z inych zdrojov).

Re: Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplot

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2012 19:12
od Stan
Zjednodušeně řečeno.
Zelený čaj se zalévá vodou o nižší teplotě než jiné čaje, například červené. Je to tak proto, že chuť takto získaného výluhu je výrazně lahodnější, než je tomu při použití vyšších teplot. Dá se říct, že zejména "jemnější" zelené čaje lze vysokou teplotou vody doslova spálit.
To, že vyšší teplota z listové hmoty čaje vylouží více cenných látek je možné, ale vzhledem k výše uvedeným skutečnostem asi nepodstatné.

Re: Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplot

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2012 20:18
od vig
Kebyze pripravujes "liecebny odvar" teda jedina uloha je ziskat cenne latky + cajovu formu kofeinu (a nezalezi Ti na chuti), potom je optimalna 100-vka ?
Teda zaujima ma, ci sa poskodzuju neake dolezite pre caj jedinecne latky (inak povedane, nevadi ze vit.C sa znici, pokial sa ostatne veci zachovaju)?

Re: Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplot

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2012 20:32
od Stan
Chápu.
V takovém případě by to mohlo fungovat. Ovšem moc tomu celému nerozumím. Proč pro takový účel požívat zrovna zelený čaj. Jistě by se našly byliny s vyšším obsahem jednotlivých léčivých složek a následně namíchat správnou směs.
Je možné, že studie o které byla řeč, popisuje vyšší účinnost extrakce obsahových látek při vyšší teplotě nálevu. Znamenalo by to, že samy o sobě nejsou vyšší teplotou ovliněny. Totiž, že je vyšší teplota nedegraduje. A to se mi právě moc nezdá, protože zřetelně jiná chuť výsledku, je víc než zřejmá. Ačkoli to je z mé strany spekulace.
Pokud jde o ten vitamin C, tak tomu škodí víc vyluhování, než vysoká teplota. Tedy pokud se nevaří dlouho.

Re: Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplot

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2012 20:45
od Dzin Tea Racer
To je lepsi si najit nejaky exktrakt, nebo to louhovat v lihu. Já delal z čaje i kombuchu, myslim ze zeleného. Ale takhle o tom uvažovat je trošku jiné. :-)
Každopadně, zalít japonsky čaj vodou 100°C je blbina, ale čínsky krom vyjimek se dá. I se to tak dela, krom prvniho nálevu. Jde o to jaký čaj a co se ma louhovat je spíše otázka pro chemika. Je to jinak sporné, nejaké latky se louhuji až varem. Zase se louhují i zdraví škodlivé látky...

Re: Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplot

PříspěvekNapsal: 25. 9. 2012 17:12
od Jamo
Zdravim,
som tu novy ale pokusim sa to zodpovedat chemik zrovna niesom ale som biolog tak snad to nebudem uplne mimo :D
samozrejme by to chcelo clanok ale ja by som to spravil asi nejak na pol ceste, cize prv luhoval za nizsej teploty, kvoli latkam ,ktore su teplotne nestabilne a az potom prikrocil k luhovaniu za zvysenej teploty, samozrejme potom je tu otazka stabilty tych latok v danom rozpustadle (v nasom pripade voda) a problem moze nastat ako podotkol dzin aj v tom, ze s tym dobry vyluhujeme aj to zle (nehovoriac o tom, ze to asi bude horke az az :o ), podobne by sa dalo potom este pristupit ku luhovaniu v alkohole alebo az v oleji, podla toho o ake latky by bol zaujem (niektore latky vo vode proste rozpustne niesu)
Kazdopadne skor ako upravu teploty, by som skor mozno zvolil namletie caju pre zvysenie efektivity luhovania a asi sa skor drzal doporucenych telot, tak bude istejsie, ze caj da svoje maximum, ale nedostane sa do tela aj to, co nema ;-) , pripadne je samozrejme vzdy mozne proste zvysit davnku a velke plus bude aj normalna chut caju :D

Re: Maximalizacia benefitov zo zeleneho caju (vyssia teplot

PříspěvekNapsal: 28. 9. 2012 13:21
od Assam
Pime čaj preto, prečo nám ho príroda dala (čo tých druhov je ;) ).. cestu si už koniec koncov nájde každý správnu ..
Keď chce niekto len benefity .. dostane benefity .. ale pozerať sa na čaj len ako na doplnok .alebo sa silou mocou snažiť z neho dostať všetko, za cenu toho čara, nie je podľa môjho názoru správne .. ale to je môj názor .. nie som chemik.
dzin má pravdu , zalievať japonca 100°C by bolo z môjho pohľadu jeho ničenie ..